Search

Πώς το Top Gun: Maverick συγκλόνισε τον κόσμο

Κανείς δεν περίμενε πολλά από το σίκουελ του Top Gun – και έτσι η αλματώδης παγκόσμια επιτυχία του αποτέλεσε πλήρη έκπληξη. Ήταν μια συναισθηματική εμπειρία και μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, λέει ο Nicholas Barber.

Sε μια λίστα με τις ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα ανά έτος από το 2012 και μετά και θα δείτε δύο διαφορετικές συνέχειες των Avengers, καθώς και το Captain America: Civil War, το οποίο είναι ένα sequel των Εκδικητών μόνο κατ’ όνομα. Θα δείτε επίσης ένα sequel του Spider-Man, ένα sequel των Transformers, μερικά sequel του Star Wars και ένα καρτούν.

Είναι σαφές ότι οι μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες του κινηματογράφου είναι πλέον blockbusters επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας, με υπεράνθρωπους χαρακτήρες και πολλές φανταχτερές ψηφιακές εικόνες. Αλλά όχι το 2022. Ο φετινός πρωταθλητής του διεθνούς box-office ήταν το Top Gun: Maverick, ένα όχημα του Τομ Κρουζ που παρουσίαζε πραγματικούς ανθρώπους σε πραγματικά αεροπλάνα – και έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Ο Τομ Κρουζ συνεχίζει να διατηρεί ακλόνητη πίστη στην εμπειρία της μεγάλης οθόνης – και αυτό απέδωσε τα μέγιστα σε αυτή την περίπτωση (Πηγή: Paramount Pictures/Alamy)

Κανείς δεν το είχε προβλέψει. Μπορεί το ίδιο το Top Gun να ήρθε επίσης στην κορυφή του παγκόσμιου box office το 1986, αλλά όταν το περιοδικό Rolling Stone συνέταξε τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 1980 τον Μάρτιο και το Time Out τις 50 καλύτερες τον Μάιο, δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις δύο συλλογές. Πολλοί κριτικοί τη βλέπουν τώρα ως λείψανο: μια γυαλιστερή χρονοκάψουλα που εξυμνεί τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ της εποχής Ρέιγκαν, αναδεικνύει ένα ανερχόμενο αστέρι που ήταν στα πρώτα του είκοσι χρόνια και αποδεικνύει το διαφημιστικό στυλ του σκηνοθέτη της, Τόνι Σκοτ, ο οποίος πέθανε το 2012.

Γιατί να αναβιώσει το franchise στον 21ο αιώνα, σε έναν αλλαγμένο γεωπολιτικό κόσμο, με έναν νέο σκηνοθέτη και έναν σταρ στα τέλη της δεκαετίας των πενήντα; Ο διάδοχος του Scott, Joseph Kosinski, έκανε επίσης το Tron: Legacy του 2010, μια άλλη καθυστερημένη συνέχεια μιας επιτυχίας της δεκαετίας του 1980. Τα πήγε αρκετά καλά, όπως και κάποιες άλλες ταινίες αυτής της κατηγορίας, από το Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) μέχρι το Ghostbusters: Afterlife (2021). Αλλά καμία από αυτές δεν ήταν η ταινία της χρονιάς.

Για να γίνουν τα πράγματα ελπιδοφόρα, το Top Gun: Maverick αναβλήθηκε και αναβλήθηκε ξανά. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2018 και 2019 και η κυκλοφορία του είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2019. Αλλά τα πρόσθετα γυρίσματα και η πανδημία του Covid-19 συνέχισαν να σπρώχνουν αυτή την ημερομηνία προς τα πίσω, μέχρι που το νέο Top Gun κινδύνευε να φανεί σχεδόν τόσο ξεπερασμένο όσο και εκείνο του 1986. Ο συμπρωταγωνιστής του Cruise, για παράδειγμα, Miles Teller, δεν ήταν πλέον το 2022 τόσο εμπορικός που ήταν όταν είχε περάσει από οντισιόν χρόνια νωρίτερα.

Όταν το Top Gun: Maverick προβλήθηκε τελικά τον Μάιο του 2022 οι θεατές ήλπιζαν σε μια νοσταλγική ένοχη απόλαυση. Αυτό που πήραν ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες του Χόλιγουντ εδώ και χρόνια – μια ταινία που απέσπασε στο Rotten Tomatoes βαθμολογία 96% από τους κριτικούς και 99% από το κοινό.

Όπως γράφτηκε από τον Ehren Kruger, τον Eric Warren Singer και τον Cruise που είναι τακτικός συνεργάτης του Mission: Impossible, Christopher McQuarrie, το Top Gun: Maverick φέρνει σε πέρας μια σχεδόν αδύνατη αποστολή. Συνεχίζει μια ιστορία που ξεκίνησε το 1986, αλλά αποδίδεται και ως αυτόνομη ιστορία. Διατηρεί τη δομή και το σκηνικό του πρωτότυπου, έχοντας μια ομάδα αλαζόνων πιλότων να εκπαιδεύονται (και να παίζουν παιχνίδια στην παραλία) σε μια σχολή μαχητικών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά βελτιώνει το πρωτότυπο από κάθε άποψη.

