Search

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Βατικανού Comanante Domenico Giani επαινεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Πάπα

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του, ο Domenico Giani, που θεωρείται ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο Βατικανό, έδωσε μια συνέντευξη, που μιλά για την σταδιοδρομία του, αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του σχετικά με την παπική μεταρρύθμιση.

Μιλώντας στην Avvenire για την απροσδόκητη παραίτησή του το περασμένο φθινόπωρο, ο Giani είπε ότι η κίνηση αυτή «προκάλεσε πόνο» γι’ αυτόν και την οικογένειά του, αλλά επέμεινε ότι δεν άλλαξε την εμπειρία του στο Σώμα Χωροφυλακής του Βατικανού και ούτε αφαίρεσε «την ευγνωμοσύνη για τις παπάδες που έχει υπηρετήσει: ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β ‘, ο Βενέδικτος XVI και ο Φραγκίσκος ».

«Παραμένω βαθιά προσκολλημένος στην Εκκλησία και είμαι άνθρωπος θεσμών», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις σκέψεις του σχετικά με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση του Πάπα για το Βατικανό και τη Ρωμαϊκή Κουρία, η οποία πέρυσι περιλάμβανε αρκετές κινήσεις στο χρηματοοικονομικό μέτωπο, ο Giani είπε ότι κατά την άποψή του, «ο Πάπας συνεχίζει τη μεταρρύθμισή του με αποφασιστικότητα που δεν διαχωρίζεται από τη φιλανθρωπία, αλλά χωρίς να ενδίδει σε δικαιοδοτικές παρορμήσεις. “

Κατά την εκτέλεση αυτού του έργου, είπε, ότι ο Πάπας «χρειάζεται πάντα πιστούς συνεργάτες που ενεργούν με τα κριτήρια της αλήθειας και της δικαιοσύνης».

Πρώην αξιωματικός της ιταλικής μυστικής υπηρεσίας, ο Giani ξεκίνησε την καριέρα του στο Βατικανό το 1999 κατά τη διάρκεια της θητείας του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β ‘ως αντι-επιθεωρητή υπό τον προκάτοχό του, Camillo Cibin.

Το 2006, ορίστηκε Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Χωροφυλακής του Βατικανού και ήταν συνεχώς στο πλευρό του Πάπα Βενέδικτου XVI και του Πάπα Φραγκίσκου ως προσωπικός σωματοφύλακας, τόσο στο Βατικανό, όσο και κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο δεκαετιών του ως ανώτατου αξιωματικού επιβολής του νόμου του Βατικανού, ο Giani κέρδισε τη φήμη για την αφοσίωση και την υπερβολική του επαγρύπνηση, εκπέμποντας συχνά ένα απειλητικό και εκφοβιστικό κλίμα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχτηκε την παραίτηση του Giani τον Οκτώβριο του 2019, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη διαρροή στον ιταλικό τύπο.

Η διαρροή αφορούσε μια εντολή που υπέγραψε ο Giani σχετικά με πέντε υπαλλήλους του Βατικανού που είχαν τεθεί σε αναστολή λόγω ισχυρισμών για οικονομικά αδικήματα, μετά από μια επιδρομή στα γραφεία δύο από των πιο ευαίσθητων τμημάτων του Βατικανού, την Αρχή Οικονομικών Πληροφοριών και τη Γραμματεία του Κράτους.

Διάφορα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες των πέντε ατόμων στο κέντρο της έρευνας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν εξοργισμένος, ειδικά επειδή δεν ήταν ακόμη σαφές αν τα πέντε άτομα είχαν κάνει λάθος.

Οι επιδρομές συνδέθηκαν με μια σκιερή επένδυση ακινήτων ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο που αποδείχθηκε κακή συμφωνία για το Βατικανό, αλλά πολύ καλή για τον άνθρωπο που το τακτοποίησε.

Τον Σεπτέμβριο ένας άλλος άνδρας που είχε σχέση με τη συμφωνία, ο Ιταλός Καρδινάλιος Angelo Becciu, εκδιώχθηκε από τη θέση του ως επικεφαλής του τμήματος αγίων του Βατικανού. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του Becciu ως sostituto στη Γραμματεία του Κράτους, μια θέση ισοδύναμη με τον αρχηγό του προσωπικού του Πάπα. Αν και ο Becciu είπε ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί λόγω ισχυρισμών υπεξαίρεσης, πολλοί πιστεύουν ότι η αποχώρησή του θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με την πτώση από το φιάσκο του Λονδίνου.

Μετά τη διαρροή, έγινε ανοιχτή συζήτηση για ένα δηλητηριασμένο περιβάλλον από διάφορα άτομα σε θέσεις που γνωρίζουν πολλά.

Στην ανακοίνωσή τους για την αποχώρηση του Giani, το Βατικανό είπε ότι αν και δεν φέρει «καμία προσωπική ευθύνη» για τη διαρροή, «προσέφερε την παραίτησή του στον Άγιο Πατέρα λόγω αγάπης για την Εκκλησία και πίστη στον διάδοχο του Πέτρου».

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Giani δημοσιεύθηκε μαζί με μια μακρά συνέντευξη μεταξύ του Giani και του πρώην εκπροσώπου του Βατικανού Alessandro Gisotti, στην οποία ο Giani υπερασπίστηκε την τιμή του και την πολυετή θητεία του στην Αγία Έδρα.

Από την 1η Οκτωβρίου, ο Giani υπηρετεί ως πρόεδρος του Ιδρύματος Eni, το οποίο είναι ένα ανθρωπιστικό σώμα που ιδρύθηκε το 2007 και επικεντρώνεται στην υγεία των παιδιών και είναι συνδεδεμένο με μια από τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας της Ιταλίας.

Στη συνέντευξή του στην Avvenire, ο Giani είπε ότι είχε «διάφορες προσφορές» αφού άφησε τη θέση του στο Βατικανό. Υπήρχαν φήμες για το ότι βρήκε δουλειά στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά τελικά εγκαταστάθηκε στο Ίδρυμα Eni.

Μέχρι στιγμής, ο Giani είπε ότι ήταν απασχολημένος με την πρόσφατη έναρξη ενός κοινού έργου μεταξύ του Ιδρύματος Eni και της Ιταλικής Κοινότητας Sant’ Egidio, του αγαπημένου του Πάπα Φραγκίσκου από τα λεγόμενα «νέα κινήματα», που ονομάζεται “Δεν είστε μόνοι. “

Το έργο παρέχει παραδόσεις τροφίμων σε ηλικιωμένους, ηλικίας άνω των 80 ετών που έχουν προσβληθεί από την πανδημία κορωνοϊού. Οι πρώτες παραδόσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και σύμφωνα με τον Giani, περισσότερα δέματα τροφίμων θα παραδοθούν τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια πάλι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του έστειλε ο Πάπας, είπε ότι ο Φράνσις τον αποκάλεσε  «αδελφό» και ότι στο κείμενο της επιστολής, γεμάτο με «στοργικά και όχι περιστασιακά λόγια», ο Φράνσις «ανανέωσε και πάλι την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του».

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close