Search

Οι Γαλλίδες βασιλικές ερωμένες πρόσφεραν πολλά περισσότερα από σεξ

Οι γυναίκες που μοιράζονταν τα κρεβάτια των Γάλλων βασιλιάδων, συχνά με πλήρη επίγνωση των βασιλισσών, μπορούσαν να αποκτήσουν τίτλους και μια θέση στην αυλή. Αλλά, όπως εξερευνά η Estelle Paranque μέσα από τις ζωές των επίσημων βασιλικών ερωμένων, δεν ήταν μόνο η ομορφιά και η αποπλάνηση που τις ανέβασαν στην κορυφή…

Diane de Poitiers. Ως ερωμένη του Ερρίκου Β’ της Γαλλίας, είχε απίστευτη και απερίγραπτη επιρροή στον Γάλλο βασιλιά.

Όταν, το 1444, η Agnès Sorel έγινε επίσημα βασιλική ερωμένη του 40χρονου βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Ζ’, η γραμμή μεταξύ ερωμένης και πολιτικού παίκτη έγινε πιο λεπτή. Ποτέ άλλοτε η ερωτική σύντροφος ενός μονάρχη δεν είχε τύχει τέτοιας αναγνώρισης. Γνωστή ως “Dame de Beauté” (κυρία της ομορφιάς), η Sorel είχε επαινεθεί για τα τέλεια χαρακτηριστικά της: ξανθά μαλλιά, γαλανά μάτια και αισθησιακή φιγούρα. Σίγουρα, όμως, χρειαζόταν κάτι περισσότερο από ελκυστικά φυσικά χαρακτηριστικά για να δελεάσει έναν άνδρα – πόσο μάλλον έναν βασιλιά – και να ανέλθει στην αυλή.

Ο ουμανιστής λόγιος Aeneas Sylvius Piccolomini, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο Πάπας Πίος Β’, σημείωσε ότι ο Κάρολος “την ερωτεύτηκε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να περάσει ούτε μια ώρα χωρίς αυτήν. Είτε στο τραπέζι, είτε στο κρεβάτι, είτε στο συμβούλιο, ήταν πάντα στο πλευρό του”.

Η επιρροή της Sorel υπερέβαινε την παθιασμένη και ερωτευμένη σχέση τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι έθεσε ένα προηγούμενο, έναν στόχο για κάθε γυναίκα που θα αποπλανούσε έναν βασιλιά. Ήταν δυνατό, τελικά, για τις γυναίκες να αναρριχηθούν στην πολιτική σκάλα της αυλής, αλλά θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα από το σεξαπίλ για να το πετύχουν.

Σύντομα, και άλλες γυναίκες θα ακολουθούσαν τα βήματα της Agnès Sorel και θα γίνονταν πολιτικοί και διπλωματικοί πράκτορες με το δικό τους δικαίωμα. Ακολουθούν τρεις άλλες Γαλλίδες ερωμένες που έφτασαν στην κορυφή…

Diane de Poitiers (Νταϊάν ντε Πουατιέ): η σκιώδης βασίλισσα του Ερρίκου Β’

Από πολλές απόψεις, η Diane de Poitiers (1499-1566) είναι μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της Agnès Sorel. Χήρα του Seigneur d’Anet και του Comte de Maulevrier, Louis de Brézé, ξεπέρασε τον θάνατο του συζύγου της με έναν εραστή 20 χρόνια νεότερό της. Ποια η επιλογή της για τον εραστή: ο πρίγκιπας Ερρίκος.

Είχαν γνωριστεί όταν η Νταϊάν ήταν κυρία επί των τιμών της γιαγιάς του Ερρίκου, και από τη στιγμή που έγινε ερωμένη του το 1534, όταν εκείνος ήταν 15 ετών, η επίδρασή της στον νεαρό πρίγκιπα ήταν ισχυρή. Την ερωτεύτηκε ολοκληρωτικά. Μέχρι τη στιγμή που έγινε βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος Β’ το 1547, η Νταϊάν είχε γίνει η σκιά του και βρισκόταν πάντα στο πλευρό του.

