Search

Wu Lien-teh – Google Doodle: Η ανακάλυψή του θεωρείται πρόδρομος της σημερινής Ν95

Το Doodle της Google της 10ης Μαρτίου γιορτάζει τα 142α γενέθλια του Σινο-Μαλαισιανού επιδημιολόγου Dr. Wu Lien-teh (Γου Λίεν-Τε), ο οποίος εφηύρε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου, που θεωρείται ευρέως ως ο πρόδρομος της μάσκας N95.

Ο επιδημιολόγος Dr. Wu Lien-teh, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, γεννήθηκε σε μια οικογένεια Κινέζων μεταναστών στο Πενάνγκ, στη Μαλαισία και έγινε έγινε ο πρώτος μαθητής κινέζικης καταγωγής που απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Who was Wu Lien-teh, The Plague Fighter and Physician who Invented First Surgical Mask Wu Lien-teh.

Μετά τις διδακτορικές του σπουδές, δέχθηκε θέση ως αναπληρωτής διευθυντής στο Ιατρικό Κολέγιο Imperial Army της Κίνας το 1908. Όταν μια άγνωστη επιδημία έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα το 1910, η κινεζική κυβέρνηση διόρισε τον Wu για να διερευνήσει την ασθένεια, την οποία χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανούκλα που εξαπλώθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αέρα.

Για την καταπολέμηση της ασθένειας, ο Wu σχεδίασε και παρήγαγε μια ειδική χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας διάφορα στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα.
arthrou

Επίσης, ο Wu συμβούλευσε τους ανθρώπους να φορούν τη νέα μάσκα του και συνεργάστηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων, τον περιορισμό των ταξιδιών και την εφαρμογή προοδευτικών τεχνικών αποστείρωσης.

Αυτή η προσπάθεια του Wu συνέβαλε σημαντικά για το τέλος της πανδημίας, που πλέον είναι γνωστή ως μαντζουριανή πανούκλα, έως τον Απρίλιο του 1911, δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που ο επιδημιολόγος ανέλαβε να διερευνήσει την εξάπλωση της νόσου. Αργότερα, το 1915, ο Wu ίδρυσε την Κινεζική Ιατρική Ένωση, που είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας.

Ακόμα, ο Wu, το 1935 έγινε ο πρώτος Μαλαισιανός -και το πρώτο άτομο κινέζικης καταγωγής- που ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής σχετικά με το έργο του αναφορικά με τον έλεγχο της πνευμονικής πανώλης.

Οι προσπάθειες του Wu, τελικά, όχι μόνο άλλαξαν τη δημόσια υγεία στην Κίνα, αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

Πηγή: https://www.protothema.gr/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close