Search

Kerem Bürsin “Η αγάπη δεν έχει γλωσσικά ή πολιτιστικά εμπόδια”

Χάρη σε μια από τις εκφραστικές μορφές τέχνης, όπως ο κινηματογράφος που διαμορφώνει ένα θετικό όραμα της ζωής, γνωρίζουμε όχι μόνο τον περιβάλλοντα κόσμο, αλλά και άλλους πολιτισμούς.

Ο σύγχρονος τουρκικός κινηματογράφος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους θεατές και τους κριτικούς σε όλο τον κόσμο. Τα άκρως επαγγελματικά και καλογραμμένα σενάρια, η ταλαντούχα και ελκυστική πλοκή, καθώς και η ρεαλιστική ερμηνεία των ηθοποιών κερδίζουν τις καρδιές των θεατών που παρακολουθούν τα κινηματογραφικά νέα αυτής της πραγματικά συναρπαστικής κινηματογραφικής βιομηχανίας της χώρας.

Η κυρίαρχη κουλτούρα των τηλεοπτικών σειρών βοηθά κάπως στην αύξηση της δημοτικότητας της Τουρκίας. Σήμερα η τουρκική κινηματογραφική βιομηχανία προσφέρει μια ευρεία επιλογή δραματικών ταινιών, ρομαντικών και ιστορικών τηλεοπτικών σειρών, κωμωδιών και ταινιών όπου η συνένωση ανατολίτικων παραδόσεων με τις σύγχρονες δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους θεατές.

Ο Kerem Bürsin θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους Τούρκους ηθοποιούς στη χώρα του και στον κόσμο, χάρη στο ταλέντο, το χάρισμα και την ικανότητά του να αποκαλύπτει τις δημιουργικές του δυνατότητες, αντιμετωπίζοντας μοναδικά διαφορετικούς ρόλους.

Τη δεδομένη στιγμή πρωταγωνιστείτε στην τηλεοπτική σειρά “Sen Çal Kapımı” (“Χτύπα την πόρτα μου”) που έχει γίνει δημοφιλής σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Πόσο δύσκολο είναι να κερδίσετε την καρδιά του θεατή και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Πόσο δύσκολο ήταν να προετοιμαστείτε για αυτόν τον ρόλο;

Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να πω ότι το να γνωρίζουμε ότι η τηλεοπτική μας σειρά έχει γίνει πολύ δημοφιλής σε άλλες χώρες του κόσμου είναι καταπληκτικό νέο και μας χαροποιεί όλους μας στο καστ. Πιστεύω ότι αυτό που σπάει τα εμπόδια της προφορικής γλώσσας είναι η καθολική γλώσσα που όλοι έχουμε από κοινού, ακόμη και στην τηλεοπτική μας σειρά: η Αγάπη. Η αγάπη δεν έχει γλωσσικά ή πολιτιστικά εμπόδια.

Όταν διάβασα για πρώτη φορά το σενάριο, αυτό που με κατέκτησε αμέσως και η δυνατότητα να παίξω έναν χαρακτήρα όπως ο Serkan Bolat… δεν ήθελα να χάσω αυτήν την ευκαιρία. Είναι τόσο διαφορετικός χαρακτήρας από αυτό που είμαι ως Kerem Bürsin, και νομίζω ότι αυτό είναι υπέροχο για έναν ηθοποιό! Ήταν μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία για την προετοιμασία και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα που παίζω.

Εκτός από τις επαγγελματικές γνώσεις, κάθε ηθοποιός πρέπει να έχει μια ειδική ενέργεια που του επιτρέπει να μεταφέρει τα βαθύτερα συναισθήματά του στον θεατή. Πώς ξεκίνησε η καριέρα σας;

Ξεκίνησα το θέατρο στο Sugar Land του Τέξας όταν ήμουν 13 ετών. Όταν ανέβηκα στη σκηνή συνειδητοποίησα ότι αυτό ήθελα να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Στη συνέχεια πήγα στο Emerson College της Βοστώνης για να συνεχίσω τη σχολή υποκριτικής μου και τότε πλησίασα τον κινηματογράφο.

