Search

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων & Βουλευτής Β’ Αθηνών

«Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση αποτελεί προτεραιότητά μου ως Τομεάρχη Παιδείας».

Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων & Βουλευτής Β’ Αθηνών, Άρης Σπηλιωτόπουλος επισημαίνει ότι οι νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και εργασιακές σχέσεις, οπως διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία, μετά την υπογραφή του μνημονίου, προκαλούν αρνητικά αποτελέσματα και στο χώρο της Παιδείας. «Η μειωμένη και σχεδόν παντελής έλλειψη της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων» αναφέρει ο τ. Υπουργός Παιδείας, «η μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα Πανεπιστημιακά και τα Τεχνολογικά ιδρύματα, οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης στα θέματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα μας, οδηγούν αναμφισβήτητα στο συμπέρασμα, ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα και χρειάζονται γενναίες θεσμικές και ριζικές αλλαγές νοοτροπίας, τόσο μέσα στους χώρους εκπαίδευσης, όσο και μέσα στην ίδια την κοινωνία».

Η “επένδυση” στην εκπαίδευση

«Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση αναγνωρίζεται ευρέως ότι αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και τις στρατηγικές για την απασχόληση» τονίζει ο Τομεάρχης Παιδείας. «Για το λόγο αυτό, η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ιεράρχηση των εθνικών προτεραιοτήτων μας ως κράτος. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να είναι βασικές συνιστώσες ενός νέου αειφόρου οικονομικού μοντέλου που να στηρίζεται στη γνώση και να είναι κοινωνικά προσανατολισμένο.

Με την προϋπόθεση, ότι σε αυτήν έχουν ισότιμη δυνητική πρόσβαση όλοι οι πολίτες, η εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί, ως η καλύτερη κοινωνική πολιτική, αφού έτσι στηρίζεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η οικονομική ανάκαμψη με παράλληλη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η οποία είναι πιο εύκολο να κλονιστεί σε περιόδους οικονομικής ύφεσης».

Το Υπουργείο Παιδείας θέλει να εκμεταλλευτεί “πολιτικά” την δυσμενή οικονομική κατάσταση: «Ως Τομεάρχης Παιδείας» επισημαίνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος «ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τις ενέργειές της μέχρι σήμερα θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την δυσμενή οικονομική κατάσταση, καθώς και την σύγχυση και αβεβαιότητα των πολιτών για το παρόν και το μέλλον, και επιχειρεί να επιλύσει, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, ζητήματα ουσιώδη και ακανθώδη για την παιδεία, δηλαδή το εκπαιδευτικό σύστημα, την αγορά εργασίας, τον ανταγωνισμό στην εργασία, τους διορισμούς και τα εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων. Οφείλω να πω ότι η κα Άννα Διαμαντοπούλου κάνει ένα τεράστιο λάθος. Επιδιώκει διαρκώς να ανακινεί θέματα, να θέτει ζητήματα σε μια υποτιθέμενη διαβούλευση με το πρόσχημα του διαλόγου και να ζητά την συναίνεση σε ζητήματα που ανακινεί ενώ την ίδια στιγμή δεν εφαρμόζει την συναίνεση, βάση της οποίας η ίδια συμμετείχε και συμφώνησε στον διάλογο κατά την θητεία μου. Αυτό είναι ένα καινούργιο τρικ της Κυβέρνησης το οποίο, δυστυχώς, δεν βοηθάει την ηρεμία που χρειάζεται ο ευαίσθητος χώρος της Παιδείας».

Οι αναμασημένες προτάσεις της Κυβέρνησης

«Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μας αιφνιδιάζει διαρκώς με αναμασημένες πολιτικές προτάσεις» επισημαίνει ο Τομεάρχης Παιδείας. «Πρέπει, επιτέλους, να καταθέσει συνολικά σε επίπεδο εθνικού διαλόγου τις δικές της προτάσεις, να ακούσει και τις δικές μας προτάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να δούμε τι κάναμε έως και σήμερα, τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και μαζί συνολικά μέσα από έναν εθνικό διάλογο να καταλήξουμε σε πορίσματα με τη δέσμευση να τα εφαρμόσουμε. Γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν υιοθέτησα και δεν υιοθετώ προειλημμένες προτάσεις και αποφάσεις. Για μένα κάθε τι καινούργιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου τόσο μέσα στο κόμμα μου, όσο και μέσα στην ίδια την κοινωνία και στην προκειμένη περίπτωση και στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Ο εθνικός στόχος για την Παιδεία

«Ο εθνικός στόχος για την αναμόρφωση της Παιδείας ξεπερνάει κόμματα, ιδεοληψίες και φορείς» αναφέρει ο τ. Υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Πολύ περισσότερο ξεπερνάει τα ίδια τα πρόσωπα. Η Παιδεία συνδέεται με το μέλλον του τόπου, με το μέλλον της νέας γενιάς και με την εικόνα και την αποτελεσματικότητα της χώρας μας στο παρόν και στο μέλλον. Το στοίχημα που καλούμαστε να θέσουμε και να κερδίσουμε είναι στοίχημα εθνικής σημασίας με πολλαπλούς ορίζοντες. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, δεν έχουμε παρά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δουλεύουμε ενεργά και καθημερινά προς την κατεύθυνση της υπέρβασης».

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: «Κόσμος Σαββατοκύριακο»

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close