Search

Βραβείο Βιοϊατρικής Μηχανικής & Βιοτεχνολογίας Sciacca 2022 στον Καθηγητή Μarco Stampanoni

Σωτήρια Εφεύρεση στην Ιατρική Διαγνωστική: Απεικόνιση ακτίνων Χ με αντίθεση φάση για προχωρημένο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του μαστού

Η ομάδα με επικεφαλής τον Καθηγητή Marco Stampanoni  ανέπτυξε ένα νέο σύστημα απεικόνισης 3D ακτίνων Χ που παρέχει μαστογραφίες υψηλότερης αντίθεσης, επιτρέποντας στους κλινικούς ιατρούς να εντοπίζουν καλύτερα μικρούς όγκους πρώιμου σταδίου. Η ομάδα αναπτύσσει επίσης ένα μηχάνημα 3D μαστογραφίας που μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με τον προληπτικό έλεγχο του μαστού.

Marco Stampanoni. Villingen-Zurich Switzerland the 22/03/2022

Μόνο στην ΕΕ, περισσότερες από 355.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 2020. Η έγκαιρη διάγνωση μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας, βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα και μειώνει το κόστος θεραπείας. Ωστόσο, οι συμβατικές ακτινογραφίες δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν καρκίνους του μαστού επειδή περνούν πολύ εύκολα από τους μαλακούς ιστούς, καθιστώντας δύσκολη τη διαφοροποίηση μεταξύ ιστού μαστού και όγκων.

Marco Stampanoni. Villingen-Zurich Switzerland the 22/03/2022

Η ελβετική ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή και Καθηγητή Marco Stampanoni ανέπτυξε έναν τύπο ακτίνων Χ που παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης μαλακών ιστών χρησιμοποιώντας ασφαλή ποσότητα ακτινοβολίας. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική απεικόνισης μπορεί να ανιχνεύσει όγκους ενώ είναι μικροί, δίνοντας στους ασθενείς μια μεγάλη ευκαιρία επιβίωσης.

Η βάση της εφεύρεσης Stampanoni  είναι μια τεχνική που ονομάζεται συμβολομετρία πλέγματος (GI). Μπορεί να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες Χ διαθλώνται και εκτρέπονται καθώς περνούν από το στήθος, δίνοντας εικόνα υψηλότερης ανάλυσης και καθιστώντας δυνατή την καλύτερη αναγνώριση των όγκων σε πρώιμο στάδιο.

Marco Stampanoni. Villingen-Zurich Switzerland the 22/03/2022

Η τεχνολογία τους έχει ήδη ενσωματωθεί με επιτυχία σε ένα εμπορικά διαθέσιμο σύστημα μαστογραφίας, χωρίς να επηρεάζεται η δόση ακτινοβολίας ή ο χρόνος που απαιτείται για τη διενέργεια μιας σάρωσης. Οι ερευνητές αναπτύσσουν επίσης έναν νέο τύπο συστήματος μαστογραφίας στο οποίο ο ασθενής ξαπλώνει και το στήθος δεν συμπιέζεται. Με αυτή τη νέα μέθοδο, στοχεύουν στην παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων υψηλής ανάλυσης χωρίς ενόχληση για τον ασθενή.

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου

Σχετικά με τον εφευρέτη 

Ο Καθηγητής Marco Stampanoni ξεκίνησε την ερευνητική του καριέρα στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη. Το 2003 απέκτησε το διδακτορικό του στη φυσική, εστιάζοντας στην τομογραφία ακτίνων-Χ και του απονεμήθηκε το μετάλλιο του ETH για εξαιρετική διδακτορική διατριβή. Το 2003 μετακινήθηκε στην Ελβετική Πηγή Φωτός (SLS) του Ινστιτούτου Paul Scherrer. Το 2008 έγινε επίκουρος καθηγητής για τη μικροσκοπία ακτίνων Χ στο ETH της Ζυρίχης και από το 2017 είναι τακτικός καθηγητής εκεί. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Ελβετική Φυσική Εταιρεία (από το 2002), η Ελβετική Εταιρεία Βιοϊατρικής Μηχανικής (από το 2005) και η Ένωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ινστιτούτου (από το 2008).

Απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.epo.org/news-events/events/european-inventor/finalists/2022/stampanoni.html

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close