Search

Mια λαμπρή ποιητική βραδιά με τον…. Πωλ Ελυάρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 30.04.2015 το δίγλωσσο βιβλίο – έρευνα- στην ελληνική και γαλλική γλώσσα της Νίκης Παπαθεοχάρη, που αφορά στην ποιητική συλλογή του Πωλ Ελυάρ «Τα Ζώα και οι Άνθρωποί τους» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις TEGOS.

Η συγγραφέας-εικαστικός-στιχουργός Νίκη Παπαθεοχάρη, επεσήμανε την σπουδαιότητα των διαπολιτισμικών προσεγγίσεων που αναδεικνύουν την αρμονική συνύρπαξη της πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Ο ανατρεπτικός από κάθε άποψη τίτλος της συλλογής, μας εισάγει άμεσα στην έντονη πρόθεση του ποιητή να ανατρέψει την τάξη των πραγμάτων, να καθιερώσει μια νέα πραγματικότητα ταράζοντας τα κατεστημένα και θεμελιώνοντας μια ολοκαίνουργη γλώσσα.

 

Στο βιβλίο της – έρευνα – η Νίκη Παπαθεοχάρη μας αποκαλύπτει τον πλούτο και την πολυσημία αυτών των ποιημάτων που δημοσίευσε ο Eluard το 1920, σε ηλικία 25 ετών. Με πηγαία ευαισθησία, η Νίκη Παπαθεοχάρη, εκτοξεύει το στίγμα του Éluard σε τούτη τη μαγική και γνήσια γλώσσα που γίνεται ο κοινός τόπος της επικοινωνίας μας.

nikimora_resize
Η Νίκη Παπαθεοχάρη με το Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη

Στο βιβλίο-δοκίμιο η Νίκη Παπαθεοχάρη επισημαίνει πως, σύμφωνα με τον Éluard, η επαφή με τα ζώα αποκαλύπτει στον άνθρωπο τον κρίκο που λείπει για ειρήνη και οικουμενική χαρά. Η συνύπαρξή μας και η συμπεριφορά μας προς τα ζώα αφήνουν να φανεί η συναισθηματική ανεπάρκεια και το πορτραίτο της ανθρώπινης έκπτωσης αλλά συγχρόνως η στοχοθεσία του ποιητή να δώσει στον άνθρωπο την ευκαιρία για ανύψωση στην επικοινωνία και για παλινόρθωση στα όνειρα.

Με εκθειαστικά λόγια εκφράστηκαν, τόσο για το βιβλίο, όσο και την συγγραφέα, οι ομιλητές του εξαιρετικού ακαδημαϊκού πάνελ : Η Λίνα Λυχναρά, Δρ. Σύγχρονης Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris IV – Καθηγήτρια στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως η έρευνα της Νίκης Παπαθεοχάρη είναι μία προσφορά όχι μόνο στην μελέτη της γαλλικής λογοτεχνίας, αλλά, κατά τη γνώμη μου, και της ελληνικής…».

Με τον συνθέτη Στέφανο Κορκολή

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, Καθηγητής Γαλλικής φιλολογίας, τελείωσε το λόγο του με τις εξής φράσεις: «Γιατί, και εσύ Αγαπητή Νίκη μάχεσαι, με το λόγο και τις πέτρες του βυθού της θάλασσας, να μεταμορφώνεις την ύλη σε πνεύμα, καθώς τα πάντα είναι δυνατά για κείνον που μπορεί να βλέπει…!».

Η Ελένη Τατσοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας & φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε: «Στο δοκίμιό της, η Νίκη Παπαθεοχάρη αποκαλύπτει τη φλόγα του ποιητή να ανανεώσει τη γλώσσα, ώστε να εκφράσει νέες σχέσεις ανάμεσα στις λέξεις και τα πράγματα και να αλλάξει την αντίληψη της ζωής…».

Η σκηνοθέτις – ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη, υπογράμμισε: «Η Νίκη Παπαθεοχάρη αντιμετώπισε τον Éluard με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Η γλώσσα της εντυπώνεται στον αναγνώστη με αφοπλιστική ορμή και πάθος, χαρακτηριστικά τόσο υπέροχα της γοητευτικής προσωπικότητά της…».


Ο Γιάννης Πλούταρχος και η Μαργαρίτα Μάτσα με τη Νίκη Παπαθεοχάρη

Ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας, αποκωδικοποιώντας εύστοχα την προσωπικότητα της Νίκης Παπαθεοχάρη και το έργο της ανέφερε: «Η Νίκη Παπαθεοχάρη σέβεται τον χρόνο που περνάει, γιατί σέβεται στην ουσία ότι του αντιστέκεται εδώ και αιώνες. Μέσα από τις λέξεις και τις πέτρες που σμιλεύει χρόνια τώρα η ίδια, αναζητά το αρχέτυπο… Η Νίκη Παπαθεοχάρη χτίζει γέφυρες μεταξύ του ορατού και του αοράτου, μεταξύ της γαλλικής και της ελληνικής γλώσσας…».

Την παρουσίαση – συζήτηση προλόγησε και συντόνισε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Παύλος Η. Αγιαννίδης.

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close