Search

Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS και το ποδόσφαιρο

Ζούμε σε μια εποχή, που η τρομοκρατία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μέρα με την μέρα οι ειδήσεις προβάλλουν τα διάφορα τρομοκρατικά χτυπήματα που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Και εμείς στέκουμε ανήμποροι θεατές, καθισμένοι στον καναπέ μας να παρακολουθούμε το ένα περιστατικό να διαδέχεται το άλλο. Συχνά δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα αφού συμβαίνει… μακριά μας. Ο φόβος όμως, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, έχει ριζώσει για τα καλά μέσα μας. Αναμένουμε να ακούσουμε την επόμενη επίθεση τρομοκρατίας σαν να πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Με μόνη απορία, ποιοι είναι αυτοί που έχουν τόσο μεγάλη ισχύ να επιλέγουν κάθε επόμενη τους κίνηση. Είμαστε μαριονέτες σε μια πραγματικότητα, η οποία γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Περισσότερα θύματα, περισσότερες καταστροφές, περισσότερος φόβος. Έτσι περιμένουμε, περιμένουμε να δούμε ποιος είναι ο επόμενος στόχος στην λίστα τους.

Η μεγαλύτερη δύναμη και η κύρια υπαίτια των περισσότερων περιστατικών τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια είναι οι Τζιχαντιστές του ISIS. O διεθνής όρος Τζιχάντ σημαίνει ένας γενικός αγώνας. Αποτελεί ένα από τα κεντρικά δόγματα του Ισλάμ, και έχει ως ιδανικό του την σημασία που του αποδίδεται στο κοράνι ως «Ιερός Πόλεμος». Η συμμετοχή σ’ αυτόν είναι υποχρεωτική για όλους. Στόχος του είναι να δοθεί ηγεμονικός ρόλος στο Ισλάμ. Να δημιουργηθεί ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο, όπου η έκταση του θα καλύπτει τον παρόντα μουσουλμανικό κόσμο και θα επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ISIS έχει κατηγορηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση, ίσως από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Η στρατηγική του βασίζεται σε ένα γενικότερο συναίσθημα καταστροφής, βίας και διεθνοποίησης του φόβου. Διαμορφώθηκε από προγενέστερες ισλαμικές ιδεολογίες και μεταδόθηκε παγκοσμίως, μέσα από την προπαγάνδα που ασκούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η προπαγάνδα αυτή, έχει ως βάση να εμφανίζει τους μουσουλμάνους ως αιώνια θύματα της Δύσης, έτσι ώστε να οικοδομείται από την μια ένα τυφλό μίσος και από την άλλη ένα αίσθημα γενικού τρόμου.

Το «κυβερνητικό πρόγραμμα» των ισλαμιστών βασίζεται στην ανάπτυξη μιας μαζικής θρησκευτικότητας. Επιθυμούν να κάνουν τη θρησκεία μια πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα. Να εκπαιδεύσουν στρατιωτικά τους νέους, ώστε να δημιουργηθεί μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία. Έχοντας, ως σκοπό τη δημιουργία ενιαίου ισλαμικού κράτους μέσω της πίστης και κυρίως της βίας, οι εξτρεμιστές του ISIS απειλούν συνεχώς με τρομοκρατικές ενέργειες ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως την Γαλλία και την Αγγλία.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, την τελευταία πενταετία διότι βρέθηκαν την λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Επειδή έτυχε να είναι δίπλα τους ένας βομβιστής αυτοκτονίας, ή ένας καμικάζι. Ψυχές που χάνονται στο πλαίσιο ενός “ιερού πολέμου”.
Έπειτα από την ανακήρυξη της ίδρυσης χαλιφάτου στην Συρία και το Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014, το ισλαμικό κράτος συμπεριλαμβάνει στην λίστα των εχθρών του, το ποδόσφαιρο. Το μένος αυτό του Ισλάμ πηγάζει από την αντίθεση σε δυο ζήτημα. Το ένα είναι η έκθεση του ανθρώπινου σώματος, η αποκάλυψή του αντίστοιχα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Και το άλλο αφορά την συγκέντρωση και των δύο φύλων σε έναν κοινό δημόσιο χώρο. Κατά αυτόν τον τρόπο το ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα τα πιο πολλά αθλήματα έρχονται σε κόντρα με την ιδεολογία του Ισλάμ. Ταυτίζονται με τον δυτικό κόσμο, άρα είναι εχθρός του ISIS.

