Search

Η Πριγκίπισσα, Σουλτάνα Neslişah – Μια ιστορία επιβίωσης

H συγγραφέας της Ιστορίας των βασιλικών γυναικών Raluca Elgyar, διενεργώντας έρευνα για την Πριγκίπισσα Fawzia της Αιγύπτου βρήκε μια φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται μαζί με μια ψηλή, κομψή κυρία. Η πρώτη της σκέψη ήταν, ότι επρόκειτο για μια από τις Κυρίες της Αυλής της Πριγκίπισσας, αλλά ανακάλυψε ότι η ελκυστική κυρία ήταν η ίδια Πριγκίπισσα, η πριγκίπισσα Σουλτάνα Neslişah με μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία.

Η πριγκίπισσα Σουλτάνα Neslişah ήταν η εγγονή του σουλτάνου Wahideddin, του 36ου και τελευταίου Οθωμανού ηγεμόνα, επομένως μια αναγνωρισμένη απόγονος της Οθωμανικής δυναστείας που κυβέρνησε μεγάλο μέρος της οικουμένης. Όταν πέθανε, το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, οι τουρκικές αρχές διοργάνωσαν εθνική κηδεία και την αναγνώρισαν ως μέλος της ίδιας οικογένειας με τον σουλτάνο Μοχάμεντ Αλ Φατίχ και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, σημαίνουσες προσωπικότητες της οθωμανικής ιστορίας.

Αποτέλεσε πολύ μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης αιγυπτιακής ιστορίας. Λίγοι θα θυμούνται ότι στη δεκαετία του 1940, η Neslişah ήταν πρωτοσέλιδο στα αιγυπτιακά και ξένα περιοδικά, που δικαίως την περιέγραψαν ως μία από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο. Συχνά συνοδεύοντας τις Πριγκίπισσες του αιγυπτιακού βασιλικού οίκου σε δημόσιες εκδηλώσεις, η Neslişah μαγνήτιζε τα βλέμματα. Ψηλή, κομψή, επιβλητική με εξαίρετους τρόπους, αντιπροσώπευε την καρδιά της αληθινής αριστοκρατίας, και μάγευε τα πλήθη όπου κι αν εμφανίζονταν.

Η πριγκίπισσα Neslişah παντρεύτηκε το 1941 τον πρίγκιπα Abdel-Moneim Abbas Hilmi, γιο του τελευταίου Khedive της Αιγύπτου. Ωστόσο, ο σύζυγός της ήταν τρίτος στην διαδοχή του αιγυπτιακού θρόνου και μέρος ενός οικογενειακού δέντρου που περιθωριοποιήθηκε μετά την εξορία του Khedive Abbas Hilmi, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Σουλτάνος Φουάντ. Όμως, καθώς η ιστορία είναι συχνά απρόβλεπτη, η πριγκίπισσα Neslişah ανέλαβε τον ανεπίσημο ρόλο της πρώτης κυρίας της Αιγύπτου για σύντομο χρονικό διάστημα, το 1952, ύστερα από την παραίτηση του βασιλιά Farouk και το διορισμό του συζύγου της ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Αντιβασιλείας. Για μια περίοδο εννέα μηνών αντιπροσώπευε το τελευταίο σύμβολο της βασιλικής Αιγύπτου.

Εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και με τους Γερμανούς κυβερνήτες, η Neslişah προοριζόταν να είναι κάτι περισσότερο από μια όμορφη πριγκίπισσα και δεν περιοριζόταν μόνον στις παραδοσιακές τελετές κοπής κορδέλας και στις διπλωματικές δεξιώσεις. Ήταν μιας εθελόντρια της Ερυθράς Ημισελήνου, της Mubarra (κρατικά νοσοκομεία), της Παιδικής Πρόνοιας και άλλων ανθρωπιστικών σωματείων στην Αίγυπτο. Κατά μία έννοια, έδωσε το παράδειγμα με το φιλανθρωπικό της έργο σε όλες τις αριστοκρατικές κυρίες στο Κάιρο της δεκαετίας του 1940.

Η ζωή της στιγματίστηκε από αλλεπάλληλες εξορίες, όπως το 1924, όταν η οικογένειά της απελάθηκε από την Τουρκία, όταν ο Mustafa Kemal Ataturk κήρυξε τη χώρα Δημοκρατία. Το 1953, οι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να την εκδιώξουν από την χώρα τους και η πριγκίπισσα πάλευε με το πεπρωμένο της, ανάμεσα σε δύο χώρες που ακολουθούσαν τον απρόβλεπτο ρου της ιστορίας.

Η πειθαρχία και η αίσθηση του καθήκοντός της πάντα την έβγαζαν νικήτρια σε όποια δυσχέρεια. Ανέλαβε επικεφαλής της αυτοκρατορικής οθωμανικής οικογένειας στην Αίγυπτο, μετά το θάνατο του πατέρα της. Η Neslişah ήταν απτόητη απέναντι στις μυστικές υπηρεσίες του Νάσερ, που παρενοχλούσαν συνεχώς τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας μετά το 1953.

Η κατάργηση της μοναρχίας στην Αίγυπτο το 1952 άφησε μια ολόκληρη κοινωνική τάξη χωρίς λόγο και μέσα επιβίωσης. Η νέα δημοκρατία χρειάστηκε εργατικές τάξεις για την ανοικοδόμηση της νέας Αιγύπτου. Η πίστη στο βασιλιά και στη χώρα αντικαταστάθηκε από την πίστη στην κοινωνική ισότητα και την δικαίωμα στην κυριότητα της εθνικής περιουσίας. Μια δύσκολη κατάσταση για μια πριγκίπισσα…

Η επιλογή που είχε, ήταν να εγκαταλείψει την Αίγυπτο και να ξεκινήσει μια νέα ζωή κάπου αλλού ή να μείνει πίσω και να σταθεί δίπλα στην οικογένειά της. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στην Τουρκία, αλλά η Αίγυπτος δεν ήταν ποτέ μακριά από την καρδιά της. Πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα σχόλια της ήταν «Ανησυχώ πολύ για την Αίγυπτο και προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά να πάνε όλα καλά. Οι αλλαγές του καθεστώτος μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα περίπλοκες». Μια προφητική δήλωση για το μέλλον των επόμενων δεκαετιών…

Μετάφραση & Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πρωτότυπο κείμενο: Raluca Elgyar (https://www.historyofroyalwomen.com)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close