Search

Το ταξίδι από τη γονιμότητα στη φροντίδα μητρότητας

Εικόνα του Alan Handyside μέσω της συλλογής Wellcome. Απεικονίζει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη βιοψία εμβρύου.

Οι κλινικές γονιμότητας προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη στους ασθενείς τους όταν προσπαθούν να συλλάβουν, αλλά η περίοδος μεταξύ της σύλληψης από τη θεραπεία γονιμότητας και της έναρξης της φροντίδας της εγκυμοσύνης χρειάζεται περισσότερη προσοχή, εξηγεί η Carmel Bagness του Royal College of Nursing…

Το να μείνει έγκυος μετά από θεραπεία γονιμότητας είναι ταυτόχρονα χαρμόσυνο και δύσκολο για τον ενδιαφερόμενη και τον σύντροφό του, το δίκτυο υποστήριξης και την οικογένειά του. Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής (RCN) αντιλήφθηκε τις ανησυχίες που εκφράζονται από νοσηλευτές γονιμότητας, μαίες και ομάδες ασθενών ότι το ταξίδι από τη γονιμότητα στη φροντίδα μητρότητας δεν είναι πάντα εύκολο ή ομαλό και ότι χρειάζεται καθοδήγηση.

Ως εκ τούτου, το RCN κάλεσε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων (συμπεριλαμβανομένων των Progress Educational Trust, Fertility Network, British Fertility Society και άλλων), να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οδηγίες που να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που μπορεί να έχουν οι οικογένειες κατά τη μετάβασή τους από τη φροντίδα γονιμότητας στις υπηρεσίες μητρότητας. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το RCN δημοσίευσε τη μελέτη “Transitions from Fertility to Maternity Care” (Μετάβαση από τη φροντίδα γονιμότητας στη φροντίδα μητρότητας) ως αποτέλεσμα αυτής της εργασίας.

Το άγχος της εγκυμοσύνης και της διατήρησης της εγκυμοσύνης προκαλεί άγχος σε πολλούς, όχι μόνο σε όσους έχουν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η γυναίκα σε αυτό το ταξίδι, η πραγματικότητα της εγκυμοσύνης και το τι σημαίνει αυτό για το μέλλον μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Για όσες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας, αυτή η συναισθηματική αναταραχή επιδεινώνεται περαιτέρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μερικές φορές κατά τη μετάβαση από τις υπηρεσίες γονιμότητας στις υπηρεσίες μητρότητας, σε μια εποχή που η καλή συνέχεια της φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Ο χρόνος που χρειάζονται οι άνθρωποι για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γονιμότητας ποικίλλει και συχνά χρειάζονται αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί μια επιτυχής εγκυμοσύνη, ιδίως εάν η θεραπεία γονιμότητας οφείλεται σε κάποια ιατρική πάθηση. Εάν η θεραπεία έχει γίνει για μη ιατρικούς λόγους, το ταξίδι μπορεί να είναι ταχύτερο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για όσους εμπλέκονται σε αυτό. Η χρηματοδότηση από το αντίστοιχο ΕΣΥ για τη φροντίδα γονιμότητας παραμένει μείζον ζήτημα σε ορισμένες περιοχές.

Μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, η ασθενής παίρνει εξιτήριο από τις υπηρεσίες γονιμότητας, συνήθως σε λιγότερο από έξι έως οκτώ εβδομάδες εγκυμοσύνης. Τις συμβουλεύουν να κλείσουν ένα ραντεβού με μαία, αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες για να πραγματοποιηθεί, καθώς το πρώτο ραντεβού κλείνεται συνήθως γύρω στις 12 εβδομάδες. Πολλές ενδεχομένως είναι ανήσυχες, άρρωστες ή ανήσυχες μη γνωρίζοντας με ποιον να επικοινωνήσουν. Αυτό το κενό στην παροχή υπηρεσιών ποικίλλει από υπηρεσία σε υπηρεσία και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό όταν οι γυναίκες παίρνουν εξιτήριο από τη φροντίδα γονιμότητας να τους δίνονται γραπτές πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές τους υπηρεσίες.

