Search

Άρης Γιαννακίδης: Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

«Η πλεονεκτική θέση της Περιφέρειάς μας θα καταστεί τόπος προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων».

Ο Άρης Γιαννακίδης, ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με πολυετή και επιτυχημένη πορεία στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, και ως Νομάρχης Ροδόπης (2003 – 2008), μιλά για το νέο θεσμό, το στρατηγικό σχεδιασμό της Περφέρειάς του, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Άνθρωπος επικοινωνιακός, προσηνής και χαμογελαστός προτάσσει στην πολιτική του πορεία τον ‘άνθρωπο’ χωρίς εθνικές και θρησκευτικές ταμπέλες και το συμφέρον του τόπου.

Ποιος είναι ο πρωταρχικός σας στόχος για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ως πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης;

Η περιφέρειά μου, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βίωσαν επί χρόνια τις λανθασμένες πολιτικές της κεντρικής διοίκησης με γνωστές τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στη δημογραφική εικόνα του τόπου μας. Η αιρετή Περιφέρεια λοιπόν είναι ένα στοίχημα για μένα και τους συνεργάτες μου και η εμπέδωση μίας ενιαίας περιφερειακής συνείδησης είναι το προαπαιτούμενο για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ήταν πρόκληση για εσάς η εκλογή σας, όταν προταθήκατε και πήρατε το χρίσμα του υποψήφιου αιρετού Περιφερειάρχη από τον Πρωθυπουργό;

Η επιλογή στήριξης από έναν χώρο που έχει διαχρονικά αποδείξει ότι σφραγίζει με τομές την ιστορία της χώρας, ήταν για μένα ύψιστη τιμή, αλλά κυρίως ευθύνη. Αξιολογήθηκε η πορεία αλλά και η ετοιμότητα που παρουσιάσαμε εκείνη την εποχή μέσα από την επεξεργασία προγραμματικών θέσεων για μία ενιαία περιφέρεια. Η επιτυχία ωστόσο στην εκλογή διαμόρφωσε ένα ουσιαστικό επιχείρημα για την εφαρμογή του Καλλικράτη με όρους αξιοκρατικής αξιολόγησης και όχι απλά αριθμητικής υπεροχής.

Ο ρόλος της μειονότητας στην εκλογή σας;

Διαχρονικά και επί 16 χρόνια στη Νομαρχία Ροδόπης ως αναπληρωτής Νομάρχης και μετέπειτα Νομάρχης δεν ξεχώρισα τους πολίτες ούτε τους διαφοροποίησα ανάλογα με την θρησκεία, την καταγωγή ή την πολιτισμική διαφοροποίηση. Για μένα και τους συνεργάτες μου υπήρχαν μόνο πολίτες με ίσα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Και τα προβλήματα δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση ή τη θρησκεία. Η δική μας λειτουργία ήταν πάντοτε σε τοπικό επίπεδο συνθετική. Τα υψηλά ποσοστά λοιπόν αποδοχής αποτελούν την κοινωνική επιβράβευση μίας πολιτικής στάσης και πορείας που βλέπει στο μέλλον, αφήνει πίσω διαχωριστικές γραμμές και λογικές αποκλεισμών. Με την ίδια ματιά πορεύομαι και τώρα μην ξεχωρίζοντας τους πολίτες της περιφέρειας ανάλογα με την τοπική διαμονή ή δραστηριοποίηση.

Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες του στρατηγικού σας σχεδιασμού για την περιοχή;

Έχουμε συναποφασίσει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρέπει και μπορεί να αποτελέσει έναν διεθνή ενεργειακό κόμβο, αλλά και κέντρο συνδυασμένων μεταφορών. Οι αγωγοί που διέρχονται από την περιοχή και αυτοί που σχεδιάζονται επιβεβαιώνουν την στρατηγική γεωπολιτική της θέση. Ταυτόχρονα προχωρούμε τάχιστα στην εκπόνηση μελετών εφαρμογής διασύνδεσης των 2 λιμανιών της περιφέρειας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο προκειμένου να πετύχουμε την δημιουργία μίας εναλλακτικής πρότασης μεταφορών προς την Βορειοανατολική Ευρώπη και την Μαύρη θάλασσα. Η περιφέρεια μας ίσως είναι η μόνη που μπορεί να αποτελέσει το ‘μοντέλο πρότυπο’ μίας διασυνοριακής περιοχής που αντιμετωπίζει αυτοτελώς την κρίση και την μετατρέπει σε αναπτυξιακή ευκαιρία.

