Search

Μια νέα αποστολή για να δείτε τον Τιτανικό

Για πολλούς, το να δουν το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου είναι όνειρο ζωής. Και τώρα, οι πληρωμένοι τυχοδιώκτες που ονομάζονται “ειδικοί της αποστολής” μπορούν να έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον Τιτανικό από κοντά.

Τετρακόσια μίλια από το Σεντ Τζονς του Νιουφάουντλαντ, στα φουρτουνιασμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, ένα μεγάλο βιομηχανικό πλοίο ταλαντευόταν από άκρη σε άκρη. Στο πλοίο, ο Στόκτον Ρας εξέφρασε ένα όραμα για το μέλλον:

“Θα υπάρξει μια εποχή που οι άνθρωποι θα πηγαίνουν στο διάστημα με μικρότερο κόστος και πολύ τακτικά. Νομίζω ότι το ίδιο πράγμα θα συμβεί και με το να πηγαίνουν κάτω από το νερό”.
Ο Ρας ελπίζει ότι η εταιρεία του OceanGate θα κάνει για την εξερεύνηση σε βάθος θάλασσας ό,τι προσπαθούν να κάνουν για τα διαστημικά ταξίδια καινοτόμοι όπως ο Έλον Μασκ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Jeff Bezos: να επιτρέψει σε οποιονδήποτε έχει αρκετά χρήματα να επιχειρήσει σε νέους κόσμους, ακόμη και αν δεν έχει την εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Η τοποθεσία του Rush στον Βόρειο Ατλαντικό δεν είναι αξιοσημείωτη με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, εδώ έλαβε χώρα ένα από τα πιο γνωστά και τραγικά γεγονότα της ιστορίας: 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, ο οποίος βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 σε παγόβουνο κατά το παρθενικό του ταξίδι.

Για τον Rush, ο οποίος προσπαθεί να καταστήσει εμπορικά βιώσιμη την εξερεύνηση της βαθιάς θάλασσας για τις μάζες, η τοποθεσία του πιο διάσημου ναυαγίου στον κόσμο ήταν μια “υποχρεωτική κατάδυση”. Ο ίδιος
πρόσθεσε: “Διάβασα ένα άρθρο που έλεγε ότι υπάρχουν τρεις λέξεις στην αγγλική γλώσσα που είναι γνωστές σε όλο τον πλανήτη. Αυτές είναι η Coca-Cola, ο Θεός και ο Τιτανικός”.

Αλλά για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του για τον Τιτανικό, ο Rush έπρεπε να δημιουργήσει έναν νέο τύπο υποβρύχιου σκάφους από ελαφριά υλικά που θα μπορούσε να μεταφέρει έως και πέντε άτομα από το ωκεάνιο στο βάθος του Τιτανικού. Πολλοί πίστευαν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει.

Τώρα όμως, ο Rush βρισκόταν στο σημείο (αφού έφτασε επιτυχώς στο ναυάγιο με το υποβρύχιο το 2021) με ένα μεγάλο συνδυασμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος του σκάφους, του OceanGate staff, επιστημόνων και μιας μικρής αλλά κρίσιμης ομάδας τυχοδιωκτών που πλήρωναν και ονομάζονταν “ειδικοί της αποστολής”, οι οποίοι πλήρωναν ο καθένας έως και 250.000 δολάρια για μια ευκαιρία να δουν τον Τιτανικό από κοντά.

Ενώ θα βρίσκονταν εκεί, θα είχαν επίσης την ευκαιρία να βοηθήσουν ως επιστήμονες-πολίτες, συγκεντρώνοντας φωτογραφίες και βίντεο από τη βιοποικιλότητα των βαθιών υδάτων.
Στη συγκεκριμένη κατάδυση συμμετείχαν η τραπεζίτης Renata Rojas, ο επιχειρηματίας Oisin Fanning και ο επαγγελματίας της τηλεόρασης Jaden Pan, καθώς και ο ωκεανογράφος Steve Ross και ο πιλότος του υποβρυχίου Scott Griffith.

Ο Jaden Pan είναι ένας από τους πολλούς “ειδικούς της αποστολής” που θα δουν από κοντά τον Τιτανικό (Πηγή: BBC’s The Travel Show)

Ο Rojas εξήγησε: “Δεν είμαι εκατομμυριούχος. Αποταμιεύω χρήματα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έκανα πολλές θυσίες στη ζωή μου για να μπορέσω να φτάσω στον Τιτανικό. Δεν έχω αυτοκίνητο, δεν παντρεύτηκα ακόμα, δεν έχω παιδιά. Και όλες αυτές οι αποφάσεις ήταν επειδή ήθελα να πάω στον Τιτανικό”.

Για τον Ρος, αυτές οι καταδύσεις προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσει το βαθύ ωκεάνιο περιβάλλον, λαμβάνοντας δείγματα νερού γύρω από το σημείο του ναυαγίου και καταγράφοντας τη βιοποικιλότητα με τη φωτογραφική του μηχανή. Ο ίδιος δήλωσε: “Υπάρχει ένα είδος αγώνα δρόμου για την κατανόηση της βαθιάς θάλασσας, η οποία είναι το μεγαλύτερο περιβάλλον στους ωκεανούς και το πιο ανεπαρκώς εξερευνημένο. Οι αλλαγές στον ωκεανό έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη”.

