Search

Judo στο σκοτάδι από τον παραολυμπιονίκη Roberto Lachin

Ο Roberto Lachin, γεννημένος το 1979, είναι ο δημιουργός και ο εμπνευστής της μεθόδου πειραματισμού Judo al Buio.

Ο Roberto που γεννήθηκε με Retinitis Pigmentosa, έχασε την όρασή του σε ηλικία 22 ετών και, όχι χωρίς δυσκολία, έμαθε μέρα με τη μέρα να αναδημιουργεί τον ιδανικό κόσμο στον οποίο θα ζούσε στο έπακρο.
Φανταστείτε πώς θα ήταν να χάσετε την όρασή σας σε μια νύχτα: θα νιώθατε χαμένοι, ανίσχυροι απέναντι στα πιο μικρά πράγματα, στερημένοι από την αυτονομία.

Με τη βιωματική και συναισθηματική του μέθοδο, ο Ρομπέρτο φέρνει μια μαρτυρία με θετικό αποτύπωμα που αποδεικνύει με γεγονότα πώς μπορεί κανείς πάντα να σταθεί ξανά όρθιος μπροστά στις δυσκολίες και πώς, αν το θέλει πραγματικά, μπορεί να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες για να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για τους άλλους.

Ο Roberto προσέγγισε το Judo για πρώτη φορά, αφού έπεσε τυχαία στο Dojo όπου γινόταν προπόνηση. Έπεσε πάνω στον δάσκαλο, ο οποίος, αντί να τον απορρίψει, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες φορές για άλλα αθλήματα, τον κάλεσε να δοκιμάσει, ενθαρρύνοντάς τον ότι παρά την έλλειψη όρασής του μπορούσε εύκολα να εξασκηθεί στο Τζούντο. Ο Roberto εκπαιδεύεται σήμερα στο ‘JUDO MESTRE 2001’, των Masters Michele Pasini και Emanuela Tadini.

Στην αγωνιστική του καριέρα, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο ιταλικό πρωτάθλημα το 2018, έλαβε μέρος στους Μίνι Ολυμπιακούς Αγώνες του Murano, όπου πραγματοποίησε προπόνηση τζούντο μαζί με παιδιά με νοητική αναπηρία και μια ομιλία, χάρη στην οποία προτάθηκε για το βραβείο Nason, το οποίο κέρδισε τον Δεκέμβριο του 2018, διαδεχόμενος την Federica Pellegrini, η οποία είχε βραβευτεί το προηγούμενο έτος. Το 2019, ήρθε και πάλι δεύτερος στο ιταλικό πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στην ομάδα της ιταλικής εθνικής ομάδας τζούντο, με την οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές τεχνικές συσκέψεις. Ασχολείται με το κοινωνικό έργο ως συντονιστής της περιφερειακής ένωσης Veneto Apri Onlus (Ένωση υπέρ των αμφιβληστροειδοπαθών και των ατόμων με προβλήματα όρασης).

Υπάρχουν δύο προτάσεις για να πειραματιστείτε με το judo στο σκοτάδι:

– Το ένα είναι ειδικό για όλους τους ανθρώπους που ήδη ασκούν αυτό το άθλημα σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο,
– Η δεύτερη είναι μια πρόταση που περιλαμβάνει προπόνηση που θα πραγματοποιείται σε ζευγάρια για την εκμάθηση των βασικών αρχών αυτής της πειθαρχίας για όσους δεν την έχουν εξασκήσει ποτέ και είναι προσιτή σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και αθλητικής προετοιμασίας.

Ο πειραματισμός του judo στο σκοτάδι βασίζεται στις βασικές αρχές της ίδιας της πειθαρχίας, δηλαδή στο σεβασμό και την εμπιστοσύνη στο άτομο με το οποίο πρόκειται να δουλέψουμε σε ζευγάρια, στην επιθυμία να θέλουμε να βελτιωνόμαστε φροντίζοντας πάντα το άτομο που έχουμε απέναντί μας, να ξεπερνάμε τα όριά μας, μικρά ή μεγάλα, να αυξάνουμε την αυτοεκτίμησή μας και να βελτιώνουμε τον τρόπο επικοινωνίας όχι μόνο με λόγια, αλλά και με το σώμα και τις χειρονομίες.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ο Roberto θα επικουρείται από την Elena Travaini, μια τυφλή επαγγελματία χορεύτρια και εκπαιδεύτρια, η οποία είναι υπεύθυνη για το κομμάτι της επικοινωνίας και της προσωπικής ανάπτυξης, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί στο πειραματικό της πρόγραμμα χορού στο σκοτάδι (που δοκιμάστηκε από πάνω από 250.000 άτομα παγκοσμίως).

Θα προταθούν διάφορες απλές και προσιτές ασκήσεις, η εξήγηση και η εφαρμογή των οποίων θα γίνει φορώντας μια μαύρη μάσκα στα μάτια, ώστε να μπορέσει κανείς να μπει στο απόλυτο σκοτάδι και έτσι στην ίδια κατάσταση με τον Roberto και την Elena που ζουν στο σκοτάδι.

Απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close