Search

Mιχαήλ Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης: «Η πολιτική είναι ρεαλισμός»

Συνάντησα το Δήμαρχο Ξάνθης, Μιχαήλ Στυλιανίδη στο γραφείο του, σε ένα περίοπτο αρχοντικό της Παλιάς Πόλης που στεγάζει το Δημαρχιακό Μέγαρο. Εκείνο που παρατηρεί ο επισκέπτης είναι η απόλυτη τάξη που επικρατεί στο χώρο του.

Ο ίδιος ήρεμος και προσηνής, με λίγα και μεστά λόγια σε οδηγεί στην πολιτική και προσωπική του πορεία και ξεδιπλώνει με όραμα τα μελλοντικά του σχέδια για το νέο Δήμο Ξάνθης – Σταυρούπολης, όπου είναι εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό ‘Ξάνθη – Σταυρούπολη, Πρότυπο δημιουργίας’.

Τεχνοκράτης, με σπουδές Μηχανολόγου μηχανικού διετέλεσε επί σειρά ετών προϊστάμενος στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών – ΚΤΕΟ της Νομαρχίας Ξάνθης. Η πολιτική του πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 1987, όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος. Επί 12 χρόνια κατείχε την αιρετή θέση του Νομαρχιακού Συμβούλου και το 1999 εκλέχτηκε Δήμαρχος Ξάνθης. Με πλούσιο έργο και εντιμότητα ο Ξανθιώτικος λαός τον επιβράβευσε από τον α’ γύρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 με ποσοστό 58% και του 2006 με ποσοστό 55%. Με πλούσιο βιογραφικό τόσο σε επιτροπές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλος της ΚΕΔΚΕ, Πρόεδρος της Επιτροπής του ΕΣΠΑ, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ξάνθης, όσο και των Ελληνικών Αντιπροσωπειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδίκησε δυναμικά τα βέλτιστα για τον τόπο και τη χώρα του.

Γεννήθηκε στην Ξάνθη όπου και μεγάλωσε. Το τέταρτο παιδί μιας εργατικής οικογένειας ανδρώθηκε στις γειτονιές της πόλης παίζοντας ποδόσφαιρο. Όταν μεγάλωσε έπαιξε ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στην Ασπίδα Ξάνθης. Η αγάπη του για τον αθλητισμό είναι έκδηλη έως σήμερα. Γέννημα θρέμμα της πόλης έμαθε από νωρίς τα μυστικά και τις ανάγκες της και η αγάπη για τον τόπο του τον οδήγησε στην πολιτική.

Παντρεύτηκε την Αγγελική Μουχτάρη και απέκτησαν μια κόρη, τη Νικολέττα, ιατρό, βιοπαθολόγο – μικροβιολόγο.

Το διάβα του στην πολιτική…

Η πορεία του Δημάρχου Μιχαήλ Στυλιανίδη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έμελε να γράψει τη δική της ιστορία στη ζωή της πόλης και των κατοίκων. Η πολιτική για τον ίδιο είναι η αγάπη για τον τόπο και τον άνθρωπο, το έργο και η συνέπεια «Πολιτική για μένα σημαίνει ρεαλισμός χωρίς ψηφοθηρικές υποσχέσεις. Eίναι η άμεση επαφή με το λαό, με τις ανάγκες του, τις προσδοκίες του και την επίλυση των προβλημάτων του. Είναι προσφορά με διακριτικότητα και χωρίς αλαζονεία. Είναι ένα καθήκον με κύριους άξονες εκ μέρους του πολιτικού το ήθος, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα». Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 θα διεκδικήσει με την υποψηφιότητά του τον ενιαίο πλέον Δήμο Ξάνθης – Σταυρούπολης, έχοντας πρόγραμμα και ιδέες, για έναν τόπο πιο όμορφο, με βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην καθαριότητα και στην αισθητική εικόνα της πόλης και των χωριών. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το πάθος του. Απολαμβάνει και συνάμα συγκινείται, όταν βλέπει να υλοποιείται ένα έργο που θα δώσει νέα πνοή στον τόπο του. «Είναι σημαντικό για μένα που οι συμπολίτες μου αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μου το δικό τους άνθρωπο, τον άνθρωπο που μπορούν να ακουμπήσουν πάνω του τις αγωνίες τους και ό,τι τους απασχολεί στην καθημερινότητά τους».

