Search

Ομιλητής στο ΔΕΣ «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική» ο Αρχιμανδρίτης – Ταξίαρχος Μελέτιος Κουράκλης, Δ/ντής Στρατιωτικών Ιερέων ΓΕΕΘΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 2-4 Ιουνίου 2022, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική». Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος υπήρξε και ομιλητής παραμένοντας επί δύο ημέρες στο νησί της Χάλκης. O Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη διοργάνωση και την ευχή αυτή η πρωτοβουλία να βρει μιμητές, ώστε να αναδειχτεί περισσότερο η Θεολογική Σχολή.

Ένας εκ των ομιλητών στο Συνέδριο ήταν ο Αρχιμανδρίτης – Ταξίαρχος Μελέτιος Κουράκλης (κατά κόσμον Αλέξανδρος —Μιχαήλ) αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών και μετά τη λήψη του πτυχίου μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία (Freiburg) και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής(Boston, Mass), στον τομέα της Χριστιανικής Κοινωνιολογίας. Κατά το διάστημα παραμονής του στις Η.Π.Α. (1989 —1992) χειροτονήθηκε Διάκονος (1.7.1990) και Πρεσβύτερος (22.9.1991), ενώ παράλληλα ασκούσε καθήκοντα Διευθυντού της Γραμματείας Ελληνικών της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού (Holy Cross) και της Ελληνικής Ορθοδόξου Επισκοπής Βοστώνης.

Με ορισμένους σύνεδρους στην Ι.Θ.Σ. Χάλκης

Μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα, ενετάχθη την 5η Φεβρουαρίου 1993, κατόπιν διαγωνισμού, στη Θρησκευτική Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ως Στρατιωτικός Ιερέας και σήμερα είναι ο Διευθυντής Στρατιωτικών Ιερέων ΓΕΕΘΑ.

Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού του ΓΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”, ενώ ως ιερέας της ΣΣΕ εξέδιδε το δεκαπενθήμερο περιοδικό «ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ», το οποίο απέσπασε τιμητική διάκριση από το ΓΕΣ. Με απόφαση του ΓΕΣ, του έχει ανατεθεί η συγγραφή μελέτης για την ιστορία της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ε.Δ.. προκειμένου να εκδοθεί στην επίσημη σειρά των ιστορικών μελετών της ΔΙΣ (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού). Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις στρατιωτικών ιερέων στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Βουλγαρία, Βοσνία—Ερζεγοβίνη, Τσεχία, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία κ.α), ενώ έχει επισκεφθεί όλες τις ελληνικές ειρηνευτικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό (Κροατία, Αλβανία, Βοσνία, Αφγανιστάν, Κόσσοβο).

Κήποι της Ι.Θ.Σ. Χάλκης

Παρακολουθήστε την ομιλία του:

Στο συνέδριο αναδείχτηκαν οι ηθικοί κανόνες που διέπουν την τριμερή σχέση περιβάλλοντος-ζώων- ανθρώπου, υπό το πρίσμα της Οικολογίας, της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας, καθώς επίσης και η στάση που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα και στα οικοσυστήματά τους.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Σημειώνεται ότι το ΔΠΜΣ διοργανώνεται από κοινού από το τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Ι.Θ.Σ. Χάλκης

Γραφείο Τύπου ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωΐα»

Για πληροφορίες σχετικά με το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» απευθυνθείτε στη Γραμματεία (Βίκυ Πρωτοπαπαδάκη) animalethics@philosophy.uoa.gr και στο τηλέφωνο: 210 7277568. Site: https://animalethics.philosophy.uoa.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close