Search

«Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές»: 1ο βραβείο στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

H ταινία μικρού μήκους με θέμα την επιστημονική και τεχνολογική μελέτη ενός κοριτσιού-θύματος του Λοιμού των Αθηνών του 429 πΧ (Μύρτις), συνδέει ιστορία, τέχνη και επιστήμη, αγγίζει σύγχρονα πανανθρώπινα προβλήματα με τη βοήθεια ενός μικρού παιδιού με το όνομα «Μύρτις».

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Λουπάκη, «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές», κέρδισε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας που ολοκληρώθηκε χθες.

Η ταινία αντλεί τη θεματική της από το χρονικό της ανάπλασης του προσώπου ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, θύματος του περίφημου λοιμού, που το 430 π.Χ. αφάνισε το 1/3 των κατοίκων της Αθήνας. Είναι η Μύρτις. Έτσι την ονόμασαν οι επιστήμονες, οι οποίοι – με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη – της προσέφεραν τη δυνατότητα να ζήσει μια δεύτερη ζωή, με έναν ομολογουμένως ασυνήθιστο τρόπο.

Η Μύρτις, που είχε την ατυχία να χαθεί στη μεγάλη επιδημία που χτύπησε την ακμάζουσα Αθήνα του Περικλή στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου, δεν υπήρξε απλώς θύμα μιας άγνωστης τότε νόσου, αλλά και θύμα πολέμου. Ενός πολέμου από τους μεγαλύτερους της αρχαιότητας, που, όπως όλοι οι πόλεμοι, άφησε πίσω του πολλές, «παράπλευρες» απώλειες, πλήττοντας ανηλεώς τους ανυπεράσπιστους αμάχους.

Νίκος Λουπάκης

Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Νίκος Λουπάκης συνδέει, μόλις μέσα σε 50 λεπτά, από τη μια παρελθόν – παρόν και από την άλλη την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία με την ιστορία. Παρακολουθώντας τη δεύτερη ζωή της Μύρτιδος, ο θεατής προσεγγίζει την ιστορία με ένα διαφορετικό, αντισυμβατικό – θα λέγαμε – τρόπο.

Ο Αν. Καθηγητής Χρήστος Γιαπιτζάκης

Στην ταινία μικρού μήκους ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Χρήστος Γιαπιτζάκης, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς πραγματοποίησε προ δεκαπενταετίας έρευνα αρχαίου DNA για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Λουπάκης αναφέρει ότι το βασικό μήνυμα που στέλνει η Μύρτιδα των 2.500 ετών στο σύγχρονο άνθρωπο είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές» αποτελεί μια υπενθύμιση για τα παιδιά, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, που χάνονται κάθε χρόνο, κατά εκατομμύρια, είτε από ασθένειες είτε από πολεμικές συρράξεις.

Πρόκειται για ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης χωρίς σύνορα.

Η Μύρτις, εκτός από διεθνής δημοσίευση, έχει γίνει γραμματόσημο, αναμνηστικό ασημένιο νόμισμα, μουσειακή έκθεση και συμβολικό πρόσωπο του ΟΗΕ κατά της παιδικής θνησιμότητας.

Η ταινία που αγγίζει πανανθρώπινα θέματα είχε παρουσιαστεί προ τετραετίας ως διπλωματική εργασία του δημοσιογράφου Νίκου Λουπάκη για την λήψη του μεταπτυχιακού διπλώματός του στα ΜΜΕ.

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας είναι ένας καταξιωμένος θεσμός, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος ταινιών με ιδιαίτερα πλούσια θεματολογία. Φέτος, για τους γνωστούς λόγους, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (docfest.gr), με τους διοργανωτές να μιλούν για την εντυπωσιακή συμμετοχή πολλών χιλιάδων θεατών.

Γραφείο Τύπου Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Με πληροφορίες από την ert.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close