Search

O COVID-19 έχει φτάσει σε φυλές ιθαγενών της Βραζιλίας – Η πρώτη ασθενής είναι 20χρονη υπάλληλος υγείας από τη φυλή Kokoma

Περισσότεροι από 850.000 ιθαγενείς από 300 φυλές ζουν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία.

Βραζιλιάνοι υγειονομικοί υπάλληλοι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε μια 20χρονη ιθαγενή Suzane da Silva Pereira, από τη φυλή Κόκομα. Ζει στο χωριό São José στη βορειοδυτική Βραζιλία στην περιοχή Santo Antônio do Içá, κοντά στα κολομβιανά σύνορα.

Η Suzane εργάζεται με έναν γιατρό, τον Matheus Feitosa, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο Feitosa επέστρεψε στη δουλειά μετά από διακοπές στις νότιες πολιτείες της Santa Catarina και Paraná “χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα κορωνοϊού”. Επτά ημέρες αργότερα διαγνώστηκε με το COVID-19. Ο Feitosa πιστεύει ότι μολύνθηκε από τον ιό είτε κατά τις διακοπές του είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με πλοίο στο Santo Antônio do Içá.

Οι ιθαγενείς βρίσκουν καταφύγιο στο δάσος για να μη μολυνθούν από τον Covid-19

Ωστόσο από την επαφή με τον γιατρό μολύνθηκαν άλλοι 12 άτομα, ιθαγενείς της φυλής Ticuna. το χωριό τους βρίσκεται επίσης στην περιοχή Santo Antônio do Içá, στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας.

Ο γιατρός Feitosa επισκέφθηκε το χωριό στις 19 Μαρτίου για να πραγματοποιήσει συμβουλευτική ιατρική και όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του είναι πλέον απομονωμένοι και παρακολουθούνται από αξιωματούχους της Ειδικής Αυτοχθόνιας Περιφέρειας Υγείας (Dsei) του Alto Solimões.

Σε μια δημοσίευση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η 20χρονη Suzane περιέγραψε τα συμπτώματά της ως «ξηρό βήχα» και απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της οσμής της, συμπτώματα που εμφανίστηκαν τρεις ημέρες μετά την επαφή με τη Feitosa. Η γυναίκα από τη φυλή Κοκομά είναι αυτή τη στιγμή σε απομόνωση, ανάμεσα σε άλλα 27 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον γιατρό, όπως και επτά από τους συγγενείς της. Διανύει τη δεύτερη εβδομάδα απομόνωσης με την οικογένειά της που αποτελείται από τον πατέρα, την μητέρα, τον σύζυγο και την κόρη τους, Yara, ηλικίας 1 έτους και 10 μηνών, όλοι ανήκουν στην φυλή Kokama, κάτοικοι της Aldeia São José. Η Suzane ανέφερε σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο GLOBO, ότι η καθημερινότητά της από τότε που ανακάλυψε την ασθένεια είναι δύσκολη γιατί φοβάται να μη μολύνει τα μέλη της οικογένειάς της και λόγω της προκατάληψης που υπέστη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ήταν απομονωμένη στο σπίτι.

Οι γιατροί στη Βραζιλία ανησυχούν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα θανατηφόρος στις αυτόχθονες κοινότητες, όπου οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα μεταξύ των ανοσολογικά ευάλωτων πληθυσμών.


«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά των ιθαγενών έχουν υψηλά επίπεδα αναιμίας και υποσιτισμού», ανέφερε ο Δρ Andrey Moreira Cardoso, ερευνητής υγείας. “Οι πνεύμονες μπορεί επίσης να βρίσκονται σε κακή κατάσταση επειδή μπορεί να έχουν επηρεαστεί από πυρκαγιές στο δάσος και να έχουν νοσήσει από απνευστικές λοιμώξεις”.

Γράφει η Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close