Search

Βικτώρια της Αυστραλίας: θα πρέπει να καταργήσουμε τον κανόνα του νεκρού δότη;

Η άσκηση πίεσης για την κατάργηση του κανόνα του νεκρού δότη και μάλιστα για να καταστεί δυνατή η ευθανασία από δωρητές οργάνων έχει ξεκινήσει στην πολιτεία της Βικτώριας, στην Αυστραλία.

Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας The Age ανέδειξε την τραγική περίπτωση του Angus Catt, ενός 26χρονου που υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη μετά από ατύχημα στη Νότια Κορέα. Η οικογένειά του ανακάλυψε ότι ήταν εγγεγραμμένος δωρητής οργάνων και ήθελε να δωρίσει τα όργανά του μετά την αφαίρεση της μηχανικής υποστήριξης της ζωής. Ωστόσο, τα όργανα υπέστησαν βλάβη κατά την περίοδο αναμονής.

Η καθηγήτρια Sally Catt επιθυμεί μια συζήτηση στην κοινότητα σχετικά με τη θέσπιση νόμων που θα επιτρέπουν τη δωρεά οργάνων μέσω χειρουργικής επέμβασης σε ανθρώπους που θα πεθάνουν άμεσα, είναι εγγεγραμμένοι δότες και έχουν την έγκριση των πλησιέστερων συγγενών.

Η μητέρα του, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Sally Catt, εμβρυολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash, ζήτησε από το κρατικό κοινοβούλιο να εισηγηθεί τη νομιμοποίηση της χειρουργικής επέμβασης για την ανάκτηση οργάνων από εγγεγραμμένους δότες, με την έγκριση της οικογένειας, πριν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος. Η ίδια δήλωσε σε έρευνα για την αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων δοτών ότι η τήρηση του κανόνα του νεκρού δότη σήμαινε ότι “οι τέσσερις δυνητικοί λήπτες έχασαν το δώρο της ζωής που είχαν απεγνωσμένα ανάγκη. Ο Angus στερήθηκε την επιθυμία του να δωρίσει τα όργανά του”.

Ο Dr Simon Longstaff, του The Ethics Centre, στο Σίδνεϊ, δήλωσε στην εφημερίδα The Age ότι είχε ενδοιασμούς σχετικά με την πρόταση. Η βασική αρχή για τη δωρεά ζωτικών οργάνων είναι ότι ο δότης πρέπει να είναι νεκρός.

“Είτε είσαι ζωντανός είτε είσαι νεκρός σε αυτό το σύστημα [αλλά] θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα προηγούμενο στο οποίο ένα άτομο που δεν είναι σε θέση να συναινέσει θα αφαιρούνται τα όργανά του”, είπε. Ακόμη και αν ο δότης είχε εγγραφεί στο μητρώο δωρητών οργάνων, υποθέτει ότι θα είναι νεκρός όταν θα πραγματοποιηθεί η δωρεά.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://bioedge.org by Michael Cook & https://www.theage.com.au by Wendy Tuohy

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close