Search

Ο δεύτερος ασθενής που θεραπεύτηκε από το HIV αποκαλύπτει την ταυτότητά του

Ο Adam Castillejo, γνωστός ως ασθενής στο Λονδίνο, δημοσιοποιεί την ταυτότητά του για να δώσει ελπίδα σε άλλους ασθενείς

Adam Castillejo: «Θέλω να είμαι πρεσβευτής της ελπίδας».

Το δεύτερο άτομο που έχει απαλλαγεί από τον ιό HIV αποκάλυψε την ταυτότητά του, λέγοντας ότι θέλει να είναι «πρεσβευτής της ελπίδας» σε άλλους με την ίδια πάθηση.

Ο Adam Castillejo, ο λεγόμενος ασθενής του Λονδίνου, ανακηρύχθηκε απαλλαγμένος από τον ιό HIV, 18 μήνες μετά τη διακοπή της αντιρετροϊκής θεραπείας και έπειτα από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων – ή μυελού των οστών – για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος. Ο Castillejo, 40 ετών, σε συνέντευξή του στους New York Times αποκάλυψε ότι ζούσε με τον ιό HIV από το 2003.


Το 2012 διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Κυρίως, η ιατρική ομάδα επέλεξε έναν δότη του οποίου τα βλαστικά κύτταρα είχαν δύο αντίγραφα μιας μετάλλαξης που σήμαινε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια ήταν ανθεκτικά στον HIV.

Timothy Brown

Ο Timothy Brown, γνωστός ως ασθενής στο Βερολίνο και το πρώτο άτομο που απαλλάχθηκε από τον ιό, υποβλήθηκε σε παρόμοια θεραπεία. Ωστόσο, ενώ ο Brown και ο Castillejo έκαναν χημειοθεραπεία, μόνο ο Brown υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου.

Πέρυσι, είχε προκύψει ότι αυτή η διαδικασία όχι μόνο αντιμετώπιζε με επιτυχία τον καρκίνο, αλλά και ότι ο Castillejo ήταν σε ύφεση και στον ιό HIV. Ωστόσο, επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος εκείνη τη στιγμή.
Ο Castillejo αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του επειδή ήθελε η υπόθεσή του να είναι αιτία αισιοδοξίας. «Θέλω να είμαι πρεσβευτής ελπίδας» δήλωσε ο Castillejo.

Οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων δεν είναι κατάλληλες για τα περισσότερα άτομα με HIV επειδή περιλαμβάνουν μια σοβαρή και επεμβατική διαδικασία που ενέχει κινδύνους.

Ωστόσο, η πρόοδος των φαρμάκων σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι θετικοί στον HIV μπορούν να παίρνουν ένα χάπι κάθε μέρα για να μειώσουν τα επίπεδα του ιού, εμποδίζοντας τη μετάδοση και βοηθώντας τους να ζήσουν μια μακρά και δραστήρια ζωή.

Ο καθηγητής Ravindra Gupta, ο πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η υπόθεση του Castillejo ήταν σημαντική: «Είναι η δεύτερη περίπτωση θεραπείας. Σημαίνει ότι η πρώτη δεν ήταν μια ανωμαλία ή μια ευτυχής συγκυρία”

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη, MSc, PD Βιοηθικής

Πηγή:theguardian.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close