Search

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή αναπτύσσονται πιο αργά κατά το πρώτο έτος από εκείνα που γεννιούνται φυσιολογικά – νέα ευρήματα

Ο αριθμός των καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο αυξάνεται . Ωστόσο, ενώ η καισαρική τομή μπορεί να σώσει ζωές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αυτών δεν πραγματοποιείται για ιατρικό λόγο.

Ο φόβος του πόνου και οι παρανοήσεις ότι οι καισαρικές τομές είναι ασφαλείς για το μωρό και πιο βολικές είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες τις επιλέγουν. Υπάρχουν βέβαια κίνδυνοι να έχουν ένα – και η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι προγραμματισμένες καισαρικές τομές φαίνεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μωρού μεταξύ των τεσσάρων και των 12 μηνών σε σύγκριση με τα μωρά που γεννιούνται φυσικά.

Εξετάσαμε 66 μωρά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή και τα συγκρίναμε με 352 μωρά που γεννήθηκαν κολπικά. Τα μωρά εγγράφηκαν κατά τη γέννηση και η πρώτη αξιολόγηση της ανάπτυξής τους πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια τα παρακολουθήσαμε στους 12 μήνες. Για να κατανοήσουμε την ανάπτυξη του βρέφους, οι γονείς απάντησαν σε «ερωτηματολόγιο ηλικιών και σταδίων».

Αυτό το ερωτηματολόγιο περιέχει 30 ερωτήσεις που βαθμολογούν την ανάπτυξη των βρεφών σε πέντε τομείς: επικοινωνία, καλές κινητικές δεξιότητες, κινητικές δεξιότητες, επίλυση προβλημάτων και προσωπική κοινωνική ικανότητα. Έτσι, για παράδειγμα, σε ηλικία τεσσάρων μηνών, το ερωτηματολόγιο ρωτούσε τους γονείς εάν το μωρό τους αρπάζει ή γρατζουνά τα ρούχα του ή αν το μωρό κοιτάζει το παιχνίδι όταν το βάζει στο χέρι του. Αυτό το ερωτηματολόγιο έχει αποδειχθεί ότι έχει καλή συσχέτιση με τις αναπτυξιακές δοκιμές που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και χρησιμοποιείται συνήθως τόσο από ερευνητές όσο και από κέντρα υγειονομικής περίθαλψης παιδιών.

Διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν μέσω προγραμματισμένης καισαρικής τομής είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες και στις πέντε αναπτυξιακές περιοχές σε ηλικία τεσσάρων μηνών. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στις λεπτές κινητικές δεξιότητες, ενώ οι μικρότερες διαφορές αναφέρθηκαν στην επικοινωνία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν κολπικά. Ωστόσο, σε ηλικία 12 μηνών, αυτές οι διαφορές μειώθηκαν σε όλες εκτός από τις κινητικές ικανότητες (όπως εάν το μωρό μπορούσε να περπατήσει με ή χωρίς υποστήριξη), οι οποίες παρέμειναν καλύτερες στα μωρά που γεννήθηκαν κολπικά.

Τα ευρήματά μας συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία , και την Αυστραλία , οι οποίες όλες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή έχουν ένα μικρό, αυξημένο κίνδυνο για κακή ανάπτυξη ή / και την απόδοση στην σχολική ηλικία.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται από προγραμματισμένη καισαρική τομή έχουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων μετά τη γέννηση και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, άσθματος και διαβήτη στην παιδική ηλικία.

Αλλά ένα πρόβλημα κατά τη μελέτη της ανάπτυξης των παιδιών είναι ότι πολλοί παράγοντες – όπως όταν πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις και η ηλικία και το βάρος της μητέρας – μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Στην ομάδα που γεννήθηκε κολπικά, οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες αργότερα στις δοκιμές τεσσάρων μηνών και τρεις ημέρες αργότερα στις δοκιμές 12 μηνών. Αυτό μείωσε τη διαφορά μεταξύ των ομάδων, ειδικά στους 12 μήνες.

Οι μητέρες που υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή ήταν επίσης κατά μέσο όρο 1,9 ετών μεγαλύτερες και είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αλλά αυτές οι διαφορές δεν επηρέασαν την ανάπτυξη του μωρού. Το σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος στην καισαρική ομάδα ήταν ένας άλλος περιορισμός της μελέτης.