Οι περισσότερες θα μεταβούν από τη φροντίδα γονιμότητας στη φροντίδα μητρότητας με σχετική ευκολία, ακόμη και με ένα κενό στις υπηρεσίες, ωστόσο, άλλες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως κολπική αιμορραγία, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, υπερέμεση, έκτοπη εγκυμοσύνη, μοριακή εγκυμοσύνη και αποβολή, και ορισμένες θα χρειαστούν επίσης υποστήριξη στο:

Μονάδες φροντίδας πρώιμης εγκυμοσύνης (EPC),
επείγουσα περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εκτός ωραρίου/Γιατρού και των κέντρων περιπάτου, υπηρεσίες διακοπής της εγκυμοσύνης.
Κάθε πιθανό πρόβλημα μπορεί να είναι οδυνηρό, συνεπώς, η πρόσβαση σε μια τοπική μονάδα EPC είναι σημαντική για την ψυχική και σωματική ευεξία της γυναίκας (και του συντρόφου της). Οι μονάδες EPC είναι καθιερωμένες σε πολλά ιδρύματα του NHS σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και θα πρέπει να αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής για την υποστήριξη των αναγκών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Ένωση Μονάδων Πρώιμης Κύησης απαριθμεί πάνω από 200 μονάδες EPC σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο ταξίδι της γονιμότητας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μακροχρόνια θεραπεία και οι ασθενείς θα έχουν διαφορετικές συναισθηματικές ανάγκες. Σε όσες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή σε θεραπεία με δωρεά γαμετών για να μείνουν έγκυες θα πρέπει να τους έχει προσφερθεί συμβουλευτική, η οποία μπορεί να συνεχιστεί ή όχι μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να είχαν αλλαγές στις προσωπικές τους συνθήκες με σωματική ή ψυχική υγεία ή κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Ακόμη και αν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας για την επίτευξη εγκυμοσύνης, μπορεί να εξετάζουν/επιλέγουν τη διακοπή της εγκυμοσύνης. Όποια επιλέγει αυτή την επιλογή πρέπει να υποστηρίζεται ώστε να λαμβάνει αποφάσεις για την εγκυμοσύνη της σύμφωνα με τις δικές της συνθήκες, χωρίς να κρίνεται, ανεξάρτητα από τη διαδικασία που βίωσε για να μείνει έγκυος, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η απόφαση μπορεί να είναι πολύπλοκη.

Η φροντίδα μητρότητας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την κατανόηση του ατόμου που είναι έγκυος, των αναγκών και των προσδοκιών του, και αυτό πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ταξίδι που έχει διανύσει. Αυτό απαιτεί επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές οικογενειακές δομές και να μην γίνονται υποθέσεις για το άτομο. Η παρούσα καθοδήγηση αναγνωρίζει και προσδιορίζει λεπτομέρειες για τη φροντίδα που μπορεί να ληφθεί υπόψη για ασθενείς και τις οικογένειές τους από τις κοινότητες LGBTQIA+, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες. Εξίσου, δεν είναι όλες οι έγκυες που προσδιορίζονται ως γυναίκες. Ορισμένες γυναίκες θα έρθουν με συμφωνία παρένθετης μητρότητας και υπάρχουν μονοπάτια φροντίδας που προσδιορίζονται για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη της γυναίκας και των υποψήφιων γονέων. Είναι πάντα καλύτερο να ρωτάτε για το ταξίδι και να σχεδιάζετε τη φροντίδα αναλόγως. Στην καθοδήγηση παρατίθενται διάφορες δυνητικά χρήσιμες επαφές.

Η ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στις έγκυες γυναίκες είναι πραγματικά σημαντική και όλες οι υπηρεσίες προσπαθούν να επιτύχουν αυτό το υψηλό επίπεδο, ωστόσο η διαμόρφωση των υπηρεσιών μπορεί να το αμφισβητήσει, ιδίως η ανάγκη για καλή συνέχεια της φροντίδας μεταξύ των τριών υπηρεσιών, και υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. Οι υπηρεσίες φροντίδας γονιμότητας, EPC και μητρότητας πρέπει να συνεργαστούν για να μειώσουν το χάσμα στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες γυναίκες. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πιο επίσημων δεσμών και συμφωνιών επιπέδου υπηρεσιών, οι οποίες θα απαιτούσαν μεγαλύτερη ενσωμάτωση των υπηρεσιών. Είναι επιτακτική ανάγκη οι νοσηλευτές γονιμότητας να κατανοούν την περαιτέρω πορεία, ενώ οι μαίες να έχουν εμπιστοσύνη στην κατανόηση του ιστορικού του ατόμου.

Συνολικά, η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κενού στις υπηρεσίες απαιτεί την κατανόηση των υπηρεσιών EPC στην τοπική περιοχή. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες έχουν συνέχεια στη φροντίδα και γνωρίζουν ποιος θα έπρεπε να είναι το πρώτο σημείο επαφής σε περίπτωση που προκύψει κάποιο ζήτημα. Η καθοδήγηση του RCN παρέχει πληροφορίες και ιδέες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα αυτό.

Απόδοση – επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.progress.org.uk/ by Carmel Bagness (24.10.2022)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close