Πιστεύεται ότι του δίδαξε όλα όσα γνώριζε για την αγάπη, τη σεξουαλικότητα και την ηδονή. Ο Ερρίκος ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη των Μεδίκων από το 1533, αλλά συνέχισε να ευνοεί την ερωμένη του με την παροχή πατρωνίας και, ως βασιλιάς, την έκανε επίσημη βασιλική ευνοούμενη. Η Νταϊάν έγινε επίσης μόνιμο μέλος του μυστικού συμβουλίου – προς μεγάλη απογοήτευση της Αικατερίνης, η οποία δεν είχε λόγο στο θέμα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αικατερίνη, η οποία δεν ασκούσε σχεδόν καμία πολιτική επιρροή, υπέφερε πολύ από τη σχέση του Ερρίκου και της Νταϊάν- ήταν σαφές σε όλους ότι ήταν ο “τρίτος τροχός”. Αφοσιωμένη στον σύζυγό της, δεν παραπονέθηκε ποτέ -τουλάχιστον όχι δημοσίως- και ανέχτηκε ακόμη και τις πληθωρικές δηλώσεις αγάπης τους.

Η Νταϊάν ντε Πουατιέ έγινε ερωμένη του νεαρού πρίγκιπα Ερρίκου το 1534. (Φωτογραφία από Leemage/Corbis μέσω Getty Images)

Στη συνέχεια, όταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα απέτυχαν να αποκτήσουν παιδί και διάδοχο, δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεχτεί τη βοήθεια της Νταϊάν για να εξασφαλίσει τη δυναστική γραμμή. Η Νταϊάν ενθάρρυνε τον Ερρίκο να πηγαίνει στην κρεβατοκάμαρα της συζύγου του, όπου συμβούλευε και βοηθούσε στις προσωπικές στιγμές του βασιλικού ζεύγους. Αυτό αποδείχθηκε καρποφόρο, καθώς απέκτησαν 10 παιδιά μαζί, αλλά οι στιγμές αυτές ήταν ταπεινωτικές για την Αικατερίνη.

Ο Ερρίκος είχε και άλλες ερωμένες και άλλα παιδιά. Η Τζάνετ Στιούαρτ, η νόθα κόρη του Ιακώβου Δ’ της Σκωτίας, του χάρισε τον Ανρί ντ’ Ανγκουλέμ, ο οποίος θα νομιμοποιούνταν. Ωστόσο, κανείς δεν μπόρεσε να επιτύχει την εγγύτητα που κατάφερε η Νταϊάν. Ενώ αυτή και ο βασιλιάς δεν απέκτησαν κοινά παιδιά, συμμετείχε στην εκπαίδευση όλων των παιδιών του, βασιλικών και μη.

Προσωπογραφία του βασιλιά Ερρίκου Β’ της Γαλλίας, 1683. Όταν ο νεαρός πρίγκιπας Ερρίκος έγινε βασιλιάς της Γαλλίας το 1547, η Νταϊάν είχε γίνει η σκιά του και βρισκόταν πάντα στο πλευρό του. (Φωτογραφία: Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

Πολλοί αναγνώρισαν την απίστευτη και απερίγραπτη επιρροή της Νταϊάν στον Γάλλο βασιλιά, ο οποίος πάντα έδειχνε τα χρώματά της κατά τη διάρκεια τουρνουά και εορτασμών. Η σχέση τους ξεπερνούσε τη λαγνεία- η Νταϊάν ήταν ο έρωτας της ζωής του Ερρίκου και ως τέτοιος αντιμετωπιζόταν.

Η συνεχής εύνοιά του προς το πρόσωπό της σήμαινε ότι ανέπτυξε ένα ισχυρό πολιτικό δίκτυο και οι αυλικοί – εγχώριοι και ξένοι – αναζητούσαν συχνά την προστασία και την υποστήριξή της. Αναμφισβήτητα, αν και ποτέ δεν επιδίωξε τον τίτλο για τον εαυτό της, η Νταϊάν ήταν βασίλισσα μόνο κατ’ όνομα και χρησιμοποιούσε όλη της την εξουσία για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα, καθώς και εκείνα εκείνων που ευνοούσε.