Στο τέλος της πανεπιστημιακής μου καριέρας συνειδητοποίησα πόσο μου αρέσει η σκηνή και πόσο μου αρέσει να παίζω μπροστά από την κάμερα και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω να παίζω. Μετακόμισα στο Λος Άντζελες, σίγουρα δεν ήταν εύκολο, αλλά νομίζω ότι είναι υπέροχο να χτίσεις μια καριέρα, το ταξίδι που κάνεις, δεν θα υπήρχε αλλιώς διασκέδαση ή ιστορία σε κάτι που συμβαίνει τόσο εύκολα. Στο Λος Άντζελες είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον περίφημο Roger Corman. Μετά από λίγα χρόνια επέστρεψα στην Τουρκία για έξι μήνες. Δύο εβδομάδες πριν επιστρέψω στο Λος Άντζελες μου προσφέρθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε μια νέα τηλεοπτική εκπομπή “Gunesi Beklerken” (“Περιμένοντας τον Ήλιο”). Θα δούμε τι μας φέρνει το μέλλον. Θα δούμε τι θα μας φέρει το μέλλον.

Σύγχρονοι σκηνοθέτες έχουν ανεβάσει τον τουρκικό κινηματογράφο σε πολύ ενδιαφέρον επίπεδο. Πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές τονίζουν τη σημασία των αληθινών ανθρώπινων συναισθημάτων, είτε αγαπούν είτε μισούν, σε ιστορικό πλαίσιο ή σε κοινωνικό δράμα.

Ποιοι είναι οι ρόλοι σας που αρέσουν συνήθως να ερμηνεύετε;

Προτιμώ ρόλους που απέχουν πολύ από το ποιος είμαι πραγματικά ως άτομο, είτε είναι ιστορικός είτε εάν το κίνητρο των χαρακτήρων είναι η αγάπη, το μίσος ή η εκδίκηση, όλοι προέρχονται μετά τη διαμόρφωση της ψυχολογίας των χαρακτήρων. Με ενδιαφέρει περισσότερο γιατί ο χαρακτήρας είναι έτσι, τι συμβαίνει στο μυαλό του.

Προφανώς, μου αρέσει να πηδώ από τα αυτοκίνητα και να κάνω μερικές υπέροχες σκηνές δράσης, αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο γιατί ένας χαρακτήρας είναι έτσι..  και τι είναι εκείνο που τον διαμόρφωσε να είναι έτσι  όπως είναι.

Το να είσαι ηθοποιός δεν είναι καθόλου εύκολο: είσαι δημοφιλής όταν ο ρόλος που έπαιξες στην τελευταία ταινία προσελκύει το κοινό.

Τι σε βοηθάει να είσαι σε ζήτηση στο επάγγελμα ηθοποιού, εκτός από έναν καλό ρόλο;

Ειλικρινά, δεν ξέρω. Πιστεύω ότι πρέπει να είσαι πιστός στο έργο σου και θεωρώ ότι το να δίνεις το 100% είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Οι ηθοποιοί δεν έχουν κανένα περιθώριο για ψέματα όταν παίζουν ρόλο, η κάμερα καταγράφει τα πάντα, οπότε απλά πρέπει να είσαι όσο πιο ειλικρινής και πιστός γίνεται όσο παίζεις ένα ρόλο.

Μπορείτε να πείτε το όνομα ενός σκηνοθέτη με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε στο εγγύς μέλλον;

Υπάρχουν πάρα πολλοί… Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τους Nuri Bilge Ceylan, Andrew Dominik, Ferzan Ozpetek. Ειλικρινά έχω μια μακρά λίστα.

Σας αρέσει να τραγουδάτε. Ποια είναι η αγαπημένη σας μουσική;

Μου αρέσει πολύ το τραγούδι, δεν ξέρω αν είμαι καλός, αλλά πάντα τραγουδάω και πάνω απ ‘όλα στο σετ ή μόνος μου στο σπίτι. Η αγαπημένη μου μουσική εξαρτάται πολύ από τη διάθεσή μου και τελευταία ακούω τη μουσική της χώρας μου, αλλά πριν από ένα χρόνο άκουγα μουσική ραπ. Ίσως τον επόμενο χρόνο να ακούω κλασική μουσική. Η μουσική αλλάζει με το πνεύμα.

Το να είστε περίεργος όχι μόνο βοηθάει να εξερευνήσετε τον κόσμο αλλά και να ανακαλύψετε νέες δυνατότητες. Θα θέλατε να γίνετε σκηνοθέτης;

Σίγουρα! Είναι κάτι για το οποίο προετοιμάζομαι, είναι το μεγαλύτερο πάθος μου, καθώς συνεχίζω την καριέρα μου.

