Search

Μπιλ Γκέιτς: Γκέιτς: “Τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα είναι δραματικά χειρότερος” αν δεν διορθώσουμε την κλιματική αλλαγή

Ο Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του ομώνυμου φιλανθρωπικού του εγχειρήματος, του Ιδρύματος Γκέιτς, και επενδύει σε εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας μέσω της επενδυτικής του εταιρείας, Breakthrough Energy Ventures.

“Το να φτάσουμε στο μηδέν θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει κάνει ποτέ ο άνθρωπος”, γράφει ο Γκέιτς στην επιστολή του για το τέλος του έτους που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. “Πρέπει να φέρουμε επανάσταση σε ολόκληρη τη φυσική οικονομία -όπως να κατασκευάζουμε πράγματα, να μετακινούμαστε, να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, να καλλιεργούμε τρόφιμα και να μένουμε ζεστοί και δροσεροί- σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες”.
Τα κακά νέα είναι ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται. Τα καλά νέα, γράφει ο Γκέιτς, είναι ότι οι επενδύσεις σε λύσεις κλιματικής τεχνολογίας ξεπερνούν τις προσδοκίες του.

Ο συνιδρυτής της Microsoft Corp, Μπιλ Γκέιτς, εκφώνησε την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση στις 16 Αυγούστου 2022 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Η ιδέα του να γίνει παππούς είναι συναισθηματική για τον Μπιλ Γκέιτς ακόμη και για να γράψει γι’ αυτήν.

“Άρχισα να βλέπω τον κόσμο μέσα από έναν νέο φακό πρόσφατα – όταν η μεγαλύτερη κόρη μου μου έδωσε τα απίστευτα νέα ότι θα γίνω παππούς τον επόμενο χρόνο”, έγραψε ο Γκέιτς σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε τη νύχτα στο προσωπικό του ιστολόγιο, Gates Notes.

Η 26χρονη κόρη του Γκέιτς, Τζένιφερ, και ο σύζυγός της, Ναϊέλ Νασάρ, περιμένουν το πρώτο τους μωρό το 2023.

“Και μόνο που πληκτρολογώ αυτή τη φράση, “θα γίνω παππούς του χρόνου”, με κάνει να συγκινούμαι”, έγραψε ο 67χρονος δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος, ο οποίος κέρδισε την περιουσία του από τη συνίδρυση της Microsoft τη δεκαετία του 1970. “Και η σκέψη αυτή δίνει μια νέα διάσταση στη δουλειά μου. Όταν σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο θα γεννηθεί το εγγόνι μου, εμπνέομαι περισσότερο από ποτέ να βοηθήσω τα παιδιά και τα εγγόνια όλων μας να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν και να ευημερήσουν”.

Πρέπει να κάνουμε τον “πράσινο τρόπο” πολύ λιγότερο ακριβό από ό,τι είναι σήμερα, λέει ο ιδρυτής της Breakthrough Energy Bill GatesΔείτε τώρα

Στη συνέχεια, ο Γκέιτς συνοψίζει το έργο που επιτελεί ο ομώνυμος φιλανθρωπικός οργανισμός του, το Ίδρυμα Γκέιτς, για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες παγκόσμιας φτώχειας, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, την ετοιμότητα για πανδημίες και την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας και του AIDS.

Ο Γκέιτς μιλά επίσης για το έργο που επιτελεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τόσο μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς, όσο και με την υποστήριξη εταιρειών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο για το κλίμα με την επενδυτική του εταιρεία, Breakthrough Energy Ventures.

Η αντίδραση των σημερινών ηγετών στην κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές, το οποίο είναι το πρώτο σημείο που αναφέρει ο Γκέιτς στο τμήμα της επιστολής του όπου αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή.

“Μπορώ να συνοψίσω τη λύση για την κλιματική αλλαγή σε δύο προτάσεις: Πρέπει να εξαλείψουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050”, γράφει ο Γκέιτς. “Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ήδη περισσότερα δεινά, και αν δεν φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα είναι δραματικά χειρότερα”.

Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες – το ίδιο και η πρόκληση.

Ο Γκέιτς ξεκίνησε να ασχολείται με την κλιματική αλλαγή όταν έμαθε για τους αγώνες των μικροκαλλιεργητών στις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ομώνυμος φιλανθρωπικός οργανισμός του. Το Ίδρυμα Γκέιτς χρηματοδοτεί εργασίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, βοηθώντας τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις ενός κόσμου που θερμαίνεται, όπου δεν υπάρχει κέρδος από μια εμπορική επιχείρηση.

“Ξεκινά από την ιδέα ότι οι φτωχότεροι υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αλλά οι επιχειρήσεις δεν έχουν φυσικό κίνητρο να κατασκευάσουν εργαλεία που τους βοηθούν”, γράφει ο Γκέιτς.

