Search

Η Έκθεση ζωγραφικής του Δρ. Γιώργου Μπούτλα με τίτλο «Ιχνηλατώντας τη βία» στο Auditorium της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Ο Γιώργος Μπούτλας σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και ζει και δουλεύει ως Ορθοπαιδικός στην Γλυφάδα. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και είναι αυτοδίδακτος. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις, τα «Αρμολογήματα» το 2010 και την εγκατάσταση «Hotel Rex» το 2016.

Το έργο του κινείται στο πλαίσιο ενός εξπρεσιονισμού, ο οποίος υπηρετεί μια προσωπική μυθολογία άλλοτε ονειρική, άλλοτε σκληρή και αποκαλυπτική, άλλοτε ενδοσκοπική.

Η  πρόσκληση να συμμετέχει σε μια έκθεση με έργα του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών,  η οποία συνοδεύει μια σειρά φιλοσοφικών διαλέξεων με θέμα τη βία, τον παρακίνησε σε μια ενδοσκοπική εικαστική κίνηση αναδρομικής ιχνηλάτησής της σε παλαιότερα έργα του, αλλά και στη δημιουργία κάποιων νέων έργων με τη συγκεκριμένη θεματική. 

Στην έκθεση αυτή με τίτλο «Ιχνηλατώντας τη βία», ανακαλύπτουμε ως θεατές, μια εικαστική βιαιότητα των μέσων που χρησιμοποιούνται, η οποία υποβόσκει, κάποιες φορές ως ιδιαίτερη εικαστική απόδοση παλιών φωτογραφιών, άλλοτε εσωτερικών χώρων που διαρρηγνύονται από μια έξωθεν εισβολή ή ακόμη χρήσης  ετερόκλητων υλικών, έντονων χρωμάτων και παραμορφωμένων σωμάτων.

Όλα αυτά, επιθετικά στοιχεία σε πρώτη  ανάγνωση, παραμένουν ωστόσο προσηλωμένα σε ένα ακλόνητο ανθρωποκεντρισμό.  Τα έργα που εκτίθενται διατρέχουν όλη την εικαστική πορεία του, και εκτός από τα τελευταία που έχουν δημιουργηθεί προγραμματικά με θέμα τη βία, πολλά έχουν εκτεθεί σε προηγούμενες εκθέσεις του.

H έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με θέα τη ΒΙΑ από το Eργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, το ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, και το Εργαστήριο Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Για το έργο του έχουν γράψει:

Ονειρικά και αινιγματικά με ποιητική εσωστρέφεια και υπόγεια δύναμη, τα εξπρεσιονιστικά έργα του Γιώργου Μπούτλα αποτελούν ένα ιδιαίτερο σύμπαν. Στέκεται κανείς απέναντί τους υπό την επήρεια του έντονου συμβολισμού τους, στα όρια του παραμυθιού και της αλληγορίας. 

Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Η άκρως ανθρωποκεντρική εικαστική κατάθεση του Γιώργου Μπούτλα κινείται ευέλικτα από το διάφανο όνειρο και την ποιητικότητα έως μια υποβλητική εσωστρέφεια, σχεδόν καφκική. Τα πορτραίτα, μεμονωμένα ή ομαδικά, που μας εμπιστεύεται, είναι αινιγματικά και ανοίκεια, γι’ αυτό και τόσο γοητευτικά. Στις φτερωτές μορφές του, ανάμεσα σε ερωτιδείς και αγγέλους, σωματοποιούνται ερμηνευτικά διλήμματα.

                                                             Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος – συγγραφέας.

Ο Γιώργος Μπούτλας, χειρουργός ορθοπεδικός, γνώστης του ευάλωτου ανθρωπίνου σώματος, με την ζωγραφική του επίδοση, διαπερνά σε βάθος την συναισθηματική του προσέγγιση με το κοινωνικό όν, δια μέσου της ενόρασης της τέχνης. Η επιστημονική του εμπειρία, ιδίως στο σώμα ερμηνεύει ίσως την ελεύθερη, σταθερή, κατακτημένη σχεδιαστική του χάραξη. Η κλίση του στην λογοτεχνία, η στροφή του προς την φιλοσοφία, συμπορευτικά βοήθησαν στην εσωτερική ωρίμανση του ταλέντου και της προσωπικότητάς του. Ντιάνα Αντωνακάτου, ζωγράφος, συγγραφέας.      

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close