Search

Frédérick Pasternak από τη Γαλλία, δημιουργός ενός οργάνου για την καλύτερη παρακολούθηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Φιναλίστας για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη 2022 στην κατηγορία “Βιομηχανία” και πρωτοπόρος στις τεχνολογίες επίγειας παρατήρησης, ο Frédérick Pasternak παρουσίασε στην Sciences et Avenir την εφεύρεσή του, η οποία, χάρη στη μεγάλη ακρίβειά της, θα βελτιώσει σημαντικά τις προβλέψεις και θα προστατεύσει έτσι καλύτερα τους πληθυσμούς από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μια βελτίωση που συνδέεται με τη χρήση ενός πρίσματος με βάση το βρωμιούχο κάλιο

FREDERICK PASTERNAK, AIRBUS SPACE AND DEFENCE, TOULOUSE

Πόσο καιρό εργάζεστε σε αυτό το έργο;

Frédérick Pasternak: Το έργο αυτό ανατέθηκε από το Cnes (Centre national d’études spatiales) και τον EUMETSAT (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων) το 2010. Συνίστατο στην εξεύρεση ενός τρόπου βελτίωσης της ήδη πολύ υψηλής ακρίβειας των IASI (Ατμοσφαιρικά υπέρυθρα συμβολόμετρα) που είναι εξοπλισμένα στους μετεωρολογικούς δορυφόρους MetOp, στους οποίους είχα ήδη εργαστεί. Έτσι, ζητήθηκε από το τμήμα Μελετών Οπτικών Οργάνων της Airbus Defence and Space και από εμένα να αναπτύξουμε ένα νέο όργανο. Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι MetOp χρησιμοποιούν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη Γη για να αναλύσουν τα συστατικά της ατμόσφαιρας. Χρησιμοποιούν φασματόμετρα υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier, όπως το IASI, για μετεωρολογικές εφαρμογές (υγρασία) ή για τη ρύπανση και την ποιότητα του αέρα.

Τι περιλαμβάνει αυτή η βελτίωση;

Frédérick Pasternak: Η βελτίωση των IASI-NG έγκειται στη διόρθωση των οπτικών παραμορφώσεων των παλαιών IASI και στη βελτίωση της χωρικής και φασματικής ανάλυσης σε σύγκριση με τις παλαιές γενιές. Η καινοτομία αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη χρήση ενός νέου πρίσματος με βάση το βρωμιούχο κάλιο. Αυτό το στοιχείο έχει την ιδιαιτερότητα να επιτρέπει στο φως να περνάει ακόμη και στο μακρινό υπέρυθρο, καθιστώντας την ποιότητα του σήματος πολύ πιο ακριβή και ευρύτερη από τα παραδοσιακά υλικά. Δουλέψαμε σε ένα όργανο που πολλοί πίστευαν ότι είχε φτάσει στα φυσικά του όρια και βελτιώσαμε το οπτικό του πεδίο περισσότερο από μια τάξη μεγέθους.

Για πόσο ακριβές μιλάμε;

Frédérick Pasternak: Υπάρχουν δύο πτυχές: η οριζόντια και η κατακόρυφη ακρίβεια. Η οριζόντια ακρίβεια, δηλαδή η καλυπτόμενη έκταση, είναι της τάξης των μερικών χιλιομέτρων. Αλλά είναι η κατακόρυφη ακρίβεια που το όργανό μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά. Πολλά χημικά συστατικά που είναι παρόντα σε πολύ τοπικά ίχνη ήταν πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν πριν, αλλά τώρα είναι πολύ πιθανό. Το όργανο μπορεί να καταγράψει τη γήινη ακτινοβολία από 3 έως 15 μικρόμετρα, μετρώντας εγγενώς όλα τα συστατικά της ατμόσφαιρας σε όλα τα υψόμετρα. Το όργανο θα καλύπτει ολόκληρη την υδρόγειο με συχνότητα μετρήσεων μία λήψη ανά ημέρα, η οποία, όταν συσχετίζεται με μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρευμάτων, θα είναι σε θέση να παρέχει χάρτες ροής υψηλής ακρίβειας των διαφόρων συνιστωσών.

“Το όργανο θα τοποθετηθεί σε δορυφόρο, η εκτόξευση του οποίου εκτιμάται ότι θα γίνει το 2023 ή το 2024.

Παρουσίαση βίντεο του Frédérick Pasternak και της εφεύρεσής του (πηγή: Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας)

Για ποιο λόγο θα χρησιμοποιηθεί αυτή η βελτίωση;

Frédérick Pasternak::Οι μετρήσεις μας θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των μετεωρολογικών προβλέψεων για τη Météo France και τους Ευρωπαίους ομολόγους της, αλλά και για την καλύτερη παρακολούθηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κυρίως με τη βελτίωση των μετρήσεων της θερμοκρασίας της θάλασσας, των πάγων και της ξηράς. Η ακρίβεια αυτών των μετρήσεων θα βελτιώσει επίσης την ακρίβεια των κλιματικών μοντέλων, επιτρέποντας τη λήψη καλύτερων αποφάσεων από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ιδίως σε περίπτωση πλημμυρών και ξηρασίας.
Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το όργανο;

Frédérick Pasternak: Το νέο μας όργανο μέτρησης θα λειτουργεί σε έναν από τους δορυφόρους MetOp-SG νέας γενιάς, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους τρεις υπάρχοντες με ρυθμό εκτόξευσης μία φορά κάθε επτά χρόνια. Ο πρώτος από τους τρεις νέους δορυφόρους, με τον οποίο θα σταλεί το όργανό μας, πρόκειται να εκτοξευθεί σε περίπου ένα χρόνο, δηλαδή το 2023 ή το αργότερο το 2024.

Απόδοση από τα γαλλικά: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.sciencesetavenir.fr/ by Alexandre Carre

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close