Από το 2015 έως και σήμερα οι τζιχαντιστές έχουν πραγματοποιήσει πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Έχουν απειλήσει μεγάλες οργανώσεις, όπως το Euro του 2016. Προσπάθησαν να ανατινάξουν με εκρηκτικά το γήπεδο της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2015, το οποίο αριθμούσε 80.000 θεατές. Παρόμοια απειλή και αυτή του Μαρτίου του 2016, όπου η Τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αναγκάστηκε να αναβάλει το προκαθορισμένο παιχνίδι. Άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν, επειδή ‘συνελήφθησαν’ να παρακολουθούν αγώνες. Φίλαθλοι δολοφονήθηκαν την ώρα που έβλεπαν την αγαπημένη τους ομάδα. Μια από τις πιο φρικαλέες πράξεις των ακολούθων του ΙSIS ήταν η αποκεφάλιση μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, τεσσάρων ποδοσφαιριστών συριακής ομάδας. Η κατηγορία που τους βάρυνε ήταν ότι κατασκόπευαν κι έδιναν πληροφορίες στους αντάρτες.

Η τελευταία και πιο μεγάλη απειλή του ISIS έρχεται για να ανοίξει και πάλι το θέμα ‘Ποδόσφαιρο και Τρομοκρατία’. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο είναι το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2018 στην Ρωσία. Φαίνεται πως η μαζικότητα του αθλήματος στα στάδια και η τεράστια κάλυψη που λαμβάνουν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, λειτουργούν ως ιδανικοί χώροι για τις εκδηλώσεις των επιθέσεων, στα φανατικά μυαλά των εξτρεμιστών. Το μίσος που τους διακατέχει τους κάνει να οραματίζονται ένα χτύπημα που θα το παρακολουθήσει ζωντανά ολόκληρος ο πλανήτης. Γιατί το μουντιάλ είναι μια διοργάνωση που την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Κάθε τέσσερα καλοκαίρια τα μάτια όλων των ανθρώπων από όλες τις άκρες της γης, στρέφονται στο μέρος που πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η απειλή όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έμεινε μόνο εκεί. Θέλοντας να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο κλίμα τρομοκρατίας στράφηκαν συγκεκριμένα σε τρεις από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς ποδοσφαιριστές.

Η αρχή έγινε με τον Λιονέλ Μέσι. Λίγες μέρες μετά την απονομή των Βραβείων της FIFΑ στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της προηγούμενης σεζόν, το διαδίκτυο πυρπολήθηκε από απειλητικά μηνύματα εναντίον της πιο μεγάλης ποδοσφαιρικής γιορτής. Σε ένα από αυτά, απεικονίζεται σε αφίσα ο Αργεντίνος άσος της Μπαρτσελόνα να χύνει ματωμένα δάκρυα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. και αναγράφεται: “Πολεμάτε ένα κράτος το οποίο δεν έχει την αποτυχία στο λεξικό του”. Σε ένα δεύτερο εμφανίζεται ένας τρομοκράτης να στέκει μπροστά από το στάδιο, ζωσμένος με εκρηκτικά.

