Search

Κλέαρχος Περγαντάς: Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

«Η αιρετή Περιφέρεια είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και τους πολίτες μας»

Ο Κλέαρχος Περγαντάς, ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας «προκαλώντας τις προκλήσεις», πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες της Περιφέρειάς του…

έχοντας πίσω του δυο συνεχείς τετραετίες (2003 – 2008), ως Νομάρχης Βοιωτίας με σημαντικό έργο για το Νομό του. Από τη νέα θέση – «θέση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», όπως δηλώνει ο ίδιος – αναλαμβάνει μαζί με τους συνεργάτες του, την υποχρέωση να δουλέψουν αποτελεσματικά, συλλογικά, με διαφάνεια, αξιοκρατία, καθαρό λόγο και σεβασμό στους Στερεοελλαδίτες.

Ποιος είναι ο πρωταρχικός σας στόχος για τη Στερεά Ελλάδα, ως πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης;

Κεντρικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε τη Στερεά Ελλάδα σε μια Περιφέρεια με δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη. Να αξιοποιήσουμε όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες αποτελεσματικά και να απαντήσουμε στις ανάγκες της κοινωνίας. Πρώτη υποχρέωση μας, αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης είναι να δομήσουμε το πλαίσιο για τη διασφάλιση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για να συνεχίσουν οι πολίτες να έχουν δουλειά και ο τόπος μας προοπτική.

Eπιδίωξή μας είναι να ξαναδώσουμε αξία στον τόπο μας και ένα καλλίτερο μέλλον στους κατοίκους του.

Ήταν πρόκληση για εσάς η εκλογή σας, όταν προταθήκατε και πήρατε το χρίσμα του υποψήφιου αιρετού Περιφερειάρχη από τον Πρωθυπουργό;

Μου αρέσει να προκαλώ τις προκλήσεις. Η οχτάχρονη θητεία μου ως Νομάρχης Βοιωτίας, με ένα μεγάλο και αποδοτικό έργο, ήταν και είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για να ανταποκριθώ στα πραγματικά δύσκολα καθήκοντα του αιρετού Περιφερειάρχη.

Στις εκλογές του Νοέμβρη, η κοινωνία των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας, στήριξε την υποψηφιότητά μου και με ανέδειξε σε «πρώτο πολίτη» της Περιφέρειας. Κι εγώ με τη σειρά μου, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Με ποιόν τρόπο σχεδιάζετε να αντεπεξέλθετε στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα μας για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας;

Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν, μέσα από το ΕΣΠΑ, τα Εθνικά Προγράμματα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο σχεδιασμός μας στρέφεται στην ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τη Στερεά Ελλάδα: αναπτυξιακές υποδομές, ευκαιρίες απασχόλησης, οικονομική και κοινωνική συνοχή. Με την αξιοποίηση όλων των κονδυλίων για τη Στερεά Ελλάδα, αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε τελικά να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της σημερινής πραγματικότητας.

Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητές σας;

Επιδιώκουμε να γίνει η Στερεά Ελλάδα τόπος ελκυστικός για κατοικία, για εργασία, για ζωή, φιλικός στον πολίτη με ισόρροπη ανάπτυξη και σύγχρονη οικιστική και χωροταξική οργάνωση. Να προχωρήσει η κατασκευή σημαντικών έργων και υποδομών, στην οδοποιία και γενικότερα στις μεταφορές και στην ενίσχυση των παραγωγικών τομέων (αγροτική οικονομία, στη βιομηχανική δραστηριότητα, στο εμπόριο, στον τουρισμό). Να αναπτυχθεί, ο τόπος μας, κοινωνικά και οικονομικά, και να ανοίξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με νέες επενδύσεις και με επέκταση της τεχνολογίας. Πρέπει να επενδύσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με εξυγίανση της βιομηχανικής παρουσίας και με προστασία των φυσικών πόρων. Μέλημά μας είναι να διαμορφωθεί και να εδραιωθεί κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή με πλήρεις και σωστές δομές υγείας και πρόνοιας.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα των διοδίων, ένα ακανθώδες θέμα για την Περιφέρειά σας;

Το θέμα των διοδίων το θέσαμε και το συζητήσαμε στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταλήγοντας σε συγκεκριμένη απόφαση, με την οποία απαιτούμε τα εξής: ολοκλήρωση του παράπλευρου και δευτερεύοντος εθνικού οδικού δικτύου, ελεύθερη διέλευση με κάρτες στους κατοίκους των δήμων που διέρχεται η ΠΑΘΕ, άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης και όχι διόδια στην Εύβοια. Θεωρώ, ότι στο πλαίσιο της απόφασής μας, περιλαμβάνουμε ένα δίκαιο κοινωνικό αίτημα. Οι ολοκληρωμένοι και ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι είναι υποχρέωση του κράτους. Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στον πολίτη, με ισονομία και δικαιοσύνη, διαμορφώνει και την αμοιβαιότητα στη σχέση αυτή. Αυτή τη στιγμή, μη τηρουμένων των υποχρεώσεων του κράτους και με εξοντωτικά διόδια στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχει μια μεγάλη αδικία στην Περιφέρειά μας και γι’ αυτό διαφωνούμε με την ποινικοποίηση της μη πληρωμής.

