Search

Τι δεν πρέπει να λες σε έναν καρκινοπαθή …

Ήρωας ή ηρωίδα, πολεμιστής, αγωνίστρια. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο. Και σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας YouGov είναι κλισέ που οι ίδιοι καρκινοπαθείς θεωρούν «ακατάλληλα» και καθόλου «εμψυχωτικά».

Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της φιλανθρωπική ομάδας στήριξης καρκινοπαθών «Macmillan Cancer Support» διαπίστωσε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι που έχουν ή είχαν καρκίνο θεωρούν τις λέξεις «καρκινοπαθής» ή «θύμα» ως τις δύο πιο ακατάλληλες για να περιγράψουν την ασθένεια.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα δεν είναι καθόλου δημοφιλή και τα παρακάτω κλισέ: «μάχη με τον καρκίνο», «αγώνας» και το «έχασε τη μάχη» με τον καρκίνο.

Τα κλισέ που συνοδεύουν την ασθένεια χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τα μέσα ενημέρωσης και τα social media.

Εν αντιθέσει οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστήριξαν ότι θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούνται πιο ρεαλιστικές λέξεις για τη διάγνωση της ασθένειας ή για τον θάνατο ενός ανθρώπου από αυτήν.

Η 47χρονη Μάντι Μαχόνι πάσχει από ανίατο μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Δήλωσε στο BBC: «Δεν είμαι ούτε γενναία, ούτε θέλω να εμπνέω τον κόσμο». «θα προτιμούσα μια πιο ξεκάθαρη και ρεαλιστική γλώσσα. Όπως για παράδειγμα το ‘ζει πάσχοντας από ανίατο καρκίνο’», πρόσθεσε.

Από την άλλη ο Κρεγκ Τόλεϊ, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς το 2016 και φαίνεται να έχει υποχωρήσει, πιστεύει ότι τα κλισέ έχουν θετικό πρόσημο και εμψυχώνουν τον ασθενή. «Λέξεις όπως μάχη, αγώνας, ήρωας ερμηνεύονται διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές οι λέξεις που έδωσαν κουράγιο και με έκαναν να βλέπω τον καρκίνο σαν μια πρόκληση για την οποία έπρεπε να αγωνιστώ».

Πηγή: athensvoice.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close