Η ‘πολιτική του αλήθεια’

Ο Δήμαρχος Ξάνθης χαρακτηρίζεται από ευθύτητα και αποτελεσματικότητα. «Η αλήθεια για μένα είναι ακρογωνιαίος λίθος. Δεν θα παραπλανήσω ποτέ τους συμπολίτες μου. Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και θέλω να περπατώ στο δρόμο και να κοιτάζω τον κόσμο κατάματα. Η μακρόχρονη πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση το αποδεικνύει και για αυτό το λόγο ζητώ την ψήφο ακόμη μια φορά. Δεσμευόμαστε με τους συνεργάτες μου, παλιούς και νέους, μέσα από μια έμπειρη γεμάτη γνώση επιτυχημένη διαδρομή να συνεχίσουμε μαζί ακόμη πιο δυναμικά. Με ευθύνη και ευαισθησία θα αναδείξουμε τον τόπο μας για το συμφέρον των συμπολιτών μας στις νέες προκλητικές αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη.

Πιστεύει στον πολιτικό πολιτισμό της εκλογικής περιόδου και ο ίδιος δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να παρασυρθούμε, από μελανά φαινόμενα και αρνητικές καταστάσεις, που προσβάλλουν την ευπρέπεια, την ηθική, το επίπεδο του πολιτισμού μας και δεν θα παραβιάσουμε την εκλογική νομοθεσία και τις συμφωνίες της διαπαραταξιακής επιτροπής». Θεωρεί, ότι όλοι χρειάζονται σε αυτόν τον τόπο και ενωμένοι οφείλουν να αγωνίζονται για το καλό των πολιτών και της ευρύτερης περιοχής.

Το πρόγραμμά του

Με τόλμη, ευελιξία, αποφασιστικότητα και εμπειρία είναι έτοιμος να κάνει πρωταγωνίστριες εντός και εκτός Ελλάδος, την Ξάνθη και την όμορφη Σταυρούπολη. «Οι διεκδικήσεις και τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών μας είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Προγραμματίζουμε με προοπτική και δράσεις για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής του πολίτη. Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, μια κληρονομιά που έγινε γνωστή ευρέως και εκτός συνόρων, με τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, της Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης και το Φεστιβάλ Μάνος Χατζηδάκις.

Αξιοποιούμε κάθε γωνιά για να κάνουμε πιο πράσινο, πιο φιλικό και κυρίως ανθρώπινο το αστικό περιβάλλον. Με σύγχρονες υποδομές κάνουμε τον τόπο μας πρότυπο δημιουργίας σε όλους τους τομείς. Υλοποιούμε προγράμματα αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος των δημοτών μας. Δημιουργούμε δεσμούς φιλίας και προϋποθέσεις επιχειρηματικής, πολιτισμικής και τουριστικής συνεργασίας. Ειδικά για την κραταιά και πανέμορφη περιοχή της Σταυρούπολης συνεχίζουμε την ανοδική πορεία της, αξιοποιώντας τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της και αναδεικνύουμε τον απαράμιλλο φυσικό της πλούτο. Και είμαστε έτοιμοι να σφίξουμε το χέρι των συμπολιτών μας και να συνεχίσουμε μαζί…με τους συνεργάτες μου, καταξιωμένους ανθρώπους στους τομείς του και με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης».

Η Αυτοδιοίκηση της νέας εποχής: Τα θετικά και τα αρνητικά του Καλλικράτη για το Νέο Δήμο

Ο Δήμαρχος Ξάνθης θεωρεί ότι η αυτοδιοίκηση της νέας εποχής, με αυξημένες αρμοδιότητες αποκτά τη δυνατότητα να παρεμβαίνει αποφασιστικά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και σε ό,τι αφορά την ποιότητα της ζωής μας.

