Search

“Εκείνα” τα Χριστούγεννα!

Εντυπώσεις και σκέψεις … σχετικά με τα Χριστούγεννα! αλλά και ευχές! Από τα τέλη του Νοέμβρη, πριν ακόμη ‘ανδριώσει’ το κρύο και πριν μας ετοιμάσει η μάνα μου την περίφημη ‘βαρβάβα’, στο σπίτι μας γινόταν … χαμός: η μάνα έπλενε κουρτίνες και παντζούρια να είμαστε έτοιμοι και καθαροί για τις γιορτές ..αλλά πάντα μετά το μεσημέρι που γυρνούσα από το σχολείο! Το πρωί οι μέρες κυλούσαν κανονικά! Ψώνια για το καθημερινό τραπέζι, ο μπαμπάς ξυπνούσε καμιά ώρα πριν από μένα για να ανάψει τη σόμπα και να ντυθώ στα ζεστά, ενώ ο μεγάλος αδελφός δούλευε και έφευγε πολύ νωρίς … το απογευματάκι όμως αφού γυρνούσα σπίτι και εγώ και αυτός .. μετά το φαγητό του (εγώ διάβαζα τα μαθήματά μου ενώ η μαμά και ο μπαμπάς πάντα του έκαναν παρέα) … προετοιμασία για τα Χριστούγεννα! Γύρω στις 10 του μήνα έπρεπε να είχε γίνει το πρόγραμμα, κι ας μην είχε τελειώσει ακόμη το σχολείο! Τι θα μαγειρέψουμε το βράδυ της 24ης και τι ανήμερα, ποιοί θα έρθουν και πόσοι θα είμαστε στο τραπέζι! Η παραγγελία στον κρεοπώλη της γειτονιάς θα είχε γίνει … το πολύ … μετά τη γιορτή της μαμάς (στις 15 του μήνα) κι ας μην τρώγαμε γαλοπούλα (εδώ που τα λέμε, ποιοί τρώγανε γαλοπούλα τότε … κανένα κατσικάκι φουρνίζανε που ήταν και πανάκριβο …. εγώ ποτέ δεν ήθελα να τρώω κρέας, δεν με ένοιαζε ιδιαίτερα). Αλλά το πρόγραμμα της οικογένειας … πρόγραμμα! Αυτό το πρόγραμμα που με εκνεύριζε τότε … τώρα που δεν μπορώ να προγραμματίσω τι μπορώ να κάνω τις επόμενες δέκα μέρες .. μου λείπει!!! Τα γλυκά, μπισκοτόγλυκο, τρούφες ή και μηλόπιτα .. και πολλά άλλα (και όλα φοβερά … τίποτα από ζαχαροπλαστείο) … ήταν έτοιμα από τις 23 του μήνα … ήταν φρέσκα και μας περίμεναν ενώ από το πρωί της 24ης η κουζίνα ‘εργαζόταν΄ για το βραδινό τραπέζι με προοπτική για το επόμενο της μεγάλης μέρας! Το δίχως άλλο .. τα Χριστούγεννα ήταν κάποτε η κορύφωση της χρονιάς που έφευγε, μια μεγάλη γιορτή .

chrvogl

Σήμερα μοιάζει με το τέλος ενός κακού έτους που φεύγει και με τη μετάβαση προς ένα νέο έτος που ευχόμαστε να είναι καλύτερο!!! Μακάρι να είναι!!! Για να μπορούμε να κάνουμε ξανά πρόγραμμα και όνειρα για το αύριο !!!
Αλλά παρά την απογοήτευση που διαφαίνεται στο μήνυμά μου, τα φωτάκια στο δέντρο μου αναβοσβήνουν κι ένας μικρός Αη-Βασίλης τραγουδά χαμηλόφωνα. Το σπίτι δεν έχει πια πρόγραμμα για αύριο και μεθαύριο, η μαμά μου και ο μπαμπάς μου δεν με περιμένουν από το σχολείο αλλά με παρατηρούν από τον ουρανό να περιμένω εγώ το δικό μου γιο να γυρίσει από το σχολείο! Τα Χριστούγεννα είναι όμορφα, είναι υπέροχα, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος κυλά!!!.

Μακάρι αυτά τα Χριστούγεννα να μας φέρουν πίσω την ελπίδα, τα όνειρα και τα προγράμματα (αν κι εγώ το ομολογώ: δεν θα πλένω κουρτίνες και παντζούρια από τις αρχές του μήνα, ούτε θα μαγειρεύω μέρες, όπως η μαμά μου … κι ας μη μας βρουν τόσο έτοιμους οι γιορτές!) Καλά Χριστούγεννα σε όλους με πολλές ευχές!!!!

Ελπίδα Βόγλη

Καθηγήτρια Ιστορίας ΔΠΘ
Δεκέμβριος 2015  
Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close