Search

‘Θρακιώτικη κουζίνα’ από την Στέλλα Σπανού

Το ταξίδι στις γεύσεις της Θράκης με τίτλο “Θρακιώτικη κουζίνα” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάπλαση, δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Εκεί που νομίζεις ότι πλησιάζεις στον κορεσμό, εκεί ανακαλύπτεις καινούργιες μυρωδιές και γεύσεις. Σε κάθε σου βήμα παρουσιάζεται ένας καινούργιος γευστικός πειρασμός που σε καλεί να τον δοκιμάσεις.

Αυτή η πολυπολιτισμική κουζίνα που έχει η περιοχή είναι αυτό το «κάτι» που σε κάνει να μην πλήττεις ποτέ γευστικά.

Τόπος γεμάτος με μπαξέδες και λογής-λογής κρεατικά, θαλασσινά με έντονο το άρωμα της θάλασσας, σιτηρά και ψωμί με μοσχοβολιές και με μια αυθεντικότητα, τόσο στα γλυκά και στα ανατολίτικα μπαχάρια, όσο και στους ανθρώπους που δημιουργούν και παράγουν μέσα από τη γη τα προϊόντα.

Σε κάθε της γωνιά η Θράκη σού θυμίζει ότι, παρόλο που όλα αλλάζουν γύρω μας, η ψυχή της κουζίνας της μένει πάντα ίδια και απαράλλακτη. Ανέπαφη, βρίσκεται εκεί και σε περιμένει να την ανακαλύψεις, να τη δοκιμάσεις, να πειραματιστείς μαζί της και να τη γευτείς.

Η Στέλλα Σπανού «ομολογεί» για το βιβλίο της «Θρακιώτικη κουζίνα»

Πως προέκυψε το βιβλίο θρακιώτικη κουζίνα;

Η συγγραφή βιβλίων προέκυψε αρχικά από την έλλειψη καταγραφής και προβολής της Θρακιώτικης κουζίνας σε πανελλαδικό εύρος.

Έχω κάνει άλλες δυο εκδόσεις η μια είναι ο «Έρωτας γεύσεων» ένα βιβλίο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο περιελάμβανε τα χαρακτηριστικά πιάτα των 5 Νομών της περιοχής που ήταν το πρώτο βιβλίο μιας κουζίνας που δεν έχει προβληθεί και διαδοθεί. Το άλλο βιβλίο «Καβάλας γεύσεις» κέρδισε τη διεθνή διάκριση, στο διαγωνισμό “Gourmand World Cookbook award”, στο Παρίσι στην κατηγορία καλύτερης φωτογραφίας βιβλίου μαγειρικής για το 2010 ανάμεσα από συμμετοχές 36 χωρών.

Η μαγειρική σας αυτοπροσδιορίζει;

Καταρχάς, είχα μεγάλη ροπή στην μαγειρική από μικρό παιδί. Με συνάρπαζαν οι γεύσεις με τις μυρωδιές που αναδύονταν από κάθε γαστρονομικό σκεύασμα.

Προσπαθούσα να τις ανακαλύψω και να τις ανταγωνισθώ, παρασκευάζοντας τις ίδιες και καλύτερες απ’ αυτές. Έτσι η μαγειρική έγινε για μένα τρόπος ζωής και έκφρασης.

Είναι μια σχέση μόνιμα σε εξέλιξη, πάντα μαθαίνω, παρακολουθώ σεμινάρια μαγειρικής, υψηλής ζαχαροπλαστικής, είναι ένας ατελείωτος κόσμος που μου αρέσει, που είμαι κομμάτι του.

Αγαπώ την μαγειρική όχι μόνο για τις γεύσεις, αλλά γιατί οι συνταγές κουβαλάνε την ψυχή του κάθε τόπου.

Επειδή είμαι τελειομανής τόσο στην καταγραφή, όσο και στην παρουσίαση των συνταγών μου, είμαι πολύ απαιτητική στις συνεργασίες μου για την έκδοση των βιβλίων. Επιμελούμαι πάντα την έκδοση και φωτογραφίζω η ίδια τα φαγητά που παρουσιάζω.

Ο γαστρονομικός πολιτισμός της Θρακιώτικης κουζίνας τι περιλαμβάνει;

Η Θράκη είναι ένας τόπος με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Η κουζίνα της διαμορφώθηκε μέσα από μια πολυπολιτισμική συμβίωση κουλτούρας ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή. Πόντιοι, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, μουσουλμάνοι, Μικρασιάτες και ντόπιοι… όλοι κουβαλούν την δικά τους γαστρονομική ιστορία, τις γεύσεις τους. Μέσα από τις ντόπιες, αλλά και από τις προσφυγικές γαστρονομικές καταβολές που κληρονομήθηκαν και με μια συνεχή ζύμωση διαμορφώθηκε μια κουζίνα περίτεχνη και εντυπωσιακά γευστική.

Η ανάγκη της τροφής και της δημιουργίας, η περιέργεια, η φαντασία… ένα ακόμη μπαχαρικό μαζί με τα πολιτιστικά ήθη και τις καλοδιατηρημένες παραδόσεις στα έθιμα που μεταφέρονται μέσω της τροφής σε ένα πιάτο, μετουσιώνονται σε διαχρονικά νόστιμα καθημερινά και γιορταστικά γεύματα.

Η μαγειρική είναι τέχνη ή συναίσθημα;

Ένα καλομαγειρεμένο πιάτο είναι αποτέλεσμα ευαισθησίας και προσήλωσης σε γαστρονομικές αρχές και ιδέες για μένα. Η μαγειρική όμως είναι και συναίσθημα. Επιθυμία να ευχαριστήσεις αυτούς για τους οποίους ετοιμάζεις το πιάτο!

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Είμαι μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος. Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και φωτογράφος γαστρονομίας.

Επιμελούμαι μενού για εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, διοργανώνω γαστρονομικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, συνεργάζομαι με γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές, της Ελλάδος και του εξωτερικού, για την προβολή της παραδοσιακής κουζίνας.

Ως συγγραφέας γαστρονομίας έχω γράψει τα βιβλία «Έρωτας Γεύσεων», «Θρακιώτικες μυρωδιές και γεύσεις» και το «Καβάλας γεύσεις» που κέρδισε το GOURMAND BEST IN THE WORLD AWARD COOKBOOK και το τελευταίο βιβλίο μου είναι η «Θρακιώτικη κουζίνα».

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης οργανώνω κύκλους σεμιναρίων μαγειρικής για τις κουζίνες της Μακεδονίας και της Θράκης για ενήλικες και παιδιά.

Φωτογραφίες: Στέλλα Σπανού

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close