Search

HACCI AWARDS: ΟΙ 8 κορυφαίοι ομογενείς της Αυστραλίας που βραβεύτηκαν

Πολύ πρόσφατα, όπως δημοσίευσε ο έγκριτος «Νέος Κόσμος» / NEOS KOSMOS της Αυστραλίας, το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry – HACCI), σε εκδήλωσή του, τίμησε την αριστεία, την καινοτομία και το επιχειρηματικό δαιμόνιο εξεχουσών προσωπικοτήτων της Αυστραλίας, ελληνικής καταγωγής.

Στο σημερινό μας αφιέρωμα θα παρουσιάσουμε τους 8 ξεχωριστούς ομογενείς μας που βραβεύτηκαν στη λαμπρή, 34η τελετή του Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Την πλήρη διαδικασία της τελετής βράβευσης μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Το Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας / Bank of Sydney Business Award έλαβε η κυρία Βαρβάρα Κώνστα / Barbara Konstas, διευθύνουσα σύμβουλος του Melbourne Seafood Centre, μοναδική αγορά χονδρικής για θαλασσινά στη Βικτώρια.

Η κα Konstas, σχεδίασε και επέβλεψε τις σημαντικές διαδικασίες που ήταν αναγκαίες για το στήσιμο του Seafood Centre. Το Seafood Centre, προϊόν συνεργασίας επιχειρήσεων του κλάδου, έχει έσοδα περί τα 150 εκατ. δολ. ετησίως. Η κα Konstas στάθηκε αρωγός και στη δημιουργία του Stay Afloat, της Seafood Industry Australia, ενός προγράμματος προστασίας της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, με συμβουλευτικό ρόλο ως μέλος σε σχετικές επιτροπές της πολιτειακής κυβέρνησης. Η κα Konstas κατέχει μία σειρά από διευθυντικές θέσεις σε επιτροπές του κλάδου θαλασσινών.

Το Βραβείο Επαγγελματικής Αριστείας / Professional Services Award(Intralot) έλαβε ο Δρ Paul Eliadis (Πολ Ηλιάδης). Ο Δρ Eliadis, με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στην Κλινική Αιματολογία και Ογκολογία, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιατρικής έρευνας για θεραπείες που σχετίζονται με τη φροντίδα του καρκίνου.

Είναι μεταξύ των κύριων ιδρυτών κλινικών Αιματολογίας και Ογκολογίας στην Αυστραλία και είναι πολύ γνωστός για την έντονη φιλανθρωπική του δράση, αλλά και για την αγάπη του στα ελληνικά Γράμματα: δώρισε 1 εκατ. δολ. για τη δημιουργία ακαδημαϊκής έδρας Classics and Ancient History στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας (Order of Australia).

Το Βραβείο Καινοτομίας / Innovation Award (Directed) έλαβε η καθηγήτρια Vasso Apostolopoulos (Βάσω Αποστολοπούλου). Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε παρουσιάσει το έργο της στα καθιερωμένα μας αφιερώματα. Η Δρ Apostolopoulos είναι ερευνήτρια αναγνωρισμένη διεθνώς και έχει διακριθεί με πάνω από 100 βραβεία και μετάλλια για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της έρευνάς της.

Έχει διακριθεί ως μία από τις πιο πετυχημένες Ελληνίδες του εξωτερικού από το περιοδικό Times. Ήταν η πρώτη στον κόσμο που ανέπτυξε μία πρωτοποριακή τεχνική ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο στις αρχές του ’90, μια θεραπεία που χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες εργαστήρια σε όλον τον κόσμο. Με βάση αυτήν προχώρησε στην ανάπτυξη δύο εμβολίων για τον καρκίνο του μαστού και για τον καρκίνο των ωοθηκών. Έχει αναπτύξει τις εφαρμογές των ιδεών της και σε άλλες ασθένειες όπως πολλαπλή σκλήρυνση, διαβήτη, άλλες μορφές καρκίνων, ψυχική υγεία, εθισμό σε ναρκωτικά και πρόσφατα κατά του κορονοϊού.

Το Βραβείο σε Γυναίκα Επιχειρηματία / Woman of Influence Award (SalaryMasters) έλαβε η κυρία Violet Roumeliotis (Βιολέτα Ρουμελιώτη), κοινωνική επιχειρηματίας και υπέρμαχος της διαφορετικότητας, της συμμετοχικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. CEO του Settlement Services International (SSI), μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία υποδοχής, η κα Roumeliotis έχει προσφέρει σημαντικά την ενίσχυση της εικόνας της Αυστραλίας ως διεθνώς πρωτοπόρο πολυπολιτισμικό κράτος.

Υπό την ηγεσία της, ο SSI έγινε από πολιτειακός, εθνικός οργανισμός και τα έσοδά του έχουν αυξηθεί από τα 9 εκατ. δολ. στα 115 εκατ. δολ. περνώντας το μήνυμα πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Το 2020, η κα Ρουμελιώτη έγινε μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στην κοινότητα. Επίσης, έχει αναδειχθεί γυναίκα επιχειρηματίας της χρονιάς (Telstra Australia Business Woman of the Year), έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του AFR με τις 100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή (κατηγορία Diversity & Inclusion), ενώ έχει ανακηρυχθεί Community Fellow από το Western Sydney University.

Το Bραβείο Αριστείας για διάκριση στον Αθλητικό Χώρο / Sport Award (Heidelberg United), έλαβε ο κ. Delly Carr-Sports Photographer (Παντελής Καραγιάννης). Για πάνω από 3 δεκαετίες ο κ. Carr αφηγείται την ιστορία και τους μύθους αθλημάτων της Αυστραλίας μέσα από τις φωτογραφίες του.

