Search

Κινούμενες εικόνες που ξεπαγώνουν το χρόνο, χάρη στο Al

Σε κινούμενα σχέδια που δημιουργούνται από AI, τα πρόσωπα που κάποτε ήταν παγωμένα στο χρόνο αναβοσβήνουν, γυρίζουν το κεφάλι τους και χαμογελούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί τώρα να μετατρέψει τις φωτογραφίες των ανθρώπων σε σύντομες, πολύ ρεαλιστικές κινούμενες εικόνες, όπως τις κινούμενες εικόνες των εφημερίδων και τις αφίσες του μαγικού κόσμου του Χάρι Πότερ.

Σε αυτά τα κλιπ με κινούμενα σχέδια AI, τα πρόσωπα που κάποτε ήταν παγωμένα στο χρόνο αναβοσβήνουν, γυρίζουν τα κεφάλια τους, ακόμη και χαμογελούν, οι κινήσεις τους είναι σχεδόν ρεαλιστικές και βαθιά ανησυχητικές (και ναι, εντελώς ανατριχιαστικές).

Ο ιστότοπος γενεαλογίας MyHeritage παρουσίασε τη μηχανή animation στις 25 Φεβρουαρίου 2021. Αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας D-ID και είναι γνωστή ως Deep Nostalgia, επιτρέπει στους χρήστες να κινούν φωτογραφίες μέσω του ιστότοπου MyHeritage, ανέφεραν εκπρόσωποι σε ένα blog post. Η D-ID σχεδίασε προσαρμοσμένους αλγόριθμους που αναδημιουργούν την φυσιολογική κίνηση των ανθρώπινων προσώπων ψηφιακά, εφαρμόζοντας αυτές τις λεπτές κινήσεις σε φωτογραφίες και τροποποιώντας τις εκφράσεις του προσώπου που κινούνται όπως κάνουν τα ανθρώπινα πρόσωπα, σύμφωνα με τον ιστότοπο D-ID.

Όταν το AI δημιουργούν πρωτότυπο βίντεο, που συχνά αναφέρονται ως “deepfake”, το κάνουν χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται γενετικά δίκτυα αντιπαραθέσεων ή GAN. Αυτή η τεχνική ανοίγει δύο AIs μεταξύ τους, το ένα παράγει περιεχόμενο και το άλλο αξιολογεί πόσο καλά το περιεχόμενο μιμείται το πραγματικό αντικείμενο. Με την πάροδο του χρόνου, οι αλγόριθμοι οδηγούν ο ένας τον άλλον για να γίνουν καλύτεροι, έως ότου το αρχικό περιεχόμενο AI να είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί ως ψεύτικο.

Τέτοια βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ανησυχητικούς τρόπους: από την εμφάνιση πολιτικών μορφών που κάνουν ψεύτικες ομιλίες, έως την προσθήκη προσώπων διάσημων ηθοποιών στα σώματα των ηθοποιών σε πορνογραφικές ταινίες, ανέφερε ο Vice.

Ωστόσο, τα βίντεο κλιπ που δημιουργούνται από την Deep Nostalgia έχουν μήκος λίγα δευτερόλεπτα και το εκπαιδευτικό υλικό για το AI δεν περιλαμβάνει ομιλίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία deepfakes, σύμφωνα με το MyHeritage.

Οι προγραμματιστές εκπαίδευσαν το GAN της Deep Nostalgia με σύνολα “βίντεο σχεδιαγράμματος”, το καθένα που αντιπροσωπεύει διαφορετικούς συνδυασμούς κινήσεων για τα μάτια, το στόμα, τα φρύδια, τα μάγουλα και τα κεφάλια. Στη συνέχεια, το AI έμαθε πώς αυτά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε φωτογραφίες διαφορετικών ανθρώπων για να επιτύχουν μια ψευδαίσθηση της ρεαλιστικής κίνησης.

Τα αποτελέσματα στα κινούμενα σχέδια μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα με την ποιότητα της αρχικής εικόνας και τον τρόπο με τον οποίο είναι το άτομο στη φωτογραφία. Η ψευδαίσθηση τείνει να είναι πιο αποτελεσματική όταν το πρόσωπο βλέπει την κάμερα και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι λιγότερο πειστικό όταν ο αλγόριθμος πρέπει να δημιουργήσει ψηφιακές πληροφορίες για να αντιπροσωπεύσει κάτι που έλειπε στην αρχική εικόνα, “όπως δόντια ή αυτιά” ανέφεραν εκπρόσωποι του MyHeritage.

Η Deep Nostalgia μπορεί επίσης να δυσκολευτεί να ενσωματώσει ρεαλιστικά αξεσουάρ όπως καπέλα ή γυαλιά, τα οποία μπορούν να κρύψουν μέρη του προσώπου και του κεφαλιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, “μερικές φορές η προσομοιωμένη κίνηση λειτουργεί καλά – και άλλες φορές δεν συμβαίνει”, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Ενώ το MyHeritage ενθάρρυνε τους χρήστες να δοκιμάσουν με οικογενειακές φωτογραφίες, οι χρήστες του Twitter μοιράστηκαν παραδείγματα μερικών διάσημων προσώπων από το παρελθόν, όπως η ποιήτρια Emily Dickinson και ο πολέμιος της δουλείας abolitionist Frederick Douglass.

Απόδοση – Επιμέλεια κειμένου: Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη

https://www.livescience.com/ by Mindy Weisberger

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close