Search

Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης θα τιμηθεί με το Βραβείο Παιδαγωγικών Επιστημών από τα G. Sciacca

Βραβείο Παιδαγωγικών Επιστημών θα απονεμηθεί στον Αρχιμανδρίτη & Διδάκτορα του ΕΚΠ, Απόστολο Καβαλιώτη για τις εκπαιδευτικές του παγκόσμιες έρευνες και μελέτες για τον μητρικό θηλασμό (Βραβείο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), τον αυτισμό, τα παιδιά με αναπηρία, την δράση του στην Εκπαίδευση και για το ασύνορο φιλανθρωπικό του έργο σε όλες τις γωνιές της γης.

O Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης είναι διδάκτορας στο Τμήμα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επί χρόνια ήταν Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής στην Ανατολική Μακεδονία, Σέρρες και Θράκη , στο Βόρειο και Ν. Αιγαίο.

Έχει αποφοιτήσει από το ΠΜΣ του Harvard, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του ΑΠΘ και του ΔΠΘ. Έχει κληθεί από την πολιτεία του Τέξας, το 2007, για να συμβάλλει στη διασπορά της γνώσης για τον αυτισμό.

Είναι βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, τάξη των Ηθικών και Πολιτικών επιστημών το 2007, ενώ η κυβέρνηση της Ινδίας τον αποκάλεσε πολίτη της αγάπης.

Εθελοντής του Ο.Η.Ε. εδώ και 28 έτη έλαβε μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου, ανάμεσα στις οποίες στην Ινδία πλησίον της μητέρας Τερέζα (1984-1987).

Με την πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν ένα χρόνο σε αποστολές στη Γιουγκοσλαβία, ενώ ως εθελοντής του ΟΗΕ το 1992 επί Μαντέλα προώθησε προγράμματα ισότητας.

Είναι ερευνητής με παγκόσμιες διακρίσεις, τόσο απο τον ΠΟΥ για την διεθνή έρευνά του για τον μητρικό θηλασμό, όσο και για τον αυτισμό. Ασχολήθηκε ερευνητικά με τη επίδραση του μητρικού θηλασμού στην προσωπικότητα των νεογνών, παιδιών, εφήβων έως και την ύστερη ενηλικίωση. Μάλιστα η έρευνά του χαρακτηρίστηκε ως πρωτότυπη διότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Διεθνή χώρο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τη μορφή της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και τη μέθοδο της μετανάλυσης η χρησιμότητα του θηλασμού, της χρονικής διάρκειας και της συμβολής του στην καθολική ανάπτυξη του βρέφους.

Ταυτόχρονα διακρίνεται ως συγγραφέας. Έχει γράψει βιβλία για την διδασκαλία παιδιών με σύνδρομο Down, για τον αυτισμό, το σύνδρομο asperger, τη δυσλεξία, αλλά και για την επαγγελματική απασχόληση των γυναικών στις μουσουλμανικές κοινότητες.

Το βιβλίο του που ξεχωρίζει είναι «Ο διμερής διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών υπό την πραγματικότητα της Ουνίας και του Πρωτείου». Το επιστημονικό του πόνημα διακρίνεται για την άριστη επιχειρηματολογία με τη χρησιμοποίηση εξαίρετης βιβλιογραφίας.Το βιβλίο αυτό χαρακτηρίστηκε καινοτόμο και σημαντικό.


Όμως η δραστηριότητα του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Καβαλιώτη δεν σταματά εδώ.

Από το 1990 μετέχει ενεργά στην καταπολέμηση της παιδικής πορνείας και της παιδικής παραβατικότητας. Ίδρυσε Ειδικά νηπιαγωγεία, ειδικά δημοτικά σχολεία και εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και απασχόλησης. Υπήρξε μέλος της επιτροπής σοφών του Υπουργείου εργασίας για την μεταναστευτική πολιτική επί Υπουργίας Λ.Κατσέλη, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων του Νομού Καβάλας, Πρόεδρος επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειακών Δνσεων ΑΜΘ και Ν.Αιγαίου. Είναι μόνιμο μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής IAC της UNESCO, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ Αλεξανδρούπολης και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων ΑΜΘ του Εφετείου Θράκης.

Σήμερα διδάσκει εθελοντικά στα Επιμορφωτικά Προγράμματα των Ιερών Μητροπόλεων Αλεξανδρουπόλεως, όπου και υπηρετεί και στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής επιμορφώνοντας μέχρι σήμερα 2700 επιμορφούμενους.

