Search

Σκότωσαν τον «Φύλακα του Δάσους» στον Αμαζόνιο – Τον πυροβόλησαν παράνομοι υλοτόμοι. Ο Paulo Paulino Guajajara πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο δάσος του Αμαζονίου που προστάτευε

Ένας αυτόχθονας της Βραζιλίας σκοτώθηκε σε μια ενέδρα από παράνομους υλοτόμους σε μια περιοχή του Αμαζονίου. Σύμφωνα με δήλωση της Βραζιλιάνικης Ένωσης Ιθαγενών Πληθυσμών, ο Paulo Paulino Guajajara πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε έδαφος αυτοχθόνων Araribóia στο κράτος Maranhão.

Ένας άλλος αυτόχθονας, ο Laércio Guajajara, πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται και ένας υλοτόμος αγνοείται μετά το αιματηρό επεισόδιο.

Ο Sérgio Moro, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπολσονάρου, επιβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερευνά τη δολοφονία. «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους γι ‘αυτό το σοβαρό έγκλημα», είπε.

Αρκετοί από τις φυλές αυτές, είναι μέλη μιας γηγενούς δασικής φρουράς που ονομάζεται «Φύλακες του Δάσους», η οποία σχηματίστηκε το 2012 για να αποκρούει τις κολοσσιαίες συμμορίες που λεηλατούσαν το σπάνιο, πλούσιο σε σκληρό ξύλο δάσος τους. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνονται ένοπλες περιπολίες και έχουν επικίνδυνους εχθρούς.

Αρκετοί Φύλακες στο Maranhão έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τριών από την περιοχή Araribóia. Σύμφωνα με τον Gilderlan Rodrigues, περιφερειακό συντονιστή του ιθαγενούς ιεραποστολικού συμβουλίου της Βραζιλίας, ο δολοφονημένος φύλακας είχε απειληθεί αρκετές φορές. «Η δουλειά τους ενοχλεί εκείνους που θέλουν να λεηλατήσουν την γη τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι δολοφόνοι προέρχονται από κοντινό αγροτικό οικισμό και είχαν εισέλθει στο δάσος χωρίς άδεια. «Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες πρέπει να καταπολεμηθούν έτσι ώστε να μην χάνονται περισσότερες ζωές».

Το δάσος Araribóia των 4.130 τετραγωνικών χιλιομέτρων φιλοξενεί κατ ‘εκτίμηση 5.300 αυτόχθονες Βραζιλιάνους της φυλής Guajajara και τους Awá, μια απομονωμένη ομάδα που περιγράφεται ως η «πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο». Εκεί φιλοξενείται ένα μεγάλο μέρος του τελευταίου τροπικού δάσους του Αμαζονίου στο Maranhão.

Η Sarah Shenker, ανώτερη αξιωματικός έρευνας και υπεράσπισης της Survival International, γνώριζε τον δολοφονημένο φύλακα και είπε ότι η δολοφονία ήταν «ένα προειδοποιητικό έγκλημα». Νωρίτερα φέτος, ο Paulino είπε στο Survival International: «Με τρελαίνει να βλέπω την καταστροφή των δασών. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να έρθουν εδώ, στο σπίτι μας, και να κάνουν ότι θέλουν στο δάσος μας; Όχι. Δεν θα το επιτρέψουμε. Το αίμα μου βράζει. Είμαι τόσο θυμωμένος».

Το δάσος προστατεύεται επισήμως από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, αλλά είναι συνεχώς στόχος από συμμορίες και εδώ και πολύ καιρό είναι μια εστία βίαιων συγκρούσεων. Λίγες δολοφονίες που σχετίζονται με τη σύγκρουση για τη γη στη Βραζιλία καταλήγουν σε καταδίκες, καθώς υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις πέντε υποθέσεις έφτασαν στο δικαστήριο.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν ανέλαβε το αξίωμα του ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι παρατηρητές σημείωσαν ότι οι επιθέσεις και οι εισβολές σε εκτάσεις αυτοχθόνων είχαν αυξηθεί στη Βραζιλία, καθώς οι υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος και των ιθαγενών υπέστησαν περικοπές και παρεμβάσεις που ευνοούν την λεηλασία.

 Πηγή: Guardian & lifo.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close