Search

Η ιστορία της ζωής του Thich Nhat Hanh. Η ζωή του σε φωτογραφίες

Ο δάσκαλος του Ζεν Thich Nhat Hanh είναι ένας παγκόσμιος πνευματικός ηγέτης, ποιητής και ακτιβιστής για την ειρήνη, γνωστός για τις ισχυρές διδασκαλίες του και τα best seller συγγράμματα για την ενσυνειδητότητα και την ειρήνη. Ένας ευγενικός, ταπεινός μοναχός, ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ τον αποκάλεσε “Απόστολο της ειρήνης και της μη βίας” όταν τον πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης. Εξόριστος από την πατρίδα του, το Βιετνάμ, για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο Thich Nhat Hanh υπήρξε πρωτοπόρος φέρνοντας τον Βουδισμό και την ενσυνειδητότητα στη Δύση και δημιουργώντας μια βουδιστική κοινότητα για τον 21ο αιώνα.

Ο Thich Nhat Hanh σε ηλικία 16 ετών στο Huế του Βιετνάμ

Φωτογραφία που τραβήχτηκε γύρω στο 1942, αμέσως μετά τη χειροτονία του αρχαρίου για να μπει στο μοναχό.© Plum Village Community of Engaged Buddhism (PVCEB).

Πρώτα χρόνια

Γεννημένος στο κεντρικό Βιετνάμ το 1926, ο Thich Nhat Hanh εισήλθε στο ναό Tu Hieu, στην πόλη Hue, ως αρχάριος μοναχός σε ηλικία δεκαέξι ετών. Ως νεαρός bhikshu (μοναχός) στις αρχές της δεκαετίας του 1950 συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για την ανανέωση του Βιετναμέζικου Βουδισμού. Ήταν ένας από τους πρώτους bhikshus που σπούδασαν ένα κοσμικό αντικείμενο στο πανεπιστήμιο της Σαϊγκόν και ένας από τους πρώτους έξι μοναχούς που έκαναν ποδήλατο.

Κοινωνικός ακτιβισμός κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ

Όταν ήρθε ο πόλεμος στο Βιετνάμ, οι μοναχοί και οι μοναχές ήρθαν αντιμέτωποι με το ερώτημα αν έπρεπε να ακολουθήσουν τη στοχαστική ζωή και να παραμείνουν διαλογιζόμενοι στα μοναστήρια ή να βοηθήσουν τους γύρω τους που υποφέρουν από τους βομβαρδισμούς και την αναταραχή του πολέμου. Ο Thich Nhat Hanh ήταν ένας από αυτούς που επέλεξαν να κάνουν και τα δύο, και με αυτόν τον τρόπο ίδρυσαν το κίνημα του Engaged Buddhism, επινοώντας τον όρο στο βιβλίο του Βιετνάμ: Lotus in a Sea of ​​Fire. Η ζωή του από τότε αφιερώθηκε στο έργο της εσωτερικής μεταμόρφωσης προς όφελος των ατόμων και της κοινωνίας.

Βιετναμέζοι πρόσφυγες στο Roland, ένα πλοίο που ναυλώθηκε από τον Thich Nhat Hanh και τους συναδέλφους του για να σώσουν ανθρώπους από τις θάλασσες στα ανοιχτά της Σιγκαπούρης το 1976. © Plum Village Community of Engaged Buddhism (PVCEB).

Υπό πυροβολισμούς, ενώ βρισκόταν σε αποστολή να πάει φαγητό σε πεινασμένες οικογένειες μετά από ιστορικές πλημμύρες

Το 1961, ο Thich Nhat Hanh ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με υποτροφία για να σπουδάσει Comparative Religion στο Princeton Theological Seminary και τον επόμενο χρόνο συνέχισε να διδάσκει και να ερευνά τον Βουδισμό στο Πανεπιστήμιο Columbia. Στο Βιετνάμ, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Thich Nhat Hanh ίδρυσε το School of Youth and Social Service , μια οργάνωση παροχής βοήθειας με μια βάση 10.000 εθελοντών που βασίζεται στις βουδιστικές αρχές της μη βίας και της συμπονετικής δράσης.

Ως λόγιος, δάσκαλος και δεσμευμένος ακτιβιστής τη δεκαετία του 1960, ο Thich Nhat Hanh ίδρυσε επίσης το Βουδιστικό Πανεπιστήμιο Van Hanh στη Σαϊγκόν, τον εκδοτικό οίκο La Boi και ένα περιοδικό με επιρροή ακτιβιστή για την ειρήνη. Το 1966 ίδρυσε το Order of Interbeing, ένα νέο τάγμα που βασίζεται στις παραδοσιακές βουδιστικές αρχές Μποντισάτβα.

