Search

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

«Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, δημοκρατική και λαϊκή παράταξη, η οποία συνενώνει τον ελληνικό λαό».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Αρκαδίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλά στον «Κόσμο Σαββατοκύριακο» για τους στόχους του, την ανανεωτική πνοή της Ν.Δ. και τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Από τον Ιούλιο του 2010 είστε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και οι καινοτόμες παρεμβάσεις που σχεδιάζετε;

Ήδη έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική οργάνωση του κόμματος, καινοτόμες παρεμβάσεις στη λειτουργία των οργάνων και συνεχίζεται η διεργασία αναζήτησης νέων επιλογών, ώστε η Νέα Δημοκρατία να εκφράζει, όπως πάντα, αυθεντικά τον Ελληνικό λαό. Εγκαινιάσαμε, επίσης, τις περιφερειακές οργανώσεις μέσω των οποίων στηρίξαμε το έργο των περιφερειακών παρατάξεων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην αποστολή τους συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά μέσω των βουλευτών – υπευθύνων τομέων πολιτικής, όλα τα θέματα, τα οποία απασχολούν την περιφέρεια στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και της δημόσιας πολιτικής.

Σε μια εποχή πολιτικής απαξίωσης, θεωρείτε ότι η ‘νέα σκιώδης κυβέρνηση’ της ΝΔ και όλες οι ανανεωτικές τομές που ήδη άρχισαν να γίνονται, θα προσελκύσουν την εμπιστοσύνη παλαιών και νέων ψηφοφόρων;

Οι βουλευτές, υπεύθυνοι τομέων πολιτικής ευθύνης, θα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχέσεις κοινωνίας και κόμματος. Σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, πολιτικής ακεραιότητας και συγκεκριμένων δεσμεύσεων, μέσω της προγραμματικής μας πρότασης, έτσι ώστε να προσυπογράψουμε την εκλογική μας διακήρυξη οι Έλληνες πολίτες και οι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας και να την υλοποιήσουμε χωρίς αιφνιδιασμούς και υποχωρήσεις. Μόνο μια έντιμη σχέση θα αποκαταστήσει πλήρως την αξιοπιστία του κόμματος και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Νέα πρόσωπα, νέο κτίριο όπου στεγάζεται όλο το κόμμα, νέο λογότυπο. Όλες αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν μια εκ βάθρων ανανέωση;

Οπωσδήποτε! Ανανέωση στις εγκαταστάσεις, στους χώρους κομματικής δουλειάς, στο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσουμε όλες τις συνεργασίες μας. Ανανέωση στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας με το νέο λογότυπο, είναι όλα αυτά βήματα αναγέννησης. Την εκ βάθρων ανανέωση θα την επιτύχουμε με καινούργιες ιδέες, πρωτοποριακές αλλαγές, νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναδεικνύουν το αξιακό, ιδεολογικό πλαίσιο και θα καθιερώνουν νέα πρόσωπα.

Μέσα στο πλαίσιο της ανανεωτικής πνοής του κόμματος έχετε αξιοποιήσει τα εκλεγμένα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας; (Δεδομένου ότι υπάρχουν δυσαρέσκειες από πρόσωπα που έχουν αποκλεισθεί στο βωμό εσωκομματικών ισορροπιών;

Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ήδη αξιοποιούνται και θα έχουν ευκαιρίες συμμετοχής στο άμεσο μέλλον πολύ περισσότερες. Έδωσαν το παρόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πέτυχαν στην αποστολή τους. Στη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά δεν ισχύει η αρχή του αποκλεισμού.

Το νέο ιδεολογικό στίγμα θεμελιώνει υπέρ το δέον το πολιτικό προφίλ της Ν.Δ;

Η φιλελεύθερη ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντα επίκαιρη. Έχουμε εμπιστοσύνη στις αξίες, στις ιδέες, στις αρχές μας. Θεωρούμε ότι αποτελούν το ασφαλές πηδάλιο πλεύσης σε δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς. Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, δημοκρατική και λαϊκή παράταξη, η οποία συνενώνει τον ελληνικό λαό.

Θεωρείτε, ότι η αντιμνημονιακή πολιτική της ΝΔ θα αυξήσει το ποσοστό του κόμματος;

Η πολιτική μας καθορίζεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Δεν παίρνουμε αποφάσεις με μόνο κριτήριο την απήχηση του κόμματος. Πιστεύουμε ότι η αρνητική ψήφος στο Μνημόνιο της συμμαχίας των προθύμων σήμερα δικαιώνεται. Πρώτον, διότι οι εκτιμήσεις μας επαληθεύονται, έστω και αργά αποδέχεται η κυβέρνηση μέρος των προτάσεων μας, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και δεύτερον, η ταύτιση μας με το ΠΑΣΟΚ θα έδινε τη δυνατότητα στην αριστερά και στους λαϊκιστές να εμφανίζονται ως η εναλλακτική επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς εκφράζουμε την εναλλακτική λύση στον πολιτικό χώρο της αστικής συναίνεσης.

