Search

Οι δέκα πιο εκκεντρικοί καλλιτέχνες

Όταν πρόκειται για την τέχνη, οι γνώμες διίστανται. Ορισμένοι δεν την κατανοούν καθόλου και δεν καταλαβαίνουν γιατί κάποιος πρέπει να ξοδέψει μια περιουσία για ένα έργο, ενώ άλλοι αντιλαμβάνονται το μήνυμα του καλλιτέχνη. Η τέχνη, όπως η ομορφιά, βρίσκεται στο μάτι του θεατή. Ωστόσο, όσον αφορά τους ίδιους τους καλλιτέχνες, η γνώμη δεν είναι ιδιαίτερα διχασμένη, διότι είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι οι καλλιτέχνες είναι εκκεντρικοί, και όσο πιο περίεργο είναι το άτομο, τόσο καλύτερη είναι η τέχνη του. Γνωρίστε, λοιπόν, 10 από τους πιο εκκεντρικούς καλλιτέχνες…

Tracey Emin

Μια σύγχρονη καλλιτέχνις που παρουσίασε το έργο της στην σκηνή του ξεκίνησε το 1997 με τα ονόματα των εραστών της στο αναγραφόμενα πλάι, με τίτλο «Ο καθένας που κοιμήθηκα μαζί από το 1963-1995» (γεννήθηκε το 1960, έτσι οι πρώτοι είναι, ελπίζουμε, ένα είδος πλατωνικού ύπνου). Δύο χρόνια αργότερα, το κρεβάτι της, γεμάτο με λερωμένα εσώρουχα, εκτέθηκε στο Tate και η Emin προτάθηκε για το βραβείο Turner. Η Emin είναι εκκεντρική τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη – η βιογραφία της ονομάστηκε “Strangeland” και αναφέρει “Εδώ είμαι! μια … τρελή, ανορεξική-αλκοολική-άτριχη, όμορφη γυναίκα”. Όποιος έχει δει μια από τις μεθυσμένες εμφανίσεις της, θα συμφωνούσε πιθανώς ότι είναι λίγο τρελή. Παρ ‘όλα αυτά, η εκκεντρικότητα την βοήθησε στην ανέλιξη της καριέρας της και σήμερα είναι Καθηγήτρια σχεδίου στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.

Pablo Picasso


Από τα χρησιμοποιημένα εσώρουχα σε πρωτοπόρο της σύγχρονης τέχνης. Ο Πικάσο έχει αναγνωρίσιμο στυλ και υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του κυβισμού. Είχε επίσης μια θυελλώδη προσωπική ζωή, με πολλαπλές περιπέτειες κατά τη διάρκεια των δύο γάμων του, μερικές εξ αυτών με γυναίκες 40 χρόνια μικρότερες του. Ήταν επίσης ένας ειλικρινής κομμουνιστής, που έλαβε το Βραβείο Ειρήνης του Στάλιν και ζωγράφισε ένα πορτρέτο του ίδιου του Ρώσου ηγέτη, τη δυσφορία του Λέων Τρότσκυ – ενός φίλου του Πικάσο και εξόριστου του Στάλιν. Ο Πικάσο δεν φοβόταν να υπερβαίνει τα όρια τόσο καλλιτεχνικά όσο και κοινωνικά… ακόμη αμφισβητώντας του Ναζί.

Bansky

Ο Banksy είναι το όνομα ενός ανώνυμου Άγγλου καλλιτέχνη γκράφιτι, πολιτικού ακτιβιστή και σκηνοθέτη, του οποίου τα έργα ανέρχονται τώρα σε χιλιάδες λίρες για τους τυχερούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, των οποίων οι τοίχοι έχουν ζωγραφιστεί από τον καλλιτέχνη. Δεν έχει δημόσια ταυτότητα και μόνο οι λεπτομέρειες των σκετς είναι γνωστές και καθρεφτίζουν τον άνθρωπο πίσω από την τέχνη των γκράφιτι. Λέγεται ότι κατάγεται από Μπρίστολ και είχε δουλέψει ως ασκούμενος κρεοπώλης, αλλά ακόμη κι αυτό είναι εικασία. έχει ασχοληθεί με το κουτάβι στη νεολαία του, αλλά ακόμη και αυτό είναι εικασία. Το 2010 προτάθηκε για Όσκαρ για την ταινία του “Exit Through the Gift Shop” και, σε μια σπάνια δημόσια δήλωση, είπε: “Αυτή είναι μια μεγάλη έκπληξη … Δεν συμφωνώ με την έννοια των τελετών απονομής βραβείων, αλλά είμαι έτοιμος να κάνω μια εξαίρεση για εκείνες που είμαι υποψήφιος. Την τελευταία φορά που υπήρχε ένας γυμνός άνδρας καλυμμένος με χρυσό χρώμα στο σπίτι μου, ήμουν εγώ ». Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που δεν έχει διεκδικήσει τη δόξα … αν και είναι πραγματικά εκκεντρικός.

Salvador Dali 

Τέλος, ο δάσκαλος του σουρεαλισμού ο οποίος, όπως και ο Γουόρχολ, ήταν επίσης γεμάτος αντιφάσεις. Πιστός καθολικός, διακήρυξε τον εαυτό του αγνωστικιστή. Ήταν κομμουνιστής αλλά έμοιαζε με τον φασιστικό ηγέτη Φράνκο στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ζωγραφίζοντας πορτρέτα της εγγονής του και στέλνοντάς του επιστολές υποστήριξης. Ταξίδεψε παντού με το ζωάκι του ένα οσελότο (λεοπέρδαλη νάνο), ακόμη και πάνω σε πλοίο. Κάποτε έδωσε στη Mia Farrow ένα δώρο, ένα νεκρό ποντίκι σε ένα μπουκάλι. Ο ίδιος λέγεται ότι έχει πληρώσει τους λογαριασμούς των εστιατορίων, με ζωγραφιές και έπαιρνε τα στυλό των fun του, όταν υπέγραφε αυτόγραφα. Τα μισολιωμένα ρολόγια και τα ‘τηλέφωνα αστακός’ φέρουν την καλλιτεχνική του σφραγίδα, καθώς και η εκκεντρικότητα στην ζωή του, με απότοκο να μην ξεχνά κανείς το όνομα Dali. Ο ίδιος μάλιστα είπε «κάθε πρωί μετά το ξύπνημα, βιώνω μια υπέρτατη ευχαρίστηση: ότι είμαι ο Σαλβαδόρ Νταλί” Μετριόφρων; Όχι Έμπνευση; Ναι. Ιδιοφυία; Μπορεί. Αξέχαστος; Σίγουρα».

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.smashinglists.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close