Search

Τα ελληνικά “μάτια” του διαστήματος: Στέλιος Μπολλάνος

Ο Στέλιος Μπολλάνος δεν φανταζόταν ποτέ, ότι θα είναι από τους πρώτους Έλληνες που θα έβαζαν στο χάρτη του διαστήματος την χώρα μας. Το κατάφερε δημιουργώντας μια καινοτόμο εταιρεία, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ειδικά για δορυφόρους. Η Planetek Hellas, είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία που ασχολείται με την δορυφορική τηλεπισκόπηση και τους υπερφασματικούς δορυφόρους. Η δυνατότητα που έχει για πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, την καθιστά αξιόπιστη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ιστορία του ιδρυτή της Planetek Hellas ξεκινά το 1991.Οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν για βιοποριστικούς λόγους, από την Χειμάρρα (μια κωμόπολη στην νότια Αλβανία όπου ζει μια συμπαγής ελληνική μειονότητα), στην χώρα μας. «Η οικογένεια μου δεν είχε πολλά να μας δώσει, το μόνο που είχε σίγουρα, ήταν οι δυνατότητες να μεγαλώσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου πρωτίστως έπρεπε να λάβουμε την καλύτερη παιδεία, σε σχολικό και πανεπιστημιακό επίπεδο».

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή, ήταν οι ίδιες που αντιμετωπίζει ένας ξένος, με την έννοια του τόπου, όχι όμως της εθνικής καταγωγής», μας διηγείται, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα πρώτα του χρόνια στην Αθήνα. Το 2004 τελείωσε τις σπουδές του στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων. Την ίδια χρονιά ταξιδεύει στην Ιταλία, με σκοπό την πρακτική του άσκηση μέσω ενός market plan για την Planetek Italia. Αυτό που τον ώθησε, να κάνει την πρακτική του άσκηση, σε μια εταιρεία που ειδικεύεται στην διαστημική τεχνολογία, ήταν το άγνωστο, όπως εκμυστηρεύεται. «Μην σε παραξενεύει καθόλου αυτό που σου λέω. Δεν καταλάβαινα τι ακριβώς κάνει η εταιρεία κι έτσι θεώρησα ότι είναι κάτι πολύ καινοτόμο. Το άγνωστο λοιπόν, με οδήγησε στην αγκαλιά της μητρικής εταιρείας» (γέλια).

Ο Στέλιος Μπολλάνος, επιστρέφει στην Ελλάδα το 2006. Σε ηλικία μόλις 25, δεν χάνει καθόλου χρόνο. Αποφασίζει να ξεκινήσει μια έρευνα αγοράς και προτείνει στην Planetek Italia, να συνιδρύσουν την Planetek Hellas το 2006.Έτσι, έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα, που ξεκίνησε να δραστηριοποιείτε στον χώρο του διαστήματος. «Όλο το κεφάλαιο ήταν δικό τους αρχικά. Εγώ με τον χρόνο που ξόδευα, πήρα την συμμετοχή μου στα ιδρυτικά μερίδια της εταιρείας». Απο το 2006 μέχρι και σήμερα, εκτός από συνιδρυτής είναι και ο διευθυντής της Planetek Hellas.

Την καλύτερη αξιοποίηση όσων κατέγραψε το παρατηρητήριο Planck προσφέρουν με νέα εργαλεία έλληνες επιστήμονες 

Μια από τις καινοτόμες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η εταιρεία, είναι ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα,το οποίο τοποθετείται σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχοντας τη δυνατότητα να συμπιέζει τις φωτογραφίες που τραβάει ο δορυφόρος, έτσι ώστε, στο χρόνο που είναι συνδεδεμένος με επίγειους σταθμούς, να προλαβαίνει να τις στέλνει σε μικρότερα συμπιεσμένα αρχεία.Έτσι παρέχεται η δυνατότητα για παρατήρηση με ακρίβεια χιλιοστών, πιθανή μετατόπιση σταθερών σημείων πάνω στην επιφάνεια της Γης. «Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την παρατήρηση αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και οδικών δικτύων, τονίζει, ενώ αναφορικά με τις άμεσες συμφωνίες της εταιρείας, περιγράφει με περισσό καμάρι: ’’Έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό του Διαστήματος να συμμετάσχουμε και να ηγούμαστε στην μελέτη και κατασκευή ενός δορυφόρου που θα μπαίνει αυτό το εξάρτημα». Την εμπιστοσύνη στην εταιρεία δείχνουν κορυφαίοι ευρωπαϊκοί φορείς, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η NASA της Ευρώπης δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Εκτελεστικής Υπηρεσίας για την Έρευνα αλλά και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ερευνών.