Με την τοποθέτηση του νέου εκπροσώπου τύπου θεωρείτε ότι θα αναβαθμιστεί η επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος;

Η επικοινωνιακή πολιτική έχει εξελισσόμενη δυναμική. Ο κ. Γιάννης Μιχελάκης με το προσωπικό του έργο και το πρότυπο επικοινωνίας, το οποίο καθιερώνει, προσθέτει δημιουργικά και αποτελεσματικά στην προβολή των θέσεων του Προέδρου και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ρόλος σας, είναι ένας ρόλος ισορροπιών ή καταλυτικός με την κυριολεκτική έννοια του όρου ως προς την στρατηγική ανάπτυξης του κόμματος;

Αρνούμαι την λογική των ισορροπιών, οι οποίες μοιραία οδηγούν σε ταπεινωτικούς συμβιβασμούς. Εκφράζομαι ευθέως και ελεύθερα σε κάθε περίπτωση και για κάθε σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά το κόμμα και βεβαίως και τη στρατηγική του. Η προσωπική μου εμπειρία από την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μου υπαγορεύει να μη διστάζω να εκφράζω όσα σκέφτομαι χωρίς να υπολογίζω σε ποιους είμαι ευχάριστος και σε ποιους γίνομαι δυσάρεστος. Εκ των υστέρων ο λόγος δε δικαιώνει, όσο και αν είναι ορθός.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της ΝΔ, όπως στην Κρήτη και στο Ν. Αιγαίο κ.λπ. Πιστεύετε, ότι η επιλογή νέων προσώπων θα μειώσει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ;

Κάθε ποιοτική βελτίωση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύει τη δυνατότητα παρέμβασης στο εκλογικό σώμα και φυσικά τα νέα πρόσωπα. Επενδύουμε ελπίδες και προσδοκίες στην ικανότητα, στην αξιοσύνη, στο μεράκι για προσφορά των νέων προσώπων και ευελπιστούμε σε καλύτερα αποτελέσματα. Αισιοδοξώ ότι στις περιφέρειες στις οποίες αναφέρατε, θα είναι θεαματικά καλύτερα τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές.

Τι αποκομίσατε από την περίοδο που διατελέσατε Υφυπουργός Παιδείας; Ποια η άποψη σας για την Παιδεία σήμερα, όταν κλείνουν σχολεία, όπως τα αθλητικά μεσούσης της σχολικής χρονιάς;

Ζήσαμε, οι συνεργάτες μου και εγώ, μια συναρπαστική εμπειρία γεμάτη συγκινήσεις και υπερηφάνεια για την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα. Προσπαθήσαμε με μετριοπάθεια και διάθεση ανοιχτής συνεργασίας να προωθήσουμε την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού έργου. Φτάσαμε σε κάθε σημείο του χάρτη, γιατί για εμάς ήταν σταθμοί στην πορεία μας. Μόνη ηθική ανταμοιβή η γνώμη των εκπαιδευτικών, των γονέων και της νεολαίας. Ό,τι συμβαίνει σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας δεν αντέχει σε κριτική.

Ποια η πολιτική σας σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά;

Διαμορφώθηκε στα άδολα φοιτητικά χρόνια, όταν υπό καθεστώς ιδεολογικής τρομοκρατίας δίναμε αγώνες για τις φιλελεύθερες ιδέες στα Πανεπιστήμια και στις Σχολές, με τη σημαία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ευτυχώς, στη διαχρονική μας πορεία δεν εγκαταλείψαμε τις αξίες μας και δεν μεταβάλαμε την ιδεολογία μας. Ο Αντώνης Σαμαράς διαθέτει αρετές και ικανότητες πολύ περισσότερες από όσες επιτρέπει ο ίδιος να γίνονται αντιληπτές από τους φίλους και συνεργάτες του. Είναι εργατικός και έχει συγκροτημένη θεώρηση για τις ανάγκες του τόπου και την προοπτική. Είναι ο ηγέτης τον οποίο χρειάζεται η Ελλάδα στους σημερινούς απαιτητικούς καιρούς.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος!

O Ανδρέας Λυκουρέντζος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, κατεύθυνση Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης. Παρακολούθησε δύο μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε επίσης Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – ΚΑΤΕΕ Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την Ευδοξία Mπασδεκοπούλου και έχει μια κόρη, την Μαρία Άννα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. στις εκλογές του 2004 και επανεξελέγη το 2007 και το 2009. Διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή (2007 – 2009). Από τον Ιούλιο του 2010 είναι Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: «Κόσμος Σαββατοκύριακο»

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close