Search

Μπορεί ένας ναρκισσιστής να αγαπήσει πραγματικά ένα άλλο άτομο; Πώς δρουν οι ναρκισσιστές στις ρομαντικές σχέσεις;

Πώς δρουν οι ναρκισσιστές στις ρομαντικές σχέσεις;

Οι ναρκισσιστές συχνά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις και η συμπεριφορά τους στις ρομαντικές σχέσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Στις ρομαντικές σχέσεις, οι ναρκισσιστές τείνουν να επιδεικνύουν τις ακόλουθες συμπεριφορές:

– Βομβαρδισμός αγάπης: Οι ναρκισσιστές συχνά ξεκινούν τις σχέσεις με μια περίοδο έντονης στοργής, προσοχής και κολακείας, γνωστή ως “βομβαρδισμός αγάπης”. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σαγηνευτικό και μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό μεταξύ του ναρκισσιστή και του συντρόφου του.

– Εξιδανίκευση και υποτίμηση: Οι ναρκισσιστές συχνά εξιδανικεύουν αρχικά τους συντρόφους τους, βάζοντάς τους σε ένα βάθρο και κατακλύζοντάς τους με επαίνους και λατρεία. Ωστόσο, καθώς η σχέση εξελίσσεται, μπορεί να αρχίσουν να υποτιμούν τους συντρόφους τους, επικρίνοντας και υποτιμώντας τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο κακοποίησης και χειραγώγησης, όπου ο σύντροφος αναγκάζεται να αισθάνεται συνεχώς αβέβαιος για τη σχέση και τα συναισθήματα του ναρκισσιστή απέναντί του.

– Έλλειψη ενσυναίσθησης: Οι ναρκισσιστές συχνά περιγράφονται ως συναισθηματικά ψυχροί και χωρίς ενσυναίσθηση για τους άλλους. Μπορεί να μην ανταποκρίνονται στα συναισθήματα, τις ανησυχίες ή τις ανάγκες του συντρόφου τους και μπορεί ακόμη και να κατηγορούν τον σύντροφό τους για τις δικές τους συναισθηματικές δυσκολίες.

– Εγωκεντρισμός: Οι ναρκισσιστές είναι εγωκεντρικοί και επικεντρώνονται κυρίως στις δικές τους ανάγκες, επιθυμίες και στόχους. Μπορεί να παραμελούν τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και την ευημερία του συντρόφου τους και μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιούν τον σύντροφό τους για τους δικούς τους σκοπούς.

– Ελεγκτική συμπεριφορά: Οι ναρκισσιστές συχνά παρουσιάζουν ελεγκτική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της συμπεριφοράς του συντρόφου τους, του ελέγχου του τηλεφώνου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της λήψης αποφάσεων για τον σύντροφό τους. Μπορεί επίσης να γίνουν ζηλιάρηδες και κτητικοί και να επιδιώκουν να απομονώσουν τον σύντροφό τους από τους φίλους και την οικογένεια.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν συμπεριφέρονται όλοι οι ναρκισσιστές με τον ίδιο τρόπο στις ρομαντικές σχέσεις και ότι κάποιοι μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές, ενώ άλλοι όχι. Ωστόσο, είναι γενικά ασφαλές να πούμε ότι η ναρκισσιστική συμπεριφορά στις ρομαντικές σχέσεις μπορεί να είναι επιβλαβής, επιζήμια και τοξική και να οδηγήσει σε έναν κύκλο κακοποίησης και χειραγώγησης.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να βρίσκεστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Μπορεί ένας ναρκισσιστής να αγαπήσει πραγματικά ένα άλλο άτομο;

Η έννοια της αγάπης και η εκδήλωσή της μπορεί να είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των ναρκισσιστών. Τα άτομα αυτά μπορεί να δυσκολεύονται να αγαπήσουν πραγματικά ένα άλλο άτομο.

Αυτό συμβαίνει επειδή εστιάζουν κυρίως στον εαυτό τους και στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες και μπορεί να δυσκολεύονται να δουν τους άλλους ως άτομα με τις δικές τους σκέψεις, συναισθήματα και ανάγκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιούν τους άλλους ως στηρίγματα για να υποστηρίξουν τη δική τους αίσθηση αυτοπεποίθησης και να τους βοηθήσουν να κερδίσουν τον θαυμασμό και την επικύρωση από τους άλλους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν εμπλέκονται όλοι οι ναρκισσιστές σε αυτές τις συμπεριφορές και ότι ορισμένοι μπορεί να είναι ικανοί να δημιουργήσουν βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθένας είναι μοναδικός και η εκδήλωση και η σοβαρότητα του ναρκισσισμού μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close