Την 1η Μαΐου 1966 στο Ναό Tu Hieu, ο Thich Nhat Hanh έλαβε τη “‘lamp transmission” από τον Δάσκαλο Chan That.

Εξορία από το Βιετνάμ

Λίγους μήνες αργότερα ταξίδεψε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να υποστηρίξει την ειρήνη και να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Βιετνάμ. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού του 1966 γνώρισε για πρώτη φορά τον Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος τον πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1967. Ως αποτέλεσμα αυτής της αποστολής, τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο Βιετνάμ του αρνήθηκαν το δικαίωμα να επιστρέψει στο Βιετνάμ. και άρχισε μια μακρά εξορία 39 ετών.

Ο Thich Nhat Hanh συνέχισε να ταξιδεύει ευρέως, διαδίδοντας το μήνυμα της ειρήνης και της αδελφοσύνης, ασκώντας πίεση στους δυτικούς ηγέτες για τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ και οδηγώντας τη βουδιστική αντιπροσωπεία στις Ειρηνευτικές Συνομιλίες του Παρισιού το 1969.

«Είναι Απόστολος της Ειρήνης και της Μη Βίας». Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Καθοδηγώντας μια παραδοσιακή πομπή ελεημοσύνης στο Huế του Βιετνάμ το 2005. © Plum Village Community of Engaged Buddhism (PVCEB).

Ίδρυση του Plum Village στη Γαλλία

Συνέχισε επίσης να διδάσκει, να δίνει διαλέξεις και να γράφει για την τέχνη της επίγνωσης και της «ζωής της ειρήνης» και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν λέκτορας και ερευνητής στον Βουδισμό στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Το 1975 ίδρυσε την κοινότητα Sweet Potato κοντά στο Παρίσι και το 1982 μετακόμισε σε μια πολύ μεγαλύτερη τοποθεσία στη νοτιοδυτική Γαλλία, που σύντομα θα γίνει γνωστή ως «Plum Village».

Οι πρώτες μέρες του Plum Village ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jim Forest

Κάτω από την πνευματική ηγεσία του Thich Nhat Hanh, το Plum Village έχει εξελιχθεί από ένα μικρό αγροτικό αγρόκτημα σε αυτό που είναι τώρα το μεγαλύτερο και πιο ενεργό βουδιστικό μοναστήρι της Δύσης, με πάνω από 200 μοναστήρια και περισσότερους από 10.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, που έρχονται από όλο τον κόσμο για να μάθουν τέχνη της συνειδητής ζωής».

Το Plum Village καλωσορίζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπόβαθρου και θρησκείας σε καταφύγια όπου μπορούν να μάθουν πρακτικές όπως διαλογισμό περπατήματος, διαλογισμό καθιστού, διαλογισμό φαγητού, απόλυτη χαλάρωση, διαλογισμό εργασίας και στάση, χαμόγελο και προσεκτική αναπνοή. Αυτές είναι όλες αρχαίες βουδιστικές πρακτικές, την ουσία των οποίων ο Thich Nhat Hanh έχει αποστάξει και έχει αναπτύξει ώστε να εφαρμόζεται εύκολα και δυναμικά στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της εποχής μας.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τον εκσυγχρονισμένο κώδικα παγκόσμιας παγκόσμιας ηθικής του Thich Nhat Hanh στην καθημερινή τους ζωή, γνωστό ως «The Five Mindfulness Trainings».

Μια ομιλία για παιδιά στην Αίθουσα Διαλογισμού Still Water στο Upper Hamlet, Plum Village

Πιο πρόσφατα, ο Thich Nhat Hanh ίδρυσε την Wake Up, ένα παγκόσμιο κίνημα χιλιάδων νέων που εκπαιδεύονται σε αυτές τις πρακτικές ενσυνείδητης διαβίωσης και έχει εγκαινιάσει ένα διεθνές Wake Up Schools Ιστοσελίδα Wake Up Schools πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της ενσυνειδητότητας σε σχολεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.


Δημιουργία καλλιγραφιών, 2013

Ο Thich Nhat Hanh είναι επίσης καλλιτέχνης και τα μοναδικά και δημοφιλή του έργα καλλιγραφίας – σύντομες φράσεις και λέξεις που αποτυπώνουν την ουσία των διδασκαλιών του για την ενσυνειδητότητα – εκτίθενται από το 2010 στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νέα Υόρκη.

