Search

Ο διεθνούς φήμης γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Πάντος, ειδικός σε θέματα IYA ομιλητής στο ΔΕΣ «Eco ευ ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική» στη Χάλκη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 2-4 Ιουνίου 2022, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική». Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος υπήρξε και ομιλητής παραμένοντας επί δύο ημέρες στο νησί της Χάλκης. O Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη διοργάνωση και την ευχή αυτή η πρωτοβουλία να βρει μιμητές, ώστε να αναδειχτεί περισσότερο η Θεολογική Σχολή.

Προσκεκλημένος στο συνέδριο ήταν ο διασήμου φήμης μαιευτήρας – γυναικολόγος, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, εξειδικευμένος σε θέματα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του οποίου η ομιλία έφερε τον τίτλο «Ο κύκλος της επιστήμης από τα ζώα στον άνθρωπο: Μια διαδρομή τεχνολογικών εξελίξεων, βιοηθικών προβληματισμών και ερευνητικών υποσχέσεων με επίκεντρο την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ανέφερε ότι ένας εκ των βασικών παραγόντων της υπογονιμότητας είναι οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τοξίνες και εν γένει οι καταστροφές των οικοσυστημάτων. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι η συμβολή των ζώων υπήρξε κομβική στην γνώση και ότι τα ζώα αποτέλεσαν εργαλεία για την εφαρμογή της εξωσωματικής στον άνθρωπο και την εξέλιξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σήμερα η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται στα ζώα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Εν κατακλείδι, τόνισε ότι η διατήρηση των υπό εξαφάνιση ειδών είναι απαραίτητη τόσο για την ισορροπία της φύσης, όσο για και την ύπαρξη γενετικής ποικιλότητας στους πληθυσμούς.

Ο Κωνσταντίνος Πάντος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ και ο Γιάννης Δήμας

Ο διεθνούς φήμης γυναικολόγος συνομίλησε φιλικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’ και αντάλλαξαν απόψεις περί γονιμότητας. Τον Κωνσταντίνο Πάντο συνόδευε ο ε.α. Στρατηγός Ε.Α. και Αντιδήμαρχος Δήμου Ωρωπού Γιάννης Δήμας, ο οποίος ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου που εκπροσωπεί, για τις αναδασώσεις και την πρόθεση του Δήμου να διοργανώσει συνέδριο επί του θέματος με επίτιμο καλεσμένο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’.

Ο Δρ. Πάντος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο του συνεδρίου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να γίνουν μητέρες σε ‘μικρή ηλικία’ ώστε να αποφύγουν μετέπειτα τα προβλήματα υπογονιμότητας.

Παρακολουθήστε την εισήγησή του:

Στο συνέδριο αναδείχτηκαν οι ηθικοί κανόνες που διέπουν την τριμερή σχέση περιβάλλοντος-ζώων- ανθρώπου, υπό το πρίσμα της Οικολογίας, της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας, καθώς επίσης και η στάση που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα και στα οικοσυστήματά τους.

Ο Κωνσταντίνος Πάντος με τη Βίκυ Μπαφατάκη (ΕΚΠΑ) και τον Πατέρα Βαρνάβα

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Σημειώνεται ότι το ΔΠΜΣ διοργανώνεται από κοινού από το τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Γραφείο Τύπου ΔΠΜΣ “Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωΐα” 

Για πληροφορίες σχετικά με το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» απευθυνθείτε στη Γραμματεία (Βίκυ Πρωτοπαπαδάκη) animalethics@philosophy.uoa.gr και στο τηλέφωνο: 210 7277568. Site: https://animalethics.philosophy.uoa.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close