“Μια εταιρεία σπόρων μπορεί να αποκομίσει κέρδη, ας πούμε, από έναν νέο τύπο ντομάτας που έχει μια πιο ωραία απόχρωση του κόκκινου και δεν μελανιάζει εύκολα, αλλά δεν έχει κανένα κίνητρο να φτιάξει καλύτερες ποικιλίες μανιόκας που (α) επιβιώνουν από πλημμύρες και ξηρασίες και (β) είναι αρκετά φθηνές για τους αγρότες με χαμηλό εισόδημα στον κόσμο”, γράφει ο Γκέιτς. “Ο ρόλος του ιδρύματος είναι να διασφαλίσει ότι οι φτωχότεροι επωφελούνται από τις ίδιες καινοτόμες δεξιότητες που ωφελούν τις πλουσιότερες χώρες”.

Γιατί οι φτωχότερες χώρες θέλουν οι πλούσιες χώρες να πληρώσουν το λογαριασμό τους για την κλιματική αλλαγή

Δεν είναι όλο το έργο του Γκέιτς για το κλίμα φιλανθρωπικό. Η Breakthrough Energy Ventures χρηματοδοτεί εταιρείες αρχικών σταδίων που εργάζονται για τη δημιουργία και την ανάπτυξη εταιρειών για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Η δημιουργία κερδοσκοπικών εταιρειών για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που επηρεάζει την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να φανεί αντιπαθητική από τον Γκέιτς, ο οποίος έχει ήδη μια περιουσία στο όνομά του – 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes από τη Δευτέρα.

Όμως ο Γκέιτς λέει ότι η απαλλαγή της παγκόσμιας βιομηχανίας από τον άνθρακα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ακόμη και για τις βαθιές τσέπες του.

“Η φιλανθρωπία από μόνη της δεν μπορεί να εξαλείψει τα αέρια του θερμοκηπίου. Μόνο οι αγορές και οι κυβερνήσεις μπορούν να επιτύχουν αυτό το είδος του ρυθμού και της κλίμακας”, δήλωσε ο Γκέιτς. Οποιαδήποτε κέρδη αποκομίσει ο Γκέιτς από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί στις εταιρείες Breakthrough Energy θα επιστρέψουν στο έργο για το κλίμα ή στο φιλανθρωπικό ίδρυμα, είπε.

Επιπλέον, αν οι εταιρείες που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να είναι αυτοσυντηρούμενες, αυτό θα ενθαρρύνει άλλους επενδυτές να βάλουν χρήματα σε αυτές.

“Οι εταιρείες πρέπει να είναι κερδοφόρες, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν, να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποδείξουν ότι υπάρχει αγορά για τα προϊόντα τους”, γράφει ο Γκέιτς. “Το κίνητρο κέρδους θα προσελκύσει άλλους καινοτόμους, δημιουργώντας ανταγωνισμό που θα μειώσει τις τιμές των εφευρέσεων με μηδενικές εκπομπές και θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις εκπομπές από τα κτίρια”.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται
Τα κακά νέα είναι ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται.

“Δυστυχώς, όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους, υπολείπονται. Μεταξύ 2021 και 2022, οι παγκόσμιες εκπομπές αυξήθηκαν στην πραγματικότητα από 51 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου άνθρακα σε 52 δισεκατομμύρια τόνους”, γράφει ο Γκέιτς.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε επίσης τη ζοφερή πραγματικότητα της τρέχουσας στιγμής της κλιματικής αλλαγής.

“Εξακολουθούμε να κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. “Το παγκόσμιο χάσμα των εκπομπών αυξάνεται. Ο στόχος του 1,5 βαθμού αγκομαχάει για να αναπνεύσει. Τα εθνικά σχέδια για το κλίμα υπολείπονται θλιβερά”.

Παρά τη ζοφερή κατάσταση της τρέχουσας κλιματικής στιγμής, ο Γκέιτς είναι αισιόδοξος για τις αυξανόμενες επενδύσεις σε τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα.

“Έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα προέβλεπα πριν από μερικά χρόνια στο να πείσουμε τις εταιρείες να επενδύσουν σε ανακαλύψεις μηδενικού άνθρακα”, γράφει ο Γκέιτς.

Τα δημόσια κονδύλια για την έρευνα και την ανάπτυξη για το κλίμα έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι νόμοι που ψηφίστηκαν φέτος θα διαθέσουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μετακίνηση της ενεργειακής υποδομής των ΗΠΑ μακριά από τις πηγές που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Γκέιτς.

Τα ιδιωτικά χρήματα κατευθύνονται επίσης σε κλιματικές τεχνολογίες με καλό ρυθμό. Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν βάλει 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, γράφει ο Γκέιτς.

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.cnbc.com/

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close