Gabrielle d’Estrées: η “σχεδόν βασίλισσα”

Εν μέσω του όγδοου θρησκευτικού εμφυλίου πολέμου, ο νέος βασιλιάς, Ερρίκος Δ’, γνώρισε και ερωτεύτηκε την πανέμορφη Gabrielle d’Estrées (1573-99). Δεν γνώριζε ότι αυτή η ερωτική ιστορία θα οδηγούσε σε μια πραγματική συνεργασία.

Από οικογένεια διαβόητων μοιραίων γυναικών, η Γκαμπριέλ και οι αδελφές της επαινούνταν για την ομορφιά και τη γοητεία τους σε όλη τη Γαλλία. Ωστόσο, η Γκαμπριέλ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την εξουσία – τουλάχιστον στην αρχή.

Όταν ο Ερρίκος συνάντησε τη Γκαμπριέλ το 1590, ήταν απόλυτα ξετρελαμένος, αλλά εκείνη ήταν ερωτευμένη με άλλον: Τον Ροζέ ντε Σαιν-Λαρί, δούκα του Μπελγκάρντ, έναν καλοφτιαγμένο, κομψό άνδρα που είχε αποδείξει επανειλημμένα τη στρατιωτική του ανδρεία. Χρειάστηκαν μήνες για να αποπλανήσουν οι προτάσεις του Ερρίκου τη νεαρή γυναίκα.

Ενώ η σχέση φαινόταν κυρίως φλογερή, σιγά σιγά η Γκαμπριέλ έγινε μια σημαντική φιγούρα στην αυλή. Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας της την πάντρεψε με τον Νικόλαο ντ’ Αμερβάλ, Seigneur de Liancourt, η σχέση της με τον βασιλιά ήταν ευρέως γνωστή και παρέμεινε στο πλευρό του ακόμη και όταν εκείνος βρισκόταν σε εκστρατεία.

Ως ένθερμη υποστηρίκτριά του, τον έπεισε να ασπαστεί τον καθολικισμό, πράγμα που έκανε τον Ιούλιο του 1593, και τον επόμενο χρόνο, όταν ο Ερρίκος έκανε τη θριαμβευτική είσοδό του στο Παρίσι, η Γκαμπριέλ έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως σαφές μέλος της συνοδείας του βασιλιά. Ήταν de facto βασιλική οικογένεια.

Από μια οικογένεια διαβόητων μοιραίων γυναικών, η Gabrielle d’Estrées και οι αδελφές της επαινούνταν για την ομορφιά και τη γοητεία τους σε όλη τη Γαλλία, εξηγεί ο Paranque. (Φωτογραφία από API/Gamma-Rapho μέσω Getty Images)

Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: César, Catherine-Henriette και Alexandre. Ενώ η ιδιότητα της Gabrielle της χάρισε πολλούς εχθρούς, η ίδια επιδίωξε το δικό της πολιτικό και διπλωματικό δίκτυο, προκειμένου να καταστεί ιδανική υποψήφια για τη θέση του προξένου. Πράγματι, ο Ερρίκος και η πρώτη του σύζυγος, η Μαργαρίτα του Βαλουά, είχαν να εμφανιστούν μαζί για χρόνια και ήταν θέμα χρόνου να τους χορηγηθεί ακύρωση ή διαζύγιο.

Μέχρι το 1595, η Gabrielle ήταν σαφώς η βασιλική ευνοούμενη με τον τίτλο maîtresse en titre (Τιτουλάρια ερωμένη). Μόλις δόθηκε η ακύρωση του Ερρίκου και της Μαργαρίτας, ένας δρόμος έγινε διαθέσιμος για εκείνη – και τον πήρε.
Αν και πολλοί δεν θα περίμεναν ποτέ ότι κάποιος από μια τόσο σκανδαλώδη οικογένεια θα έφτανε σε μια τόσο υψηλή θέση της αριστοκρατίας, και μάλιστα σε επίπεδο βασιλικής οικογένειας, η Gabrielle κατάφερε να τα καταφέρει. Όλα τα παιδιά τους νομιμοποιήθηκαν και οι συζητήσεις σχετικά με έναν γάμο σημείωναν πρόοδο.