Η εδραίωση του τρόμου είναι αυτό που προσπαθεί να επιδιώξει το ISIS μέσω των μηνυμάτων αυτών. Η επικράτηση του φόβου, λοιπόν και η επίδειξη την κυριαρχίας τους και της μεγάλης δύναμης τους, η οποία τους επιτρέπει να έχουν την δυνατότητα επιλογής κάθε επόμενου χτυπήματος τους, σαν να πρόκειται για μια κλήρωση εξουσιαστών και ηττημένων.

Μια κατάσταση που παρουσιάζεται και στο επόμενο απειλητικό μήνυμα με τη σοκαριστική φωτογραφία ενός τζιχαντιστή να κρατάει αιχμάλωτο τον γνωστό ποδοσφαιριστή Νειμάρ, ενώ ο ίδιος κλαίγοντας παρακαλάει για την ζωή του λίγο πριν από την εκτέλεση. Δίπλα του βρίσκεται ο Μέσσι ήδη ηττημένος και νεκρός. Στην φωτογραφία υπάρχει γραμμένο το εξής. «Δεν θα νιώσετε ασφάλεια, αν δεν ζήσουμε σε μουσουλμανικές χώρες». Με αυτό τον τρόπο κάνουν πιο ισχυρό τον στόχο τους.

Τελευταίος που μπαίνει στο στόχαστρο του Ισλαμικού κράτους είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ένας από τους πολυαγαπημένους ποδοσφαιριστές των τελευταίων χρόνων. Ο πορτογάλος φανερώνεται γονατισμένος με μελανιές στο πρόσωπο να αναμένει το μοιραίο. Δίπλα από την φωτογραφία ακολουθεί το μήνυμα «Ο λόγος μας, είναι αυτό που βλέπετε, όχι αυτό που ακούτε. Οπότε, απλά να περιμένετε. Κι εμείς περιμένουμε, επίσης….». Το μήνυμα αυτό ίσως είναι και το πιο σοβαρό και απειλητικό!

Ο ISIS εκτόξευσε νέα θανατική απειλή ενόψει του Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι, με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ. Με νέο φωτομοντάζ από τον ISIS στο προσκήνιο, απειλεί τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάμπ, να είναι αποδέκτης και να γίνεται στόχος των τρομοκρατών.

Σε αυτό το φωτομοντάζ, ο Γάλλος φοράει μία πορτοκαλί φόρμα, την ώρα που απειλείται με όπλο στο κεφάλι από έναν τζιχαντιστή, με τον χαρακτηρισμό που υπάρχει, να είναι “εχθρός του Αλλάχ”. Το νέο μήνυμα από πλευράς ISIS, βρίσκεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίες και αναφέρει: “Θα συνεχίσουμε να τρομοκρατούμε και να καταστρέφουμε τις ζωές σας”.

Όπως είναι φυσικό έπειτα από αυτή τη συνεχή ψυχολογική τρομοκρατία εις βάρος ακόμα και συγκεκριμένων ατόμων, οι ρωσικές αρχές και η ομοσπονδία της FIFA είναι υποχρεωμένες να βγουν από την γυάλα και να πάρουν κάποια μέτρα για την διεθνή ασφάλεια. Όχι μόνο με καθησυχαστικές ανακοινώσεις, αλλά με πραγματικά μέτρα για την προστασία των ανθρώπων που θα βρεθούν εκείνη την περίοδο στην Ρωσία.

Ίσως η μόνη διέξοδος από αυτή τη κατάσταση είναι να κάνουμε πράξη αυτό που λέγανε οι πρόγονοι μας. «Νούς υγιής, εν σώματι υγιεί». Και κυρίως να σταθούμε στο πρώτο μέρος, να δημιουργηθεί ένας κόσμος χωρίς παρωπίδες και φανατικά αισθήματα. Ένας κόσμος που όλοι θα σέβονται τους συνανθρώπους τους και τα πιστεύω τους. Με τον ίδιο τρόπο θα μάθουν να σέβονται και τον χώρο του αθλητισμού.

από Μαριεντίνα Τσατσοπούλου

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close