Search

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης εξαρτώνται από το πού ΖΕΙ μια γυναίκα

Οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά υποφέρουν περισσότερο – ιδιαίτερα στην κρεβατοκάμαρα – και οι Ιταλίδες και οι Σουηδέζες λιγότερο.

Είναι μια περίοδος της ζωής που κάθε γυναίκα περνάει. Αλλά η εμπειρία της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τόπο διαμονής της, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ενώ τα συμπτώματα όπως οι εξάψεις, η αύξηση του βάρους και η κολπική ξηρότητα παρέμειναν τα ίδια μεταξύ των χωρών, το μέγεθος της ταλαιπωρίας διέφερε σημαντικά. Οι Καναδέζες, για παράδειγμα, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν κολπική ξηρότητα και οι Ιταλίδες λιγότερο.

Οι ειδικοί λένε ότι οι πολιτισμικές διαφορές αναδεικνύουν πώς οι περιφερειακές διαφορές στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη στάση απέναντι στη γήρανση και τις προσδοκίες για την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βιώνουν τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Yale εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας, στην οποία ρωτήθηκαν 8.200 ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη πώς η εμμηνόπαυση επηρέασε τη σεξουαλική τους ζωή και τις σχέσεις τους. Διαπίστωσαν ότι, παρόλο που οι ορμονικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση προκαλούν παρόμοια συμπτώματα σε πολλές γυναίκες, οι πολιτισμικές διαφορές μπορούν να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν αυτό το στάδιο της ζωής.

Οι γυναίκες περνούν εμμηνόπαυση όταν σταματήσει η έμμηνος ρύση, κάτι που συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών. Καθώς οι ωοθήκες περιορίζουν την παραγωγή των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ακανόνιστες περιόδους και κολπική ξηρότητα έως εναλλαγές της διάθεσης και αϋπνία.

Dr Mary Jane Minkin, η επικεφαλής της μελέτης Kαθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής υγείας στην Ιατρική Σχολή του Yale, δήλωσε στο Reuters Health «Σε κοινωνίες όπου η ηλικία είναι πιο σεβαστή και η μεγαλύτερη γυναίκα είναι η σοφότερη και καλύτερη γυναίκα, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι λιγότερο ενοχλητικά… Πολλές γυναίκες εξισώνουν την εμμηνόπαυση με τα γηρατειά και τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ πιο καταστροφικά».

Η ίδια και οι συνάδελφοί της επικεντρώθηκαν σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 ετών, καθώς και σε άνδρες σε σχέσεις με γυναίκες αυτής της ηλικίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η έρευνα σχεδιάστηκε κυρίως για να εκτιμηθεί πώς η κολπική ατροφία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ξηρότητα, ερεθισμό, κνησμό ή πόνο, επηρέαζε τις σχέσεις των συμμετεχόντων.
Το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διερεύνησε επίσης άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και εξέτασε κατά πόσον η σοβαρότητα αυτών των δυσκολιών αντιστοιχούσε σε αυτό που περίμεναν οι συμμετέχουσες να βιώσουν.

Η κολπική ξηρότητα ήταν το κορυφαίο παράπονο που ανέφεραν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνικότητας (εικόνα αρχείου) 

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του κύριου στόχου της μελέτης, η κολπική ξηρότητα ήταν το κορυφαίο παράπονο που ανέφεραν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Menopause.
Σε όλες τις χώρες της μελέτης, το σύμπτωμα αυτό αναφέρθηκε συχνότερα στον Καναδά, όπου το 85% των γυναικών και το 81% των ανδρών το ανέφεραν ως πρόβλημα.

Οι Ιταλοί ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αυτό το παράπονο, το οποίο αναφέρθηκε από το 65 τοις εκατό των γυναικών και το 61 τοις εκατό των ανδρών.

Πολλά συμπτώματα ήταν πιο διαδεδομένα μεταξύ των γυναικών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και λιγότερο συχνά μεταξύ των γυναικών στη Σουηδία και την Ιταλία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι άνδρες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ωστόσο, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα στις γυναίκες συντρόφους τους. Συνολικά, οι άνδρες κατέταξαν τις διακυμάνσεις της διάθεσης και τον κολπικό πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας μεταξύ των πέντε κυριότερων παραπόνων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, ενώ για τις γυναίκες, η διαταραχή του ύπνου και η αύξηση του σωματικού βάρους ήταν πιο σημαντικές.

Μεταξύ των γυναικών, οι κάτοικοι της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η εμμηνόπαυση εξελίχθηκε καλύτερα από ό,τι περίμεναν. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχουσες που ζούσαν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τον Καναδά ήταν πιο επιρρεπείς στο να βρουν την εμμηνόπαυση πολύ χειρότερη από ό,τι περίμεναν.

«Τα ευρήματα ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τις εμπειρίες ενός ευρύτερου πληθυσμού, επειδή η έρευνα σχεδιάστηκε για να προσλάβει μόνο γυναίκες με κολπικό πόνο και άνδρες που τον βίωναν με τις συντρόφους τους», δήλωσε η Melissa Melby, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Delaware, στο Reuters. «Ακόμα κι έτσι, οι πολιτισμικές διαφορές που αναδείχθηκαν από τις απαντήσεις της έρευνας υπογραμμίζουν πώς οι περιφερειακές διαφορές στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη στάση απέναντι στη γήρανση και τις προσδοκίες για την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τα συμπτώματα».

«Αν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονταν αποκλειστικά στις ορμονικές αλλαγές, τότε η εμπειρία της εμμηνόπαυσης θα ήταν πιο ομοιογενής», δήλωσε η Δρ. Sandra Thompson, Καθηγήτρια αγροτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. «Τα συμπτώματα που συνδέονται άμεσα με τη μείωση των οιστρογόνων είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η κολπική ξηρότητα και η αϋπνία. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά ήταν τα κορυφαία παράπονα στη μελέτη, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η κουλτούρα μπαίνει στο παιχνίδι, ωστόσο, όταν οι γυναίκες αξιολογούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων… Το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζει μια γυναίκα είναι σημαντικό για την κατανόηση και την εμπειρία της μετάβασης στην εμμηνόπαυση… Όταν εξετάζουμε διαφορετικές χώρες, οι διαφορές στην αναφορά των συμπτωμάτων μπορούν να αποδοθούν στις γλωσσικές διαφορές, στις πολιτισμικά διαμορφωμένες προσδοκίες για την εμμηνόπαυση, στους πολιτισμικά επηρεασμένους ρόλους των φύλων και στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση».

Μετάφραση-απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc, PD

Πηγή:https://www.dailymail.co.uk/health/article-3116972/Symptoms-menopause-depend-woman-LIVES-UK-Canada-suffer-particularly-bedroom-Italians-Sweden-least.html

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close