Η πλοκή, η ηθοποιία, οι διάλογοι, οι εναέριες σκηνές που προκαλούν ανατριχίλα – όλα είναι γυαλισμένα μέχρι να λάμψουν. Και, φυσικά, η υποδειγματική ικανότητα και αποτελεσματικότητα της ταινίας ενσαρκώνεται από τον πρωταγωνιστή της, ο οποίος επιστρέφει στο πιλοτήριο ως Pete “Maverick” Mitchell, κάνοντας περισσότερα ακροβατικά από ποτέ και δείχνοντας καλύτερος από ό,τι το 1986.

Η οδυνηρότητα του χρόνου που περνάει

Το κρίσιμο, όμως, είναι ότι ο Cruise δεν επιδεικνύει μόνο τα δόντια του, τα μαλλιά του και την παράτολμη πιλοτική του ικανότητα στο Top Gun: Maverick. Παρουσιάζει επίσης την καλύτερη δραματική ερμηνεία του δεύτερου μισού της 40χρονης καριέρας του, κυρίως επειδή γερνάει με χάρη – ή τουλάχιστον γερνάει με χάρη ως μεσήλικας.

Μέχρι πρόσφατα, το 2017, το Mummy τον παρουσίαζε ως έναν ατίθασο, επαναστατικό νεαρό, αλλά στο Top Gun: Maverick, επιτέλους αποδέχεται ότι έχει περάσει τα 40 – ίσως και τα 50 – και αυτή η αποδοχή φέρνει οδυνηρότητα στο ρομάντζο δεύτερης ευκαιρίας του Pete με την πρώην ιδιοκτήτρια του μπαρ (Jennifer Connelly). Είναι πράγματι σπάνιο για τον Cruise να έχει μια εμπλεκόμενη ερωτική ιστορία σε μια ταινία – αλλά το Top Gun: Maverick του δίνει δύο.

Ο χαρακτήρας του Val Kilmer, “Iceman”, είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του λαιμού, όπως και ο ίδιος ο ηθοποιός, οπότε η φιλία του με τον Pete είναι πολύ πιο συγκινητική από οτιδήποτε άλλο στην αρχική ταινία.

Κανένα από αυτά τα συναισθηματικά βάρη δεν θα υπήρχε αν είχαν ήδη γίνει άλλες συνέχειες και επανεκκινήσεις του Top Gun. Το κενό των 36 ετών εξασφάλισε ότι το Top Gun: Maverick ήταν κάτι περισσότερο από έναν έξυπνο πιλότο μαχητικού με ένα δολοφονικό χαμόγελο. Αφορούσε τη γήρανση και τη θνησιμότητα, τις αναμνήσεις και τις τύψεις, το κράτημα και την αποδέσμευση. Είχε να κάνει με τον χρόνο που περνάει – όχι μόνο για τον Pete ή για εμάς, αλλά και για τον κινηματογράφο.

Μέσα στη δράση, το Top Gun: Maverick είχε επίσης μια πειστική ρομαντική υποπλοκή με την Penny της Jennifer Connelly, στη φωτογραφία (Πηγή: Paramount Pictures/Alamy)

Όταν ο Κρουζ έδωσε συνέντευξη στη σκηνή του Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο, το κύριο θέμα ήταν η ακούραστη προσπάθειά του για κάθε λεπτομέρεια που θα μπορούσε να κάνει τις ταινίες του πιο διασκεδαστικές. Οι συνεχείς ερωτήσεις του, όπως εξήγησε, ήταν: “Ο Κρουζ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κάνει κάτι τέτοιο: “Πώς δημιουργούμε αυτά τα αποτελέσματα στο κοινό; Είναι αυτό που κάνουμε επικοινωνιακό;” Αλλά το άλλο θέμα ήταν η αποφασιστικότητά του να προβάλλονται οι ταινίες του στους κινηματογράφους. “Κάνω ταινίες για τη μεγάλη οθόνη”, δήλωσε.

Υπήρξαν άρθρα που ρωτούσαν τι θα μπορούσε να μάθει το Χόλιγουντ από την εκπληκτική επιτυχία της ταινίας, αλλά η απάντηση είναι: τίποτα. Συγκρίνετε και αντιπαραβάλλετε τη στάση του Κρουζ με εκείνη του συνονόματού του, Τομ Χανκς – ίσως του μοναδικού σοβαρού ανταγωνιστή του για τον τίτλο του “τελευταίου κινηματογραφικού αστέρα του Χόλιγουντ”. Ο Χανκς έχει συμμετάσχει σε τρεις ταινίες που μεταφέρθηκαν απευθείας στο streaming τα τελευταία δύο χρόνια, το Greyhound, το Finch και το Pinocchio. Και πόσοι από εμάς μιλούν για αυτές τώρα; Ο Cruise και η ομάδα του, από την άλλη πλευρά, ήταν σοφό να κρατήσουν τα νεύρα τους – να περιμένουν μέχρι να βεβαιωθούν ότι οι κινηματογράφοι όχι απλώς θα άνοιγαν ξανά, αλλά θα παρέμεναν ανοιχτοί. Τον Μάιο του 2022, το κοινό ήταν έτοιμο να επιστρέψει επιτέλους στον τοπικό πολυκινηματογράφο – και το Top Gun: Maverick τους περίμενε.

