Search

Νεκρός από τον Covid-19 o Νευροβιολόγος και πρώην Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Stanford, Ντόναλντ Κένεντι

Ο Ντόναλντ Κένεντι, ο οποίος υπέκυψε από COVID-19, υπήρξε επίτροπος του FDA και αρχισυντάκτης του Science και του αναγνωρίζεται η συμβολή του ώστε να μετατραπεί το Stanford, σε ένα κορυφαίο ερευνητικό πανεπιστήμιο.

Ο Donald Kennedy, νευροβιολόγος και όγδοος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ από το 1980 έως το 1992, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 21 Απριλίου 2020 από  COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου .

Από το 1977 έως το 1979, ο Κένεντι υπηρέτησε ως επίτροπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ήταν ο αρχισυντάκτης του Science από το 2000 έως το 2008. Ως πρόεδρος του Στάνφορντ, ο Κένεντι με Κέντρο Δημόσιας Υπηρεσίας Haas προσέφερε την Υποτροφία Δημόσιας Υπηρεσίας του Ντόναλντ Κένεντι για προπτυχιακούς που πραγματοποιούσαν μελέτες το καλοκαίρι.

«Καθώς πενθούμε για την απώλεια του Ντον Κένεντι, χαιρετίζουμε επίσης τις τεράστιες συνεισφορές του στο Στάνφορντ και στη χώρα μας», αναφέρει στο δελτίο τύπου ο Πρόεδρος του Στάνφορντ, Marc Tessier-Lavigne. «Ως βιολόγος, ως εθνική φωνή για την επιστήμη, ως δυναμικός ηγέτης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ως Καθηγητής που αγαπούσε τόσους πολλούς φοιτητές, ο Ντον συνέβαλε στην ακαδημαϊκή αριστεία, ήταν ένας άνθρωπος ζεστός με ωραίο χιούμορ και ένα όραμα για τις καινοτόμες δυνατότητες του Στάνφορντ. “

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη στις 18 Αυγούστου 1931, ο Κένεντι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποφοιτώντας το 1952, αποκτώντας το μεταπτυχιακό του το 1954 και το διδακτορικό του το 1956. Έγινε μέλος της Σχολής του Στάνφορντ το 1960, όπου δίδαξε βιολογικές επιστήμες και στο διεπιστημονικό πρόγραμμα ανθρώπινη βιολογία.

Στην επιστημονική του έρευνα, ο Κένεντι έδειξε ότι η διέγερση ενός μόνο νευρικού κυττάρου στο κεντρικό νευρικό σύστημα των καραβίδων θα μπορούσε να προκαλέσει σύνθετη κινητική δραστηριότητα. Εφηύρε επίσης μια τεχνική με την οποία η χρωστική εγχέεται σε μονά νευρικά κύτταρα, φωτίζοντας έτσι τον άξονα, τον δενδρίτη και το σώμα των κυττάρων.

Ο Κένεντι έγραψε για τους προπτυχιακούς του Στάνφορντ στα  απομνημονεύματά του 2018, A Place in the Sun, υπενθυμίζοντας: «Κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων μου ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου, έκανα μια συνειδητή προσπάθεια για να περάσω χρόνο και να αλληλεπιδράσω με αυτούς τους ταλαντούχους νέους. Μέσω της διδασκαλίας, της παροχής συμβουλών και των πανηγυρισμών – είτε στο γήπεδο, στην τάξη, στη σκηνή ή στα εργαστήρια βιολογίας – μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες μου στο Στάνφορντ αφορούσαν τις αλληλεπιδράσεις μου με προπτυχιακούς φοιτητές”.

Το 1976, ο Κένεντι έλαβε το βραβείο Dinkelspiel του Στάνφορντ για την εξαιρετική προσφορά του στην προπτυχιακή εκπαίδευση.

Ο Κένεντι πήρε άδεια απουσίας από το Στάνφορντ το 1977 για να υπηρετήσει ως επίτροπος του FDA υπό τον Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, πιστεύοντας ότι οι επιστήμονες πρέπει να εργάζονται στην κυβέρνηση μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς. Επέστρεψε στο Στάνφορντ ως Κοσμήτορας το 1979 και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε το ρόλο του Προέδρου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου, ο Κένεντι είχε μια αμφιλεγόμενη διαμάχη με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την απόδοση των έμμεσων ερευνητικών δαπανών, τον σεισμό της Loma Prieta του 1989 και τις φοιτητικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του κινήματος εκποίησης της Νότιας Αφρικής στα μέσα της δεκαετίας του 1980.  Παραιτήθηκε από το γραφείο το 1992 και πέντε χρόνια αργότερα δημοσίευσε το Academic Duty, ένα βιβλίο για τις προκλήσεις της διδασκαλίας και της έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γράφοντας στα απομνημόνευματά του σχετικά με τη σύνταξη του περιοδικού Science  ο Kennedy υπενθυμίζει ότι «είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου σε περισσότερες από εκατό περιπτώσεις, γράφοντας κείμενα κομμάτια απόψεων για τέτοιους τομείς της επιστήμης και της πολιτικής όπως η διπλή χρήση. . . το απόρρητο της κυβέρνησης, τη βιομηχανία, την έρευνα βλαστικών κυττάρων και την κλιματική αλλαγή που εξακολουθώ να βρίσκω πιο συναρπαστικό και χρειάζεται προσοχή., αναφέρει η δήλωση.

Ο Κένεντι εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών το 1972 και ήταν μέλος της εθνικής συμβουλευτικής επιτροπής του Ινστιτούτου Έρευνας των Κοινωνικών Επιστημών του Στάνφορντ. Ήταν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του QuestBridge, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δημιουργεί ευκαιρίες σε κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για φοιτητές χαμηλού εισοδήματος, και για τους υποστηρικτές του Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας. Επίσης υπήρξε συμπρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Δικαίου των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής. Επιπλέον, υπηρέτησε ως επιστημονικός σύμβουλος στο PBS NewsHour.

Ο Κένεντι ήταν παντρεμένος με την Αναπληρώτρια σύμβουλο του Χάρβαρντ Ρόμπιν Χάμιλ είχε τέσσερα παιδιά και τους συζύγους τους και εννέα εγγόνια.

από τη Βίκυ Μπαφατάκη, ΜSc, PD Βιοηθικής 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close