Παράλληλα, είναι και ο Εθνικός Εκπρόσωπος του COPERNICUS. To COPERNICUS, το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα Δορυφορικής Παρατήρησης της Γης για ειρηνικούς αποκλειστικά σκοπούς.

800

Οι δορυφόροι του προγράμματος COPERNICUS, ονόματι Sentinels, σαρώνουν καθημερινά τον πλανήτη μας και παρέχουν ελεύθερα και ανοιχτά τα δεδομένα τους στην επιστημονική κοινότητα, στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, σε οργανισμούς κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης αλλά και σε όλους τους δημιουργικούς πολίτες.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν την βάση για να προστατευθεί το περιβάλλον (δάση, θάλασσα, ακτές, ατμόσφαιρα), να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή, να διαχειριστούν αποδοτικότερα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και για πολλές άλλες εφαρμογές οι οποίες εκτείνονται μέχρι τα όρια της εφευρετικότητας του ανθρώπου. Πλείστα είναι μάλιστα τα παραδείγματα καινοτόμων λύσεων που βασιζόμενες στην δορυφορική παρατήρηση γης, εξελίχθηκαν από τολμηρές ιδέες σε πολύ επικερδείς επιχειρήσεις. Έμπρακτη απόδειξη της εφαρμοσμένης τεχνολογίας του Copernicus, είχαμε την δυνατότητα να διαπιστώσουμε στην πρόσφατη φονική πλημμύρα που έπληξε την Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα την Μάνδρα, με τρισδιάστατες απεικονίσεις για την έκταση και το εύρος των καταστροφικών συνεπειών που προκάλεσε ο ανυπολόγιστος όγκος των φερτών υλικών από το νερό.

«Το πρόγραμμα COPERNICUS μπορεί να αποτελέσει πέρα από ένα εργαλείο εξαιρετικής ακρίβειας για την διαχείριση του πλανήτη μας και έναν σημαντικό κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα, στην περίοδο που διανύουμε», λέει χαρακτηριστκά ο διευθυντής της Planetek Hellas.

Λίγους μήνες πριν, απέσπασε από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών το βραβείο “Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας 2016”.

Ο Στέλιος Μπολλάνος ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που συνάντησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην επίσκεψη της στην Ελλάδα. Η συνάντηση έγινε θέλοντας να στηρίξει και να ανακοινώσει κάποιες συνεργασίες, μεταξύ γερμανικών και ελληνικών φορέων. Ωστόσο, αυτό που θυμάται από τη συνάντηση, είναι η στιγμή, που χαιρέτησε τον πρώην πρωθυπουργό κ.Σαμαρά. «Με αναγνώρισε από το επίθετο μου, αναφέροντας την καταγωγή μου και με ρώτησε: ‘’Από τα ιερά;’’ εννοώντας τα χώματα της Βορείου Ηπείρου. Το πιο σημαντικό από τη συνάντηση που θυμάμαι».(γέλια)

Ο Έλληνας εξωγήινος‘’ E.T.’’(the Extra-Terrestrial), σημειώνει ότι τα μυστικά της επιτυχίας είναι η καλή συνεργασία, το πάθος και η επιμονή για δουλειά. Ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναφορικά με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, είναι το εχθρικό περιβάλλον που δημιουργούν το φορολογικό και τραπεζικό σύστημα.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας και, με απολογητική διάθεση, καταλήγει πως: «Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει αυτό που θέλει. Για να μην νιώθει ότι είναι αγγαρεία, πρέπει να είναι σε αρμονία με τον εαυτό του.Η σκληρή δουλειά,η προσπάθεια, αλλά και η τύχη παίζουν τον ρόλο τους» .

Η εταιρεία αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ιδιωτικούς Ευρωπαϊκούς φορείς στον τομέα της γεωπληροφορικής. Η Planetek Hellas βγάζει την χώρα μας από την αφάνεια της καινοτόμου έρευνας, βάζοντάς την στον χάρτη του διαστημικού γίγνεσθαι, σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του.

από τους: Ντίνο Παιδαράκη και Αλέξανδρο Νεστούρη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close