Ανάπτυξη εγκεφάλου

Μια εξήγηση για τις διαφορές που βρήκαμε μπορεί να οφείλεται στο πώς οι καισαρικές τομές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το μωρό προσαρμόζει την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή του για να ζει έξω από τη μήτρα της μητέρας. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή δεν υφίστανται την ένταση ή το άγχος του κολπικού τοκετού. Αυτό το άγχος βοηθά το μωρό να προσαρμόσει την κυκλοφορία και την αναπνοή του έξω από τη μήτρα.

Η κολπική γέννηση φαίνεται επίσης να προγραμματίζει τα γονίδια του μωρού μέσω της διαδικασίας μεθυλίωσης DNA. Το DNA-μεθυλίωση είναι μέρος του συστήματος που κατευθύνει ποια γονίδια ενεργοποιούνται “στο σώμα” και ποια είναι “απενεργοποιημένα”. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί αυτή η διαδικασία δεν πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής τομής.

Το μωρό επίσης δεν συνάπτεται με τη φυσική βακτηριακή χλωρίδα της μητέρας κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την ανάπτυξη καθώς και τη συμπεριφορά μέσω του λεγόμενου «άξονα εντέρου-εγκεφάλου».

Ενώ η έρευνά μας δείχνει ότι η μέθοδος γέννησης μπορεί να επηρεάσει την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου, άλλοι παράγοντες όπως η γενετική, η διατροφή και οι εμπειρίες του παιδιού έχουν επίσης αντίκτυπο. Ακόμη και ο χρόνος για προγραμματισμένες καισαρικές τομές είναι ζωτικής σημασίας. Αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται συνήθως δέκα έως 14 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης, ώστε οι γυναίκες να μην εργάζονται ακούσια.

Στη μελέτη μας, τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή γεννήθηκαν κατά μέσο όρο 8,4 ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν φυσικά. Έτσι, η διαφορά στις βαθμολογίες ερωτηματολογίων θα μπορούσε να οφείλεται στον προηγούμενο τοκετό. Η αναμονή λίγων ακόμη ημερών πριν από την εκτέλεση μιας προγραμματισμένης καισαρικής τομής μπορεί να βελτιώσει τις βαθμολογίες. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μαιευτήρων σχετικά με το βέλτιστο χρονικό διάστημα της καισαρικής.

Ωστόσο, μια μελέτη σε 153.730 βρέφη διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη επηρεάστηκε σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από την εβδομάδα 39 – με την επίδραση πιο έντονη σε μωρά που γεννήθηκαν μέσω καισαρικής τομής.

Η μελέτη μας προσθέτει στον αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που υπογραμμίζουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μη απαραίτητων προγραμματισμένων καισαρικών. Και παρόλο που η μελέτη μας ήταν μικρή, αυτά τα ευρήματα δείχνουν εμφανείς διαφορές ανάπτυξης ακόμη και στους τέσσερις μήνες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν αυτά τα ευρήματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερη κλίμακα και εάν υπάρχουν αναπτυξιακές διαφορές μετά από 12 μήνες.
Οι μητέρες που χρειάζονται καισαρική τομή για ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς αυτές γίνονται για την προστασία της υγείας τους και της υγείας του παιδιού τους. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη – συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, των παιδικών εμπειριών και της γενετικής – που είναι όλοι βασικοί για να βοηθήσουν τα μωρά να συμβαδίζουν με τα συνομήλικα τους μωρά.
Απόδοση κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc, PD Βιοηθικής

Η μελέτη αναφοράς είναι: Mehreen Zaigham, Lena Hellström-Westas, Magnus Domellöf & Ola Andersson Prelabour caesarean section and neurodevelopmental outcome at 4 and 12 months of age: an observational study. BMC Pregnancy and Childbirth volume 20, Article number: 564 (2020)

Πηγή: https://theconversation.com by: Ola Andersson, Associate professor, Neonatologist, Lund University/Skåne University Hospital, Lund University &
Mehreen Zaigham, Postdoctoral Research Fellow, Obstetric & Gynecology, Skåne University Hospital, Lund University

Images:  Oksana Kuzmina/Shutterstock

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close