Καθώς το υποβρύχιο κατέβαινε για περισσότερες από δύο ώρες στο βυθό του ωκεανού με τους επιβάτες του, επί του σκάφους, ο Ρος παρατηρούσε αυτή τη βιοποικιλότητα μέσα από το παράθυρο του φινιστρίνι.

Οι καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία να μελετηθεί το βαθύ ωκεάνιο περιβάλλον (Πηγή: BBC’s The Travel Show)

“Κατεβαίνοντας, είδαμε μεσοπελαγικά ζώα [που συμμετέχουν] στη μεγαλύτερη μετανάστευση στη Γη. Κάθε βράδυ, αυτή η μεγάλη κοινότητα μεταναστεύει στην επιφάνεια και κάθε πρωί μεταναστεύουν πίσω στα 500 με 1.000 μέτρα. Πολλά από αυτά τα ζώα έχουν βιοφωταύγεια, οπότε βλέπουμε ασπίδες φωτός εδώ και εκεί”.
Όταν το υποβρύχιο χτύπησε στον πυθμένα του ωκεανού, προσγειώθηκε στο πεδίο συντριμμιών 15 τετραγωνικών μέτρων που περιβάλλει την κομμένη πλώρη και την πρύμνη του Τιτανικού.
“Και οι πέντε από εμάς είχαμε ομόφωνα αυτή τη στιγμή σιωπής”, δήλωσε ο Παν. “Το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι κομμάτια άνθρακα. Αυτή είναι η στιγμή που με συνέδεσε με την ανθρωπιά του Τιτανικού. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι το είχαν φτυαρίσει αυτό, το είχαν φέρει στο πλοίο και κατά τη διάρκεια του ναυαγίου, απλά χύθηκαν όλα έξω”.

Ο Stockton Rush προσπαθεί να καταστήσει εμπορικά βιώσιμη την εξερεύνηση της βαθιάς θάλασσας για τις μάζες (Πηγή: BBC’s The Travel Show)

Από την άλλη άκρη του υποβρύχιου σκάφους, ο Pan άκουσε τον πιλότο Griffith να λέει: “Ωχ, όχι. Έχουμε ένα πρόβλημα”. “Όταν ωθώ προς τα εμπρός, ένας από τους προωθητήρες ωθεί προς τα πίσω”, εξήγησε ο Griffith. “Τώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι 360 μοίρες”. Στο υπερωκεάνιο που βρισκόταν από πάνω, ο Ρας σκέφτηκε να αλλάξει το χειριστήριο του Griffith. “Δεν θα είναι εύκολο”, είπε στους συναδέλφους του στο πλήρωμα υποστήριξης.

“Σκέφτηκα ότι δεν θα τα καταφέρουμε!” είπε ο Ρόχας. “Είμαστε 300 μέτρα από τον Τιτανικό και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε κύκλους”.

Η λύση που βρήκε ο Ρας ήταν εξαιρετικά απλή: “Πες του να το κρατήσει από την άλλη πλευρά”, είπε. Αφού διαπίστωσε ότι η στροφή αριστερά στο χειριστήριο θα κινήσει το υποβρύχιο προς τα εμπρός, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στροφή του χειριστηρίου κατά 90 μοίρες δεξιόστροφα θα καταστήσει το υποβρύχιο δυνατό να πάει και πάλι προς τα εμπρός.

Ένα μεγάλο υπερωκεάνιο μεταφέρει τους ανθρώπους από το St Johns του Newfoundland στην τοποθεσία του Τιτανικού (Πηγή: BBC’s The Travel Show)

Περνώντας από πολύχρωμα πλακάκια, πιάτα και έναν νεροχύτη στο πεδίο των συντριμμιών, σύντομα έφτασαν στον στόχο τους: την πλώρη του Τιτανικού – εμβληματική από τότε που άνθισε το ειδύλλιο μεταξύ του φανταστικού Jack και της Rose στην ταινία του Τιτανικού.

Οι selfies που τραβήχτηκαν, οι υπόλοιπες ώρες στον πυθμένα του ωκεανού ξοδεύτηκαν εξερευνώντας το υπόλοιπο τόξο και περισσότερο από το πεδίο των συντριμμιών πριν ανέβουν στην επιφάνεια.

Αν και η ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξαν (από το βίντεο) θα χρειαστεί μερικούς μήνες για να ολοκληρωθεί, η αποστολή ήταν άμεσα ικανοποιητική. Λίγο μετά την ανάδυση από το υποβρύχιο πίσω στο ωκεάνιο σκάφος, ο Rojas σκούπισε ένα δάκρυ, λέγοντας: “Έπρεπε να το κάνω για να νιώσω ολοκληρωμένος. Τώρα αισθάνομαι πλήρης”.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.bbc.com/

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close