Γεννημένος στο Σίδνεϊ με γονείς τον Νικόλα και την Τερέζα Καραγιάννη -με καταγωγή από τη Σάμο και το Καστελλόριζο, αντίστοιχα- ο είναι ο κορυφαίος ανεξάρτητος φωτογράφος αθλημάτων της Αυστραλίας. Η πορεία του για πάνω από 30 χρόνια και οι φωτογραφίες του έχουν αναγνωριστεί από τους συναδέλφους του επίσης, καθώς επιλέχθηκε ως ιδρυτικό μέλος της World Photography Academy, όπου είναι ακόμη το μόνο μέλος από την Αυστραλία. Επίσης, είναι ο μόνος πρέσβης αθλητικής φωτογραφίας για τη Nikon Oceania. Μεταξύ άλλων βραβείων και διακρίσεων του είναι: Το 2020 βρέθηκε στους κορυφαίους 50 Contemporary Australian Photographers όλων των εποχών. Το 2018 ήταν Australian Sports Photographer of the Year. Το 2017 έλαβε το Service To Sport Award. Ακόμη έχει λάβει το Best Olympic Photograph για τους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σίδνεϊ.

Το Βραβείο για Προσφορά προς την Ευρύτερη Κοινωνία / Community Service Award, έλαβε η κυρία Lilliane Gomatos (Λίλιαν Γομάτος). Η κ. Gomatos αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin για δεκαετίες εργαζόμενη ακούραστα ώστε να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό στην ευρύτερη κοινωνία.

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1945, αλλά μετακόμισε στο Darwin με τον σύζυγό της, Theo, το 1967. Μέσω αυτού, η κ. Gomatos ανακάλυψε την κοινωνική εργασία. Όταν προσφέρθηκε μία θέση στον Theo στο Ελληνικό Προξενείο το 1975, εκείνη άρχισε να εργάζεται για να βοηθήσει τους Έλληνες μετανάστες που ήξεραν λίγα ή καθόλου αγγλικά. Δέκα χρόνια αργότερα και μετά από πολυάριθμες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας στην Βόρεια Επικράτεια. Μέσω της ηγεσίας της η κοινότητα καθιέρωσε το «Glenti», το περίφημο ελληνικό φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα εδώ και 32 χρόνια στην περιοχή.

Το Βραβείο «Χρήστος Σαρισταύρου» για Νέους Επιχειρηματίες / Chris Saristavros Young Achiever Award έλαβε η κυρία Natalie Kyriacou. Για πάνω από 10 χρόνια η κα Kυριακού καταβάλλει προσπάθειες για θετική αλλαγή σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας προγράμματα εκπαίδευσης για τους νέους και τεχνολογίες με έμφαση στην άγρια φύση, το περιβάλλον και τις επιστήμες. Προσπαθεί να εξάψει την περιέργεια στους νέους δημιουργώντας τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους με σκοπό την εκμάθηση μέσω της ψυχαγωγίας.

Είναι ιδρύτρια και CEO του My Green World, δημιουργός της εφαρμογής World of the Wild, διευθύντρια για την Αυστραλία του Dogstar Foundation και σύμβουλος Management στην PwC. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τους 30 σημαντικούς νέους κάτω των 30 ετών του Forbes (30 Under 30) και έχει λάβει το μετάλλιο του Order of Australia. Επίσης, ήταν φιναλίστ για UNEP Young Champion του Earth Prize.

Το Βραβείο «Σπύρος Σταμούλης» για το Σύνολο της Προσφοράς ενός ατόμου / Spiro Stamoulis Lifetime Achievement Award έλαβε ο κ. Nick Polites (Νίκος Πολίτης). Ο κ. Πολίτης είναι υπέρμαχος του πολυπολιτισμού και ζωντανό παράδειγμα για το πώς η μουσική φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας (Greek Australian Welfare Society), γνωστής σήμερα ως «ΠΡΟΝΟΙΑ».

Όταν προέκυψε έλλειψη Ελληνόφωνων στην κοινωνική εργασία, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο για να αποκτήσει το σχετικό πτυχίο. Αργότερα, έγινε διευθυντής στην «ΠΡΟΝΟΙΑ» για 15 χρόνια. Η εμπειρία του με την «ΠΡΟΝΟΙΑ» τον ανέδειξε σε μέλος της Galbally Committee που εξέτασε τη δημόσια πολιτική της Αυστραλίας για τον πολυπολιτισμό στα τέλη του ’70 και είχε σημαντική επίδραση στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα. Ο κ. Polites αναγνωρίστηκε για τη συμβολή του το 1981 με το μετάλλιο της Τάγματος της Αυστραλίας. Υπήρξε επίσης και γνωστός μουσικός της jazz. Η Αυστραλία αποτελεί την έδρα του πιο παλιού συνεχιζόμενου φεστιβάλ jazz στον Κόσμο, του Australian Jazz Convention. Όταν αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1946, ο κ. Polites ήταν εκεί, 19 ετών, παίζοντας το κλαρινέτο του. Έκτοτε έχει παίξει σε αυτό σχεδόν κάθε χρονιά. Έχει επίσης συμμετάσχει στις μεγαλύτερες μπάντες jazz της Μελβούρνης, ενώ έχει παίξει και μαζί με μύθους όπως ο George Lewis και ο Louis Armstrong. Στα 92 του χρόνια, είναι ένας πραγματικός εθνικός θησαυρός.

Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι για τους Έλληνες στο εξωτερικό. Η βράβευση του Ελληνο-αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου μάς επιβεβαίωσε τους λόγους αυτούς.

Πηγή: neoskosmos.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close