Στην Παγκόσμια Τράπεζα, Σεπτέμβριος 2013

Την τελευταία δεκαετία ο Thich Nhat Hanh άνοιξε μοναστήρια στην Καλιφόρνια , τη Νέα Υόρκη, το Βιετνάμ, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη , τον Μισισιπή και την Αυστραλία και το πρώτο « Ινστιτούτο Εφαρμοσμένου Βουδισμού » στην Ευρώπη στη Γερμανία.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένου Βουδισμού του Thich Nhat Hanh στο Waldbröl της Γερμανίας, άνοιξε το 2008. ©️ Plum Village Community of Engaged Buddhism (PVCEB).

Τα κέντρα πρακτικής Mindfulness στην παράδοση του Plum Village προσφέρουν ειδικά καταφύγια για επιχειρηματίες, δασκάλους, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, ψυχοθεραπευτές, πολιτικούς και νέους, καθώς και βετεράνους πολέμου και Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Υπολογίζεται ότι πάνω από 75.000 άτομα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που καθοδηγούνται από μοναχούς και μοναχές του Plum Village σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.


Τα τελευταία χρόνια ο Thich Nhat Hanh ηγήθηκε εκδηλώσεων για μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και για βουλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη. Έχει απευθυνθεί στο Παγκόσμιο Κοινοβούλιο των Θρησκευμάτων στη Μελβούρνη και στην UNESCO στο Παρίσι, ζητώντας συγκεκριμένα βήματα για την αντιστροφή του κύκλου της βίας, του πολέμου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το 2013, ηγήθηκε εκδηλώσεων ενσυνειδητότητας υψηλού προφίλ στη Google, την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ.

Στις 11 Νοεμβρίου 2014, ένα μήνα μετά τα 88α γενέθλιά του και μετά από αρκετούς μήνες ραγδαία επιδείνωσης της υγείας του, ο Thich Nhat Hanh υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό. Αν και δεν μπορούσε να μιλήσει, και ήταν κυρίως παράλυτος στη δεξιά πλευρά, συνέχισε να προσφέρει το Ντάρμα και την έμπνευση μέσω της ειρηνικής, γαλήνιας και γενναίας παρουσίας του.

Τον Νοέμβριο του 2018, ο Thich Nhat Hanh μετακόμισε στον ναό Từ Hiếu στο Βιετνάμ, όπου χειροτόνησε με τον δάσκαλό του όταν ήταν δεκαέξι ετών. Εξέφρασε την επιθυμία να μείνει εκεί για τις υπόλοιπες μέρες του. Έβγαινε τακτικά με το αναπηρικό του καροτσάκι για να επισκεφτεί τους βωμούς του ναού και να οδηγήσει τη σάνγκα σε περιπατητικό διαλογισμό γύρω από τις λίμνες και τις προγονικές στούπες. Η επιστροφή του Thay στο Từ Hiếu ήταν ένα καμπανάκι ενσυνειδητότητας που μας υπενθύμισε σε όλους πόσο πολύτιμο είναι να ανήκεις σε μια πνευματική καταγωγή με βαθιές ρίζες. Είτε έχουμε παρακολουθήσει ένα καταφύγιο είτε απλά διαβάσαμε ένα από τα βιβλία του Thay ή παρακολουθήσαμε μια ομιλία και μας έχουν αγγίξει οι διδασκαλίες του—είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με αυτό το προγονικό ρεύμα σοφίας και συμπόνιας.

Ο Thay πέθανε ειρηνικά τις πρώτες στιγμές της 22ας Ιανουαρίου 2022, στο Deep Listening Hut στο Ναό Từ Hiếu στο Huế, περιτριγυρισμένος από στοργικούς μαθητές. Σε όλο τον κόσμο, διαδικτυακά και αυτοπροσώπως, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη διεθνή κοινότητα του Plum Village παρακολούθησαν συλλογικά μια εβδομάδα πρακτικής και τελετών επίγνωσης , δημιουργώντας μια ισχυρή ενέργεια συμπόνιας, ειρήνης και αδελφοσύνης και αδελφοσύνης. Η κηδεία και η αποτέφρωση του Thich Nhat Hanh πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στο Huế, και η τέφρα του διανεμήθηκε στα κέντρα πρακτικής του στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.

Κείμενο-απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://plumvillage.org/thich-nhat-hanh/biography/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close