Search

Άρτεμις Ιγνατίου, η Επίσημη Χορογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Αφής και Παράδοσης των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας

Συνέντευξη από τον Βασίλη Νικόλαου Βιτσιλόγιαννη
(IG: @vassiliosvitsilogiannis)

Η Άρτεμις Ιγνατίου αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της στην Νέα Υόρκη, στις σχολές χορού Merce Cunningham, Movement Research, Martha Graham και Θέατρο στο H.B. Studio (Herbert Berghof-Uta Hagen). Σπούδασε επίσης Mουσική και Iστορία της Tέχνης. Διδάσκει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στην Ανώτερη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην Ανώτερη Σχολή Χορού Χοροχρόνος. Έχει διδάξει χορό, αυτοσχεδιασμό και εκφραστική κίνηση στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ήταν Καλλιτεχνική Διευθύντρια χορού της Δραματικής Σχολής Ίασμος και καθηγήτρια χορού, εκφραστικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού την Ανώτερη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Είναι ιδρύτρια του Χοροθεάτρου ART με το οποίο σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Ξεκινώντας θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι γεννηθήκατε χορεύτρια, ή είναι κάτι που προέκυψε συγκυριακά;

Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι γεννιούνται για να γίνουν κάτι συγκεκριμένο. Ίσως γεννιούνται με ένα ιδιαίτερο ταλέντο, όπως ταλέντο στο χορό, τη μουσική, τον αθλητισμό, η και τις επιστήμες. Αυτό το ταλέντο πρέπει να καλλιεργηθεί για να ανθίσει. Για μένα τίποτα δεν ήταν τυχαίο ή ακούσιο. Πολύ νέα συνειδητοποίησα ότι ο χορός ήταν αυτό που ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου.

Συνειδητοποιήσατε αρκετά νωρίς ότι για να πραγματοποιήσετε δικές σας παραγωγές, έπρεπε να δημιουργήσετε το Χοροθέατρο ART;

Στην αρχή της καριέρας μου ως νέα χορεύτρια, όπως κάθε νέος καλλιτέχνης, το μόνο που ήθελα ήταν να χορεύω μπροστά σε κοινό. Το πέτυχα έχοντας την ευκαιρία να συμμετέχω σε πολλές παραστάσεις, (σε κάποιες με πρωταγωνιστικό ρόλο), κάτω από τις οδηγίες μεγάλων Ελλήνων χορογράφων. Πολύ αργότερα ένιωσα την παρόρμηση να δημιουργήσω δικές μου χορογραφίες. Τότε πήρα την απόφαση να δημιουργήσω την ομάδα μου, το Χοροθέατρο ART.

Υπάρχει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία ώστε κάποιος να αναπτύξει μία χορογραφία; Πως θα μπορέσετε να περιγράψετε την ανάπτυξη αυτής της χορογραφίας και βάση ποιών δεδομένων;

Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείται μια χορογραφία εξαρτάται από την περίσταση. Για παράδειγμα, αν χορογραφήσεις ένα θεατρικό ή ένα κινηματογραφικό έργο, πρέπει να συνεργαστείς στενά με τον σκηνοθέτη και να σεβαστείς την ιδέα του, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις χορευτικές ικανότητες των ερμηνευτών που μπορεί να μην είναι χορευτές αλλά ηθοποιοί. Όταν χορογραφώ για την ομάδα μου, η έμπνευση έρχεται από ένα μουσικό κομμάτι, ένα ιστορικό γεγονός, ένα συναίσθημα, μια κατάσταση του μυαλού ακόμη και έναν πίνακα ή μια φωτογραφία. Στη συνέχεια μεταφράζω την έμπνευσή μου σε κίνηση και δημιουργώ κινητικές εικόνες για να την εκφράσω.


Τι είναι το μπαλέτο για εσάς; Είναι μόνο κινήσεις ή έκφραση συναισθημάτων;

Το κλασικό μπαλέτο είναι η βάση για κάθε χορευτή. Στην συνέχεια εξίσου σημαντική είναι η εκπαίδευση στον σύγχρονο χορό. Για να είσαι καλός χορευτής πρέπει να έχεις τεχνική στο μπαλέτο και στο σύγχρονο χορό. Για να γίνεις μεγάλος χορευτής πρέπει να το συνδυάσεις με έκφραση και συναίσθημα.

Είστε η Επίσημη Χορογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Ποιά είναι τα συναισθήματα που εμπλέκονται σε κάθε τελετή;

Η επιλογή μου στην θέση της Χορογράφου και Καλλιτεχνικής διευθύντριας των τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Με γεμίζει υπερηφάνεια και ευθύνη ως χορογράφος και ως Ελληνίδα. Κάθε φορά που ανάβουμε τη φλόγα στην Ολυμπία όλη η ομάδα, αν και για κάποιους από εμάς δεν είναι η πρώτη φορά, νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και δάκρυα έρχονται στα μάτια μας. Η αίσθηση ότι εκπροσωπούμε εκείνη τη στιγμή, όχι μόνο την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και το διεθνές Ολυμπιακό κίνημα, προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσουμε σε όλο τον κόσμο τις Ολυμπιακές αξίες και ειδικά το μήνυμα της Ειρήνης, δημιουργεί συναισθήματα που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια.


Ποιές είναι μερικές από τις προσωπικότητες που έχετε γνωρίσει που σας ενέπνευσαν;

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς σημαντικούς ανθρώπους. Δύο σπουδαίες προσωπικότητες που είχαν μεγάλη επίδραση στην επαγγελματική μου ζωή ήταν η Χορογράφος Ζουζού Νικολούδη, η δασκάλα μου που μου έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία να χορέψω μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό και η Χορογράφος Μαρία Χορς, που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω ως ιέρεια στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας, στη συνέχεια να γίνω βοηθός της και τελικά να την διαδεχτώ στη θέση της Χορογράφου των τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας.

Είστε μητέρα δύο αγοριών. Πώς είναι η σχέση σας μαζί τους; Τους έχετε μεταδώσει τις Ολυμπιακές αξίες ;

Τα επαγγελματικά μου επιτεύγματα μου δίνουν μεγάλη ικανοποίηση. Αλλά αυτό που μου δίνει μεγαλύτερη χαρά είναι η οικογένειά μου, ο σύζυγός μου και οι δύο γιοί μου. Μαζί με τον σύζυγό μου πετύχαμε μια υπέροχη σχέση με τα δύο αγόρια μας, ηλικίας σήμερα 21 και 19 ετών. Η σχέση μας βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη, το σεβασμό, την υποστήριξη και την κατανόηση. Από πολύ μικρή ηλικία, και οι δύο γιοί μου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά και να συμμετάσχουν στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Μεγαλώνοντας ήταν κάτι παραπάνω από φυσικό και για τους δύο, να γίνουν καλοί αθλητές, με μεγάλο σεβασμό στις Ολυμπιακές αξίες.


Ποιό είναι το σύνθημα της ζωής σας;

Το σύνθημά μου είναι “Συνέχισε να ονειρεύεσαι. Όταν έχεις όνειρα, η ζωή μερικές φορές σε εκπλήσσει και τα κάνει αληθινά.”

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close