Το κλειδί για την ευρεία απήχησή του

Και δεν είχε σημασία αν δεν είχες αποστηθίσει την ιστορία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Δεν είχε σημασία αν δεν ήσασταν οπαδός των ταινιών τρόμου, των κινουμένων σχεδίων ή των blockbusters με δεινόσαυρους σε θεματικά πάρκα. Εδώ υπήρχε μια ρομαντική κωμωδία-δράμα-δράση-θρίλερ – που είναι ένας άλλος τρόπος να πούμε ότι ήταν απλώς μια χολιγουντιανή ταινία που όλοι μπορούσαν να απολαύσουν. Για τους ανθρώπους που είχαν μείνει μακριά από τους κινηματογράφους πριν από την πανδημία, το Top Gun: Maverick ήταν σαν ένα ζεστό καλωσόρισμα στο σπίτι.

Παρόλα αυτά, ήταν ένα γλυκόπικρο συναίσθημα – σαν να μας καλωσόριζαν στο σπίτι, αλλά έπρεπε να φύγουμε ξανά σύντομα. Ακόμα και ενώ ζητωκραυγάζαμε, γελούσαμε και κλαίγαμε με την ταινία, είχαμε επίγνωση, σε κάποιο επίπεδο, ότι ήταν κάτι μοναδικό. Δεν ήταν μόνο το Top Gun: Maverick, που βασίστηκε σε μια πνευματική ιδιοκτησία που ήταν αναγνωρίσιμη αλλά όχι υπερβολικά οικεία, είχε τον πιο λαμπρό σούπερ σταρ του κινηματογράφου, μαζί με έναν άλλο ηθοποιό που επέστρεφε οδυνηρά στην οθόνη μετά από θεραπεία για τον καρκίνο, και βγήκε αμέσως μετά την κορύφωση μιας πανδημίας. Πώς θα μπορούσε οποιοδήποτε στούντιο να αναδημιουργήσει ένα τέτοιο φαινόμενο; Υπήρξαν άρθρα που ρωτούσαν τι θα μπορούσε να μάθει το Χόλιγουντ από την εκπληκτική επιτυχία της ταινίας, αλλά η απάντηση είναι: τίποτα. Top Gun: Maverick δεν θα δημιουργήσει καμία τάση γιατί δεν είναι μέρος μιας τάσης. Είναι μοναδικό.

Οι σκηνές πτήσης της ταινίας έγιναν με αληθινά αεροπλάνα – προσφέροντας μια αντίθεση με πολλά από τα σημερινά blockbusters με προφανώς ψηφιακά εφέ (Πηγή: Paramount Pictures/Alamy)

Εξάλλου, ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα αντίστοιχο έργο; Τον Νοέμβριο, ο Κουέντιν Ταραντίνο έγινε ο τελευταίος ειδήμων που σχολίασε ότι οι “χαρακτήρες του franchise” είναι πλέον οι πρωταγωνιστές και όχι οι ηθοποιοί που τους υποδύονται. Σαν να επιβεβαιώνεται αυτό το σημείο, διάφορα blockbusters με υπερήρωες της Marvel και της DC εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις 10 ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα το 2022, ενώ οι άλλοι τίτλοι του top-10 – Minions: The Rise of Gru, Sonic The Hedgehog 2, Jurassic World Dominion – ανήκουν όλοι στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας/φαντασίας/κινούμενων σχεδίων που εξαρτάται από την ψηφιακή τεχνολογία. Κανένα στέλεχος του Χόλιγουντ δεν πρόκειται να διαβάσει αυτά τα νούμερα και να αποφασίσει ότι θα ήταν καλύτερα να αφήσει τους υπερήρωες να ξεκουραστούν.

Το γλυκόπικρο συναίσθημα που προκάλεσε το Top Gun: Maverick προήλθε από τη γνώση ότι ήταν μια υπερηχητική έκρηξη από το παρελθόν. Ήταν το τελευταίο του είδους του – όπως και ο ήρωάς του ήταν ο τελευταίος του. Σηματοδοτούσε το τέλος μιας εποχής. Αλλά όσο η ταινία βρισκόταν στην οθόνη, μπορούσαμε να πούμε στους εαυτούς μας ότι δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Οι σεναριογράφοι το έθεσαν καλύτερα. “Το μέλλον έρχεται – και εσείς δεν είστε σε αυτό”, λέει ο υποναύαρχος Cain του Ed Harris. “Το είδος σας οδεύει προς εξαφάνιση”.

“Ίσως, κύριε”, λέει ο Pete. “Αλλά όχι σήμερα”.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή:https://www.bbc.com/ by Nicholas Barber

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close