Με ποιόν τρόπο σχεδιάζετε να αντεπεξέλθετε στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα μας για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

Η χώρα διέρχεται την σημαντικότερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Ο κόσμος βιώνει την ανεργία, τη φτώχια, την περιθωριοποίηση. Αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με προτεραιότητα την ίδια την κοινωνία των ενεργών πολιτών. Επίσης το κράτος και οι δομές του πρέπει να δημιουργήσουν υποδομές ώστε να εγγυηθούν μία οικονομική πορεία που θα δίνει ευκαιρίες, θα προσελκύει επενδυτές και θα δημιουργεί προϋποθέσεις επενδυτικής ασφάλειας σε βάθος χρόνου. Η περιφέρεια διαθέτει εκείνες τις δυνάμεις που θα της επιτρέψουν να κάνει αυτό το όραμα πράξη.

Πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σας επισκέφτηκε εθιμοτυπικά. Σε τι έγκειται η διάθεση συνεργασίας και η προώθηση περαιτέρω σχέσεων εμπιστοσύνης των δύο λαών που συμφωνήθηκε μεταξύ σας; 

Η επίσκεψη του κ Νταβούτογλου ήταν εθιμοτυπική στο πλαίσιο μίας ιδιωτικής επίσκεψης του στην Περιφέρεια. Για μας κάθε συνεισφορά στην εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας και προσέγγισης είναι ευπρόσδεκτη. Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια δέχεται επισκέψεις ουσίας, διεθνών προσωπικοτήτων και διπλωματών που διαβλέπουν το ρόλο της στο μέλλον, στη νέα γεωγραφία, στη νέα οικονομία.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι περιφερειακές διμερείς συνεργασίες και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με την γείτονα χώρα;

Θα μπορούσαν να είναι σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας, αλλά και τουρισμού με όφελος και των 2 χωρών. Η περιφέρεια μας μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αν καταφέρουμε να πολεμήσουμε φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος νομίζω, ότι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Παράλληλα μέσα από την εμπέδωση σχέσεων συνεργασίας μπορούμε να προχωρήσουμε σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που έχουν ταλανίσει τις διασυνοριακές περιοχές προκαλώντας ζημιές που οι άνθρωποι κουράστηκαν να υπομένουν.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη σε συνεργασία με την Περιφέρεια σας, έπειτα από υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ σας, εξήγγειλε δυο προγράμματα που απευθύνονται στην αγορά εργασίας και στον τομέα της απασχόλησης, ιδιαίτερα σε ανέργους και νέους. Ποιες είναι οι καινοτόμες δράσεις των προγραμμάτων;

Βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων η περιφέρεια μας κατέχει δυστυχώς την πρωτιά στη χώρα σε επίπεδο ανεργίας, αλλά και κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας. Χαίρομαι και είναι απόδειξη της μεγάλης της πολιτικής ευαισθησίας που η κα Κατσέλη επέλεξε την περιφέρεια για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων για τα οποία συνυπογράψαμε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο χιλιάδες συμπολίτες και άνεργοι θα απασχοληθούν σε πρώτη φάση μέσα από κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ σύντομα προχωρά η εφαρμογή των τοπικών συμφώνων απασχόλησης. Καινοτομία όλων των πρωτοβουλιών είναι ότι διαμορφώνονται τοπικά και οργανώνονται περιφερειακά. Ταυτόχρονα είναι και ευθύνη των τοπικών κοινωνιών να επεξεργαστούν προτάσεις και να τις φέρουν σε πέρας με όρους μετρήσιμων αποτελεσμάτων αλλά κυρίως διαφάνειας και αξιολόγησης. Εδώ θέλω να ξεχωρίσω και την ορθή πολιτική επιλογή θεσμοθέτησης της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει μία δυναμική συνεισφορά της κοινωνίας των ενεργών πολιτών στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι των τοπικών διεργασιών.

Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρειά σας;

Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών είναι προαπαιτούμενο προσέλκυσης επενδύσεων. Η πλεονεκτική θέση της περιφέρειάς μας και λόγω της κρίσης θα αποκτήσει ελκυστικά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και θα καταστεί τόπος προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων. Σύντομα θα το δούμε αυτό έμπρακτα. Η πράσινη ανάπτυξη και επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων ή εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα. Πρέπει να τονίσω, βέβαια, ότι η δυσκολία που βιώνουμε δεν μπορεί να αποτελέσει σημαία ευκαιρίας επενδύσεων που δεν σέβονται την περιβαλλοντική αειφορία και σ’ αυτό είμαι κάθετος και κατηγορηματικός. Καμία επένδυση που δεν σέβεται το περιβάλλον δεν είναι ευπρόσδεκτη στην περιφέρεια. Δεν κρατήσαμε τον τόπο μας αλώβητο και με αναπτυξιακό κόστος για να τον κάνουμε αναπτυξιακό σκουπιδοτενεκέ…

Με ποιο τρόπο θα ανασυγκροτήσετε τον αγροτικό τομέα και την προώθηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού καλαθιού προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

Η ανακοίνωση του καλαθιού των αγροτικών προϊόντων στο περιφερειακό συμβούλιο παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή, αποτελεί για μας μία σημαντική πρωτοβουλία – μονόδρομο για τον αγροτικό τομέα. Τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα μέσα από την πιστοποίηση και την τυποποίηση με διεθνή αναγνωσιμότητα μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο σε ασφαλές αναπτυξιακό λιμάνι. Ήδη δουλεύουμε εντατικά προκειμένου να επιλέξουμε τα προϊόντα εκείνα που μπορούν να εκπροσωπήσουν τον τόπο μας στις εγχώριες και ξένες αγορές. Ωστόσο απαιτείται τεχνογνωσία με συνέπεια την αλλαγή νοοτροπίας στον αγροτικό χώρο. Χαίρομαι που πολλοί νέοι άνθρωποι προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση και έτσι θα χτίσουμε το νέο αγροτικό –μεταποιητικό οικοδόμημα.

Τι ρόλο θα δώσετε στην τουριστική ανάπτυξη της Περιοχής;

Ο τουρισμός είναι τεράστιο και εν πολλοίς αναξιοποίητο κεφάλαιο για τον τόπο μας με ανισοβαρή ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη. Εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, στηρίζουμε τις αιχμές του τουριστικού μας δόρατος και παράλληλα ανοιγόμαστε σε νέα καινοτόμα πεδία όπως οι κρουαζιέρες προκειμένου να καταστήσουμε την περιφέρεια πόλο ανάπτυξης με διεθνές brand name. Επίσης προωθούμε προγράμματα διασυνοριακών συνεργασιών ενώ συστηματικοποιούμε την παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις. Μέσα από το ΕΣΠΑ θα ολοκληρώσουμε σημαντικές παρεμβάσεις στους τομείς ανάδειξης αρχαιολογικών μνημείων, ώστε να αποτελέσουν και τον καμβά προσέλκυσης τουριστών τόσο από τη χώρα όσο και από το εξωτερικό. Τέλος μέσα από την ανάδειξη των μοναδικών υγροβιοτόπων θα αξιοποιήσουμε το σημαντικότερο περιουσιακό μας κομμάτι, το περιβάλλον μας, πραγματικό και ανεκτίμητο πλούτο.

Πώς ανταπεξέρχεστε στο νέο ρόλο σε επίπεδο υποχρεώσεων και πως εναρμονίζετε την επαγγελματική με την οικογενειακή σας ζωή;

Η πολιτική αν κάποιος την αντιλαμβάνεται ως προσφορά απαιτεί θυσίες .Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια μου με στήριξε 16 χρόνια τώρα και για μένα τούτο αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας. Αν λοιπόν υπάρχει κατανόηση, ναι τότε μπορεί να βρείς την τομή που θα συνδυάσει την οικογένεια ,το επάγγελμα και την προσφορά. Αν κάτι από αυτά διαφοροποιηθεί τότε πολύ σύντομα το οικοδόμημα καταρρέει. Και το λέει αυτό κάποιος που παρά την μακροβιότητα σε κεντρικούς ρόλους δεν αισθάνεται επαγγελματίας πολιτικός.

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: «Κόσμος Σαββατοκύριακο»

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close