Έχετε δηλώσει ότι Περιφέρεια και κράτος, θα πρέπει να θεμελιώσουν και να ισχυροποιήσουν ένα «σύμφωνο συνεργασίας», για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Στερεάς Ελλάδας. Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αναδεικνύεται σε μια σημαντικότατη παράμετρο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επομένως, η ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή αυτού του θεσμού σε κάθε επίπεδο προγραμματισμού, διαχείρισης και εφαρμογής κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουμε σε συγκλίνουσα κατεύθυνση προς όφελος της περιφερειακής και κατ΄ επέκταση της εθνικής ανάπτυξης.

Θεωρούμε, λοιπόν, επιβεβλημένη την άμεση, διαρκή και στενή συνεργασία του κράτους με την Αυτοδιοίκηση, ώστε μαζί, να κάνουμε τα χρηματοδοτικά μας προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΣΑΑ) πραγματικά εργαλεία ανάπτυξης για τον τόπο και την κοινωνία.

Το ΕΣΠΑ και πολλά προγράμματα παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα στη ροή χρηματοδοτήσεων στη Στερεά Ελλάδα. Πώς θα τα επιλύσετε;

Το ζήτημα αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα που έβαλα, κατά την τοποθέτησή μου, στη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Οικονομίας & Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοίδη, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Να διευκρινίσω πάντως, πως η υστέρηση στη ροή των χρηματοδοτήσεων είναι πρόβλημα για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για την Στερεά.

Εμείς διαπιστώνουμε και επιμένουμε πως το μείζον θέμα για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η εξομάλυνση της χρηματοδοτικής ροής στα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, τόσο σε επίπεδο δημοσίων έργων, όσο και ιδιωτικών επενδύσεων (π.χ. μέσω του αναπτυξιακού νόμου).

Είναι σαφές ότι, όσο πιο άμεσα ενεργοποιήσει το κράτος τα χρηματοδοτικά προγράμματα και αποκαταστήσει τη ροή των χρηματοδοτήσεων, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να γίνουμε αποτελεσματικοί σε αναπτυξιακούς και οικονομικούς όρους.

Θα «συγκρουστείτε», εάν χρειαστεί με την κυβερνητική πολιτική για το καλό του τόπου σας;

Ως πάγια θέση μου, εμπιστεύομαι περισσότερο την τακτική της συνέργειας, παρά την τακτική της σύγκρουσης. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την πρόταξη των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης και άρα του τόπου και των πολιτών και την διεκδίκηση του ουσιαστικού ρόλου της αιρετής Περιφέρειας.

Ήδη σας έχω δώσει μια εικόνα της πολιτικής μας και των διεκδικήσεών μας για τη Στερεά Ελλάδα, με τις θέσεις μας για τα διόδια και την ενεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή στρατηγική. Σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας με συνέπεια στις αρχές μας και τις δεσμεύσεις μας. Η Στερεά Ελλάδα λοιπόν και οι άνθρωποί της είναι το κέντρο των πολιτικών μας επιλογών και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλύτερο.

Στη συνάντησή σας με τον Υπουργό κ. Χρυσοσχοίδη του είπατε: «Με την ψήφιση και την εφαρμογή του Καλλικράτη, το κράτος από μόνο του αποφάσισε να απαλλαγεί από τον κρατισμό του. Το κράτος λοιπόν θα πρέπει να επιδείξει μια συνέπεια στη στάση του. Θα πρέπει να ισχυροποιήσει στην πράξη την Αυτοδιοίκηση.» Διεκδικείτε μια Περιφέρεια αυτόνομη στη διαχείριση των υποθέσεών της;

Διεκδικώ την εφαρμογή της πραγματικής φιλοσοφίας του Καλλικράτη, που είναι η ουσιαστική αποκέντρωση, με λιγότερο κράτος. Άλλωστε, η μέχρι τώρα πορεία και η εμπειρία των προγραμμάτων, έχει καταδείξει, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πόσο σπουδαία παράμετρος είναι η Αυτοδιοίκηση, και πόσο πολύ περνάει η διαχείριση υποθέσεων προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, μέσα από τους οργανισμούς της. Η ενίσχυσή τους λοιπόν και η σύγχρονη Αυτοδιοίκηση που επιχειρούμε και θα δομήσουμε με τον Καλλικράτη, είναι απαίτησή μας και καθήκον της πολιτείας.

Πώς ανταπεξέρχεστε στο νέο ρόλο σε επίπεδο υποχρεώσεων;

Με πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Η καθιέρωση της αιρετής Περιφέρειας είναι πολύ μεγάλο εγχείρημα και με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει να θεμελιώσουμε ισχυρά το νέο θεσμό. Είναι προφανές λοιπόν, ότι, ειδικά αυτό το πρώτο διάστημα του νέου θεσμού, μας επιφορτίζει με αυξημένες υποχρεώσεις. Εμείς πάντως στη Στερεά Ελλάδα προχωρούμε συγκροτημένα, χωρίς καθυστερήσεις και είμαστε βέβαιοι πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε δομήσει μια Περιφέρεια οργανωμένη και λειτουργική.

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη – Επικοινωνιολόγο

Πηγή: «Κόσμος Σαββατοκύριακο»

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close