Search

Βραβείο «Μουσικής» Sciacca 2021 στη Μαέστρο Glass Marcano

Η Glass Marcano γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Φελίπε της Βενεζουέλας το 1995. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές σε ηλικία 4 ετών μέσα από τις παιδικές χορωδίες και τις ορχήστρες της Βενεζουέλας. H ίδια αναφέρει, πως το αγαπημένο της μουσικό όργανο είναι το βιολί. Σε ηλικία 8 ετών εντάχθηκε στο Μουσικό Ωδείο Mescoli White Star, όπου διδάχθηκε μουσική θεωρία και έλαβε ατομικά μαθήματα βιολιού καθώς και ορχηστρική πρακτική. Την επόμενη χρονιά έγινε μέλος της Ορχήστρας Νέων του San Felipe, υπό τη σκυτάλη του μαέστρου Diego Armando Guzmán.

Τον Ιανουάριο του 2006, εντάχθηκε στη Συμφωνική Ορχήστρα Yaracuy και στη Νεανική Ορχήστρα Yaracuyana, ως βιολίστρια με εξαιρετικές αοόδόσεις στις τεχνικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ορχήστρας για έξι χρόνια. Η πρώτη της εμπειρία στη διεύθυνση ορχήστρας ήταν με την Yaracuyana Youth Orchestra κατά τη διάρκεια της περιοδείας της το 2012, στην Κολούμπια. Έκτοτε, ξεκίνησε να σπουδάζει ορχηστρική διεύθυνση το 2013 με την Teresa Hernandez, στη Σχολή Ορχηστρικής Διεύθυνσης José Antonio Abreu και στο Πειραματικό Πανεπιστήμιο Τεχνών, υπό τη σκυτάλη του Alfredo Rugeles. Το απίστευτο ταλέντο της αποτελεί έμπνευση για τους συναδέλφους της στη βιομηχανία της κλασικής μουσικής.

Έχει συνεργαστεί με δασκάλους, όπως ο Rodolfo Sanglimbeny, ο Pablo Catellanos, ο Miguel Ángel Monrroy, ο David Cukber και ο Dick Van Gasteren. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα βιολιού με τους Sergio Celis, Iraida Charito Mora, Pablo Vásquez, Eddy Marcano, Edgar Aponte και Gerónimo Isturiz. Όπως έχει αναφέρει σε παλιότερες δηλώσεις της, νιώθει ευγνωμοσύνη που έχει την ευθύνη να εκπροσωπεί μια ομάδα ανθρώπων που την έχουν πιστέψει και την έχουν στηρίξει σε αυτό που κάνει και αγαπά.

Η νεαρή μαέστρος τονίζει πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να ασχολείται κάνεις με τη μουσική, ανεξαρτήτως φύλου ή χρώματος. Το πιο σημαντικό για την ίδια είναι το πάθος και η ενέργεια που έχει στη σκηνή, τη στιγμή που διευθύνει την ορχήστρα.

Το 2018 έγινε Διευθύντρια της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Ωδείου Simón Bolívar. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως πλανόδια μαέστρος και δίνει παραστάσεις με ορχήστρες όπως Barloventeña Youth, Antonio José de Sucre Regional, Aragua Symphony, Yaracuyana Youth Symphony, Valencia Youth Symphony, Carabobo Symphony, Merida Symphony, Metropolitan Orchestra West, μεταξύ άλλων.

Ο χώρος του να είναι κάποιος μαέστρος και να διευθύνει μια ορχήστρα δεν είναι εύκολος και προσβάσιμος για τις γυναίκες. Πρόκειται για ένα χώρο καθαρά ανδροκρατούμενο. Στην Marcano δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό να ξεχωρίσει στη διεύθυνση της ορχήστρας λόγω του φύλου της. Όνειρο της ήταν να γίνει σκηνοθέτης. Τελικά δεν τα κατάφερε και ακολούθησε τον χώρο της μουσικής παιδείας, που όπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της μετουσιώθηκε σε ένα φωτεινό αστέρι της σύγχρονης κλασικής μουσικής σκηνής.

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδρεάδης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close