Η Gabrielle έγινε αντιπρόσωπος του βασιλιά στον Μποφόρ και τον Ετάμπ, και όταν ο μικρός τους γιος, ο Σεζάρ, έγινε δούκας της Βεντόμ και κυβερνήτης της Βεντόμ, εκείνη κυβέρνησε για λογαριασμό του. Η επιρροή της ξεπέρασε ό,τι θα μπορούσε να ελπίζει, και ενώ είχε σίγουρα τους επικριτές της, είχε επίσης μεγάλους υποστηρικτές μεταξύ των ευγενών.

Ο γάμος αποφασίστηκε τελικά όταν η Gabrielle έμεινε έγκυος στο τέταρτο παιδί τους. Το έτος 1599, όλα προετοιμάστηκαν για έναν γάμο την Κυριακή του Πάσχα. Τραγική ειρωνεία, η Gabrielle, η οποία υπέφερε από επιπλοκές λόγω της εγκυμοσύνης, πέθανε μέσα στην αγωνία το Μεγάλο Σάββατο.

Ο Ερρίκος ήταν συντετριμμένος και θρηνούσε βαθιά τον έρωτα της ζωής του. Αλλά, όπως κάθε γυναικάς, η ερωτική του ζωή δεν τελείωσε με τον θάνατο της Gabrielle. Μια άλλη γυναίκα, που έμοιαζε πολύ με τη Gabrielle, επρόκειτο να κάνει τη δική της εντύπωση στον βασιλιά.

Henriette d’Entragues: η φιλόδοξη κυνηγός του θρόνου του Ερρίκου Δ’

Παρά την προφανή θλίψη του, ο Ερρίκος Δ’ ανέκαμψε από την τραγωδία της απώλειας της Gabrielle και, μόλις τρεις μήνες αργότερα, είχε γνωρίσει την έφηβη Henriette d’Entragues (1579-1633) στο Παρίσι. Σύντομα, διεκδίκησε: “Αυτή η καρδιά ονειρεύεται μόνο τη γοητεία σου- είσαι η μόνη μου αγάπη”.

Δυστυχώς για τον Ερρίκο, τα μέλη του συμβουλίου του, ο Πάπας και όποιος άλλος συμβούλευε το γαλλικό στέμμα τον πίεσαν να παντρευτεί αντ’ αυτού τη Μαρία των Μεδίκων για να εξασφαλίσει μια καλή διπλωματική συμμαχία.

Η Henriette γνώριζε πόσο ισχυρή μπορούσε να είναι η θέση του βασιλικού ευνοούμενου. Η μητέρα της, Marie Touchet, ήταν η μοναδική ευνοούμενη του Καρόλου Θ’ και είχε γεννήσει έναν γιο, τον Κάρολο ντ’ Ανγκουλέμ. Η Henriette γνώριζε επίσης πολύ καλά πώς η Gabrielle d’Estrées είχε βρεθεί κοντά στο να γίνει βασίλισσα της Γαλλίας, και το είδε αυτό ως μια ευκαιρία να εκπληρώσει τα όνειρα της μητέρας της καθώς και τα δικά της.
Ο Ερρίκος την πλούτισε με δώρα, κυρίως ένα “ακριβό και όμορφο περιδέραιο” και “ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι”, αλλά για τη νεαρή γυναίκα δεν υπήρχε τίποτα πιο πολύτιμο από το στέμμα της Γαλλίας και τον σεβασμό και τη δύναμη που το συνόδευε. Ερωτευμένος και ξετρελαμένος με την Henriette, η οποία γινόταν μέρα με τη μέρα όλο και πιο φιλόδοξη, ο Ερρίκος της υποσχέθηκε εγγράφως ότι αν του γεννούσε γιο, θα την παντρευόταν. Έτσι, όταν εκείνη ανακοίνωσε γρήγορα ότι ήταν έγκυος, οι ελπίδες της να γίνει βασίλισσα αυξήθηκαν εκθετικά.

Ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας ισχυρίστηκε ότι η Henriette d’Entragues ήταν η “μοναδική του αγάπη”. (Φωτογραφία: Photo12/UIG/Getty Images)

Η μοίρα αποφάσισε διαφορετικά. Μια καλοκαιρινή νύχτα, ξέσπασε μια ισχυρή καταιγίδα και κεραυνός έπεσε στο δωμάτιό της και η Henriette υπέστη αποβολή. Το παιδί, που ήταν πράγματι αγόρι, πέθανε στην αγκαλιά της. Ενώ, στα μάτια του Ερρίκου, αυτό το τρομερό γεγονός σήμαινε ότι απαλλάχθηκε από την υπόσχεσή του να την παντρευτεί, για την Henriette δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Το ζευγάρι εξακολουθούσε να είναι εραστές και, παρά το γεγονός ότι εκείνος προχώρησε και παντρεύτηκε τη Μαρία ντε Μεντίτσι το 1600, η Henriette δεν αποδέχθηκε ποτέ την ένωσή τους. Αντ’ αυτού, αποφάσισε να συνωμοτήσει εναντίον του εραστή της.

Στις 27 Οκτωβρίου 1601, η Henriette γέννησε τελικά ένα υγιέστατο αγοράκι: Gaston Henri de Bourbon-Verneuil. Τίτλοι και κτήματα δόθηκαν στην Henriette, αλλά εκείνη ήθελε ο βασιλιάς να ακυρώσει τον γάμο του, να αποκηρύξει τον πρωτότοκο με τη βασίλισσά του (τον μελλοντικό Λουδοβίκο XIII) και να την παντρευτεί. Τότε εκείνη θα ανακηρυσσόταν βασίλισσα και ο γιος τους διάδοχος. Λόγω αυτών των ενεργειών, πολλοί είδαν την Henriette ως παραληρητική.

Χάρη στο χρόνο που πέρασε στην αυλή, ανέπτυξε ισχυρά πολιτικά και διπλωματικά δίκτυα, καθιστώντας τις απαιτήσεις της πραγματική απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία του βασιλείου. Ο Ερρίκος ήταν ανένδοτος και σταθερός: αυτό δεν θα συνέβαινε. Η Henriette συνέχισε να μηχανορραφεί εναντίον του εραστή της, προσπαθώντας να προωθήσει τις συμμαχίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον γιο της να αποκτήσει δικαιώματα στον θρόνο. Όλα ήταν χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Παρά την αποτυχία της να επιτύχει αυτόν τον στόχο, η αδιάκοπη επιδίωξη της Ερριέττας για το στέμμα δείχνει το βαθμό στον οποίο οι βασιλικοί ευνοούμενοι μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική πολιτική εξουσία σε σημείο που να αποτελούν κίνδυνο ακόμη και για τη θέση του βασιλιά.

Με άλλα λόγια, δεν επρόκειτο μόνο για το σεξ. Ο έρωτας, η οικειότητα, η εμπιστοσύνη και η δυσπιστία, καθώς και η δίψα για εξουσία, ήταν σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένα στις σχέσεις μεταξύ αυτών των βασιλιάδων και των βασιλικών ερωμένων τους.

Απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.historyextra.com/ από την Estelle Paranque

Η δρ Estelle Paranque είναι ιστορικός σε θέματα βασιλικών, βασιλικών και διπλωματικών σπουδών και επίκουρη καθηγήτρια στην πρώιμη σύγχρονη ιστορία στο New College of the Humanities του Northeastern University. Το νέο της βιβλίο είναι: Αίμα, φωτιά και χρυσός: The Story of Elizabeth I and Catherine de Medici (Ebury Press, 2022).

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close