Search

Γνωρίστε το σπάνιο γατάκι χωρίς όργανα φύλου… Η πρώην άστεγη γάτα έχει πλέον υιοθετηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια φιλανθρωπική οργάνωση για τις γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε με έκπληξη ότι ένα άστεγο γατάκι που παρέλαβε δεν ήταν ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό.

Οι κτηνίατροι πίστευαν αρχικά ότι η Hope, το καστανοκόκκινο και λευκό γατάκι, ήταν θηλυκό όταν το ζώο έφτασε στο κέντρο διάσωσης της Cats Protection στο Warrington της Αγγλίας, σύμφωνα με ανάρτηση της οργάνωσης στο blog. Κατά την εξέταση, οι κτηνίατροι συνειδητοποίησαν ότι η γάτα δεν είχε εσωτερικά ή εξωτερικά όργανα του φύλου.

Αυτή η σπάνια κατάσταση είναι πιθανότατα μια περίπτωση αγενεσίας, η απουσία ή η αποτυχία ανάπτυξης οργάνων, αναφέρει στο blog η Fiona Brockbank, επικεφαλής κτηνίατρος της Cats Protection. Η ίδια και οι συνάδελφοί της δεν έχουν δει ποτέ γάτα με αυτό το χαρακτηριστικό και η Brockbank δεν έχει επίσης βρει καμία τεκμηρίωση γάτας που γεννήθηκε χωρίς σεξουαλικά όργανα στην επιστημονική βιβλιογραφία, αναφέρει ο Joe Pinkstone της Telegraph. Αυτό έχει οδηγήσει τους κτηνιάτρους να πιστεύουν ότι η Hope μπορεί να είναι η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση γάτας χωρίς φύλο στον κόσμο.

“Υπάρχει μια εξωτερική πιθανότητα κάποιος έκτοπος ωοθηκικός ιστός να κρύβεται εσωτερικά, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο”, αναφέρει η Brockbank στο blog. “Αυτό είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει πραγματικά ένας κοινώς χρησιμοποιούμενος όρος για αυτή την κατάσταση, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για αγενεσία σεξουαλικού οργάνου”.

Ορμονικές ανισορροπίες έχουν προκαλέσει στις λέαινες να αναπτύσσουν χαίτη, ένα χαρακτηριστικό που συνήθως προορίζεται για τα αρσενικά λιοντάρια που έχουν φτάσει στην εφηβεία, ενώ υπάρχουν κάποιες ασυνήθιστες περιπτώσεις γατών που γεννιούνται με αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα, γνωστές ως ερμαφρόδιτες γάτες. Αλλά το να μην έχουν καθόλου σεξουαλικά όργανα είναι εξαιρετικά σπάνιο, αναφέρει η Eleanor Higgs του IFL Science.

Η Brockbank αναφέρει στο blog ότι η φιλανθρωπική οργάνωση για τις γάτες ξόδεψε χρόνο εξετάζοντας την Hope για να βεβαιωθεί ότι μπορούσαν να ουρήσει και να αφοδεύσει κανονικά πριν δοθεί για υιοθεσία. Η Lisa Carver, διεπιστημονική ερευνήτρια υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά, αναφέρει στην Jess Thomson του Newsweek: “φαίνεται ότι η γάτα είναι σε θέση να συμμετέχει σε σωματικές λειτουργίες (η ούρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την περίπτωση) και είναι κατά τα άλλα υγιής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόγνωση για μια υγιή ζωή είναι καλή”.

Ο Goran Strkalj, ανατόμος και βιολογικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, αναφέρει στο Newsweek ότι η Hope δεν θα έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι το μόνο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, εφόσον το γατάκι δεν έχει προβλήματα υγείας.

Ο Goran Strkalj, ανατόμος και βιολογικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, λέει στο Newsweek ότι η Hope δεν θα έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι το μόνο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, εφόσον το γατάκι δεν έχει προβλήματα υγείας.


Οι κτηνίατροι περιγράφουν το γατάκι ως παιχνιδιάρικο και ενεργητικό. Cats Protection

Αν και η Hope είναι το πρώτο γατάκι χωρίς γεννητικά όργανα που έχει δει η φιλανθρωπική οργάνωση για τις γάτες, ένα ερμαφρόδιτο γατάκι με το όνομα Bellini εισήχθη σε ένα κέντρο διάσωσης της Cats Protection στο St Helens της Αγγλίας το 2016, αναφέρει η Lily Wakefield για το Pink News. Η Bellini υιοθετήθηκε σύντομα μαζί με την αδελφή τους που ονομάζεται Daiquiri.

Η Hope περιγράφηκε ως παιχνιδιάρα και το γατάκι γοήτευσε εύκολα το προσωπικό του κέντρου διάσωσης στο Warrington πριν μεταφερθεί σε ένα άλλο κέντρο της Cats Protection στο Tyneside της Αγγλίας, σύμφωνα με το blog.

Ο Beni Benstead, διευθυντής του κέντρου Cats Protection στο Tyneside, αναφέρει στο blog ότι ήταν συναρπαστικό να ανακαλύψουμε τη μοναδική ανατομία της Hope. Το προσωπικό του καταφυγίου δεν έχει ξαναδεί περίπτωση σαν την Hope και δεν είναι πιθανό να μην ξαναδεί ποτέ, λέει ο Benstead. “Η Hope ήταν μια απόλαυση στη φροντίδα της και είναι φανταστικό ότι τώρα είναι έτοιμη να υιοθετηθεί”, αναφέρει η Benstead στο blog. “Ξέρουμε ότι θα προσφέρει σε κάποιον πολλά χρόνια διασκέδασης και συντροφικότητας”.

Αφού εγκρίθηκε για υιοθεσία, η Hope υιοθετήθηκε από την Jessi Bennett, μια φιλόζωη συμπεριφορίστρια στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αγγλία που εργάζεται με μερική απασχόληση στην Cats Protection, αναφέρει η Telegraph. Η Bennett έχει μετονομάσει έκτοτε την Hope, δίνοντάς της το όνομα Beans. Η Bennett λέει στο δημοσίευμα ότι έψαχνε έναν σύντροφο για την άλλη της γάτα, τον Morbius, και το ζωηρό γατάκι ήταν ιδανικό.

“Νόμιζα ότι θα ταίριαζαν πολύ, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει τη σπανιότητα αυτού που είχε”, λέει στην Telegraph. “Το γνωρίζαμε, αλλά δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι αυτή ήταν η πρώτη γνωστή περίπτωση. Δεν επέλεξα τη γάτα με βάση αυτό… Είμαστε αρκετά χαρούμενοι που έχουμε τη μικρή μας γάτα με ουδέτερο φύλο”.

Επιμέλεια – Απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.smithsonianmag.com/ & https://www.telegraph.co.uk/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close