Από την παιδική ηλικία σας έχετε ζήσει σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Πιστεύετε ότι αυτό σας βοήθησε κάπως να έχετε μια θετική σκέψη για τον κόσμο γενικά; Έχετε πάει ποτέ στη Ρωσία ή στην Ιταλία; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για αυτά τα ταξίδια;

Μεγαλώνοντας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο με βοήθησε να κατανοήσω τους ανθρώπους και να είμαι ανοιχτός σε διαφορές. Τις περισσότερες φορές θεωρούμε κάτι διαφορετικό ή αρνητικό που δεν έχουμε συνηθίσει, αλλά δεν είναι απολύτως έτσι, άλλο είναι όμορφο, άλλο είναι αυτό που σας διδάσκει κάτι νέο στον εαυτό σας. Έχω πάει στη Ρωσία, έχω πάει στη Μόσχα για αρκετές ημέρες. Ειλικρινά, ήμουν πολύ έκπληκτος: τα γλυπτά διάσπαρτα σε όλη την πόλη, το Κρεμλίνο, οι άνθρωποι, εν συντομία, διασκέδασα πολύ. Η Μόσχα σίγουρα με εξέπληξε και θέλω οπωσδήποτε να επιστρέψω και να ταξιδέψω σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. Έχω πάει επίσης σε πολλές πόλεις της Ιταλίας. Εννοώ ότι η Ιταλία είναι μια χώρα που όλοι πρέπει να «βιώσουν»: από την τέχνη έως το φαγητό, τον πολιτισμό. Είναι υπέροχο, απλώς “Ουάου”. Είναι μια έμπνευση για την ψυχή.

Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για την Τουρκία, την ιστορία, την ανατολίτικη σοφία και τον πολιτισμό. Πιστεύετε ότι ο σύγχρονος τουρκικός κινηματογράφος συμβάλλει επίσης στη σύγκλιση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για τη χώρα σας και για τον πολιτισμό στο σύνολό του, που σίγουρα αξίζει θαυμασμού;

Νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από το πλαίσιο της εκπομπής ή της ταινίας, αλλά ουσιαστικά πιστεύω ότι η κατεύθυνση που έχει ακολουθήσει η τουρκική βιομηχανία κινηματογράφου και το γεγονός ότι έχει πουλήσει σε όλο τον κόσμο, έχει δημιουργήσει μια ειλικρινή ενσυναίσθηση για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Τουρκίας.

Έχετε παίξει πολλούς χαρακτήρες. Μπορεί να συμβεί ένας ρόλος να αλλάξει θετικά την ευαισθησία αυτών που σας ακολουθούν στον κινηματογράφο; Πιστεύετε ότι ο κινηματογράφος μπορεί να σας κάνει καλύτερο; Πόσο σημαντικό είναι να νιώσετε τη συνέργεια με το κοινό που σας ακολουθεί;

Δεν νομίζω ότι έχω τη σωστή απάντηση στο πρώτο μέρος της ερώτησης, εννοώ ότι η δουλειά μου είναι να ενεργώ για να μπαίνω και να βγαίνω από διαφορετικές ιστορίες και χαρακτήρες. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα απαραίτητα να το κάνω αυτό, αν και πίστευα πάντα ότι αυτό θα φέρει μεγαλύτερο κοινό ή ότι οι άνθρωποι θα με εκτιμήσουν περισσότερο αν το κάνω αυτό. Το να κάνουμε τους ανθρώπους να εκτιμούν τη δουλειά που κάνουμε είναι ένας εξαιρετικός λόγος για τον οποίο εμείς οι ηθοποιοί κάνουμε αυτήν τη δουλειά, για να ευχαριστήσουμε και να επηρεάσουμε τους ανθρώπους και να αγγίξουμε τις ψυχές των ανθρώπων. Η συνέργεια του κοινού είναι πολύ σημαντική αλλά ουσιαστικά ως ηθοποιός είμαι μέρος μιας μεγάλης ορχήστρας, οπότε όχι μόνο εγώ αλλά όλοι πρέπει να είμαστε στη σωστή νότα για να υπάρχει καλή μουσική.

Καλές ευχές στους αναγνώστες του περιοδικού “Living Italy”.

Πρώτα απ ‘όλα εύχομαι σε όλους υγεία, δεύτερον θα ήθελα να επικεντρωθώ στη στιγμή και να την κάνω θετική. Η τρίτη επιθυμία είναι να προσεγγίσουμε τα πάντα με αγάπη και χαρά.

Συνέντευξη: Irina   Cafiero για το περιοδικό http://living-italy.ru/kerembursin

Φωτογραφίες: Cem Talu

Απόδοση κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close