Και φυσικά ποτέ δεν ξεχνά τον μέντορα, τον πνευματικό του πατέρα, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει τα πάντα. Τον φιλέλληνα, σπουδαίο φιλάνθρωπο, Φρίξο Βασ. Παπαχρηστίδη που του είχε ευχηθεί στο ξεκίνημά του: «να ανήκεις πάντα στον κόσμο, κι αν ανακαλύψεις ότι υπάρχουν φτωχοί στο φεγγάρι πήγαινε κοντά τους, γιατί ο φτωχός αγαπά, γνωρίζει το Θεό και είναι εξουθενωμένος από τις υποσχέσεις των ανθρώπων». Είναι μοναδικός ο π. Απόστολος διότι πάντα αναφαίρεται στον Φρίξο Βασ. Παπαχρηστίδη και στον πνευματικό του αδελφό Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη. Μιλά γι αυτούς με απόλυτο σεβασμό και πολλή αγάπη.

Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επίδραση του μητρικού θηλασμού για την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Όπως συμπεραίνεται από την διεθνή έρευνά του, αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, η ανίχνευση της επίδρασης του θηλασμού στην πολύπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, αν και διαφέρει ανά περιοχή ενδιαφέροντος (γνωστική, ψυχολογική-συμπεριφορική, ασθενειών και πνευματικής αναπηρίας) αναγνωρίζεται, ως υπερέχουσα χρονικά το ηλικιακό στάδιο της βρεφικής ηλικίας κατά την οποία ασκείται, ενώ δεν λείπουν ερευντικά αποτελέσματα που την αναζητούν έως ένα πολύ προχωρημένο στάδιο της ενήλικης ζωής, ακόμα και στη μέση και ύστερη ηλικία. Οι έρευνες Διανοητικής, Κινητικής και Ψυχοκινητικής εξέλιξης την ανιχνεύουν έως το 19ο περίπου έτος. Οι έρευνες Συναισθηματικής, Συμπεριφορικής και Ψυχολογικής εξέλιξης την αναζητούν κυρίως στην παιδική και βρεφική ηλικία, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα λιγότερες όσες επικεντρώνονται στο νεογνικό στάδιο, ή μεταπηδούν στην εφηβεία και τη μέση ηλικία.

Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης “Κήρυκας των Special Olympics” στην αφή της φλόγας στην Αρχαιολογική ζώνη Αλεξανδρούπολης

Τέλος, οι έρευνες που διερευνούν την Πρόληψη ασθενειών και τη σωματική και πνευματική αναπηρία επικεντρώνονται σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια, ανάλογα προς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους. Όσες αναφέρονται στον αυτισμό δίνουν μεγάλη σημασία στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία, ενώ εκείνες που ασχολούνται με τον παιδικό καρκίνο αναφέρονται κυρίως στην εφηβεία. Οι έρευνες για την παχυσαρκία καλύπτουν όλα τα ηλικιακά στάδια έως την ύστερη ενηλικίωση και συνήθως, πριν εισέλθουν τα μέλη των δειγμάτων στη μέση ηλικία, ενώ όσες πραγματεύονται το θέμα του διαβήτη αναφέρονται στην εφηβεία και ολόκληρη την ενηλικίωση, ενίοτε ακόμη και στην τρίτη ηλικία. Επίσης στην τρίτη ηλικία διακρίνονται επιδράσεις που αφορούν στον καρκίνο του στήθους και φάνηκε ότι ξεπερνούν ακόμα και το 75ο έτος των γυναικών που συμμετείχαν στα διάφορα δείγματα.

Όπως παρατηρήσαμε, ο Αρχιμ. Απόστολος Καβαλιώτης κάνει λόγο για προσωπικότητα, την οποία συνδέει με τον υγιή συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Έτσι, αυτή μπορεί να θεωρηθεί, ότι είναι η απάντηση στο κύριο ερώτημα αυτής της διεθνούς έρευνας. Αυτό που πρωτίστως τον απασχόλησε, ήταν εάν ο θηλασμός έχει πράγματι ωφέλειες στη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου, αν πράγματι επηρεάζει την πολύπλευρη ανάπτυξή του. Διότι όλοι οι τομείς συνιστούν τις διαφορετικές πλευρές μιας πλήρους προσωπικότητας, η οποία χτίζεται από τα πρώτα παιδικά βήματα και ενισχύεται με τη μητρική φροντίδα και τη συναίσθηση του παιδιού ότι μεγαλώνει σε ένα ασφαλές συναισθηματικά και υπό άλλες μορφές περιβάλλον. Η σχέση με τη μητέρα κατοχυρώνει μέσω του θηλασμού αυτή την ασφάλεια και καθοδηγεί το παιδί έως την ενηλικίωση τουλάχιστον, συχνά και πολύ πιο πέρα από το πρώιμο στάδιο της εγκατάλειψης της εφηβείας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Γιαννακούδης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close