«Με την συνένωση Ξάνθης και Σταυρούπολης», αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης «έχουμε ένα νέο ισχυρό Δήμο που έχει την δυνατότητα να δρα με αυξημένη ευαισθησία για το περιβάλλον, να δημιουργήσει διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους του. Η θέση μας για την Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι θετική πρέπει όμως να επισημάνω πως ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι σωστός. Ο Δήμος Σταυρούπολης έπρεπε να παραμείνει αυτόνομος και να ενσωματωθούν σε αυτόν περιοχές της Καβάλας και Δράμας, ενώ στο Δήμο Ξάνθης οι οικισμοί της κοινότητας Διομηδείας.

Άλλο αρνητικό σημείο του Καλλικράτη είναι πως είναι στοιχείο του Μνημονίου με την Τρόικα για την εξοικονόμηση πόρων (2,7% του προϋπολογισμού έναντι 11,4% του μέσου όρου της Ε.Ε. διατίθεται σήμερα στους δήμους και αυτό το μικρό ποσοστό πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί). Ένα άλλο τρωτό του Καλλικράτη είναι ότι η εφαρμογή του γίνεται χωρίς καμία προετοιμασία για το προσωπικό και την λειτουργία των νέων υπηρεσιών, χωρίς καν να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες που περνούν στους Δήμους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, τη στιγμή που θα έπρεπε να ενισχυθούν οι Δήμοι, ώστε το οικοδόμημα αυτό να στηθεί σε στέρεες βάσεις. Όλα όσα ανέφερα για τη μετάβαση στη νέα εποχή προϋποθέτουν πείρα, γνώση, θέληση, τόλμη αποφασιστικότητα και αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Εμείς μπορούμε να διασφαλίσουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής του νέου δήμου και να τα αναβαθμίσουμε ως σύνολο.

Το έργο του…

Η 12χρονη διαδρομή του στο Δήμο Ξάνθης, τον γεμίζει περηφάνια για την πόλη της Ξάνθης, μιας πόλης που έγινε πρότυπο, μοντέλο μίμησης για πολλές Ελληνικές πόλεις σε πολλούς τομείς. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενεργήσει με έργα ουσιαστικής σημασίας και για την ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Νέου Δήμου.

«Καμαρώνουμε για το σημαντικό έργο που επιτελέσαμε σε όλους τους τομείς. Έργα, υποδομές και δράσεις που άλλαξαν ποιοτικά τη ζωή των ανθρώπων και βοήθησαν στην ανάπτυξη του τόπου και στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Έργα με κύρος στον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, τουριστικό και αθλητικό τομέα.

Η προβολή του τόπου μας και η ανάδειξη της πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς μας ήταν και είναι στις προτεραιότητές μας με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μήνυμα…της υποψηφιότητάς του

Όλα αυτά τα χρόνια έδωσε εξετάσεις με επιτυχία σε όλους τους τομείς. Προτάσσει το ήθος και την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση του Δήμου και είναι υπέρ της ενότητας μακριά από τοπικισμούς, ανταγωνισμούς και στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

«‘Συνεχίζουμε μαζί’, με ήθος, γνώση, εμπειρία και διαφάνεια μια επιτυχημένη πορεία ετών εδραιώνοντας το νέο Δήμο μας, Ξάνθης – Σταυρούπολης ως χώρο πρότυπης δημιουργίας, ενότητας, ανάπτυξης, με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Ό,τι υποσχόμαστε, το υλοποιούμε με σωστή οργάνωση, καλή διαχείριση, γνώση και εμπειρία και γνωρίζω ότι ο κόσμος θα μας ανταμείψει με την ψήφο εμπιστοσύνης του για να ‘συνεχίσουμε μαζί’».

Μικρά και μεγάλα μυστικά

Αγαπά πολύ τη θάλασσα και όταν του το επιτρέπει ο χρόνος ψαρεύει.
Με την παρέα του παίζει τάβλι.
Η μεγάλη του αγάπη είναι ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Ομάδα του είναι η Ασπίδα Ξάνθης και φυσικά η μεγάλη ομάδα του Νομού η ΠΑΕ SKODA – ΞΑΝΘΗ.
Τα ταξίδια τον ξεκουράζουν και κυρίως τον γεμίζουν εικόνες και νέες ιδέες.
Η πολιτική είναι τρόπος ζωής και χωράει μέσα του όλες τις αγάπες του.

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close