Search

Κωστής Μουσουρούλης: Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής N.Δ. & Βουλευτής Χίου

«Καμία κυβερνητική μέριμνα για την περιφέρεια».

Ο τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής & Βουλευτής Χίου της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης μιλά για τους στόχους του τομέα που προΐσταται και για τα εξαιρετικά κρίσιμα για την ελληνική περιφέρεια ζητήματα της Περιφερειακής Πολιτικής.

«Στην Περιφερειακή Πολιτική αποδίδεται συνήθως πολύ μεγάλη σημασία στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς και στις πολιτικές των αναπτυγμένων Κρατών-Μελών, ενώ στην Ελλάδα στεκόμαστε συνήθως μονοδιάστατα στο θέμα της χρηματοδότησης και των Κοινοτικών πόρων. Εμείς μιλάμε τόσο για χρηματοδότηση, όσο και για στρατηγική, για ορθολογικό σχεδιασμό με περιφερειακή εξειδίκευση και μηχανισμούς εφαρμογής. Ο Τομέας Περιφερειακής Πολιτικής έχει λίγο και τη δυσκολία του να εξηγήσει το πεδίο του, υπό την έννοια ότι δεν είναι αυτολεξεί σαφής έννοια, όπως π.χ. η ενέργεια, ή η υγεία. Όμως όπως και στην Ευρώπη, σημαίνει το συντονισμό των τομεακών πολιτικών με εδαφικές συνέπειες. Σημαίνει δηλαδή πως σχεδόν κάθε Απόφαση, Νόμος, ή πρωτοβουλία της κεντρικής διοίκησης, έχει έναν πραγματικό αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο και αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται. Θα δώσω ένα πραγματικό παράδειγμα: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόσφατα θέσπισε διάταξη «οριζόντιων» όρων δόμησης για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών Natura, με όριο τα 10 στρέμματα. Πέραν του αριθμού, 10, ή 8, λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας αριθμός για όλη τη χώρα. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με την ίδια λογική σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες κάθε προστατευόμενης περιοχής ξεχωριστά. Διαφορετικού είδους προστασία και πλαίσιο χρειάζεται, για παράδειγμα, ο ορεινός όγκος του Υμηττού και άλλη, νησιά του Αιγαίου, όπως π.χ. η Βόρεια Χίος. Το ίδιο ισχύει για την οικονομική πολιτική, με διαφορετικές ανάγκες ενισχύσεων κ.ο.κ. Είναι παρωχημένη η λογική του να σχεδιάζουμε ίδια ‘κουστούμια’ για όλους, αυτή η εξέλιξη είναι η περιφερειακή πολιτική».

Θεωρεί πως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής στα ζητήματα αυτά, παρά τις εξαγγελίες και εξηγεί ότι «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ανεπάρκεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ύφεση να μαστίζει την ελληνική περιφέρεια και καμιά ειδική μέριμνα να μην έχει ληφθεί. Αντίθετα, παρατηρούμε διοικητική αναστάτωση στις περιφερειακές δημόσιες υπηρεσίες με το σχέδιο Καλλικράτης, μετράμε χαμένο χρόνο στο ΕΣΠΑ και τα Περιφερειακά Προγράμματά του (ΠΕΠ), με αποτέλεσμα να μην προχωρούν ούτε δημόσιες, ούτε ιδιωτικές επενδύσεις. Γενικά καμιά πρωτοβουλία δεν φαίνεται να λαμβάνεται, για την καθημερινότητα, πολλώ δε μάλλον για την αειφορία της ελληνικής περιφέρειας».

Προσθέτει πως, ειδικά για το ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ… «Τα μόνα που έχει εφεύρει η Κυβέρνηση για το ΕΣΠΑ για παράδειγμα, είναι οι «Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης» της πρώην Υπουργού κας Κατσέλη, που σε τίποτα δεν είδαμε να συνεισφέρουν πέρα από Δελτία Τύπου προβολής των υπουργικών υπογραφών, και τώρα, τα εξαγγελθέντα από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοϊδη, «13 Σύμφωνα Περιφερειακής Ανάπτυξης», 1 ανά Περιφέρεια. Θα τα υπογράψουν πάλι με τους Περιφερειάρχες ή τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων -δεν γνωρίζουμε καθώς είναι κι αυτό μπλεγμένο ζήτημα- και στη συνέχεια θα μπουν στο συρτάρι, όπου και ανήκουν». Τονίζει πως «Η Περιφερειακή Πολιτική δεν είναι δυνατό να ασκείται με Συμφωνίες και Σύμφωνα επί Συμφώνων, με ασκήσεις επί χάρτου κλπ, αλλά με πρωτοβουλίες και δράσεις. Και δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».

Επισημαίνει, ότι η Νέα Δημοκρατία, και ειδικότερα ο Τομέας Περιφερειακής Πολιτικής, οφείλει να επικοινωνήσει στους συμπολίτες μας ότι «υπάρχει ελπίδα και πρόταση εξόδου από την κρίση και μάλιστα σχετίζεται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον τόπο τους, να δουν την ελπίδα αυτή μέσα από προτάσεις και δράσεις που ακουμπούν τη ζωή τους στην πράξη, όπου στην πατρίδα μας κι αν ζουν ή εργάζονται». «Είναι χρέος μας να αναδείξουμε την πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει «όχι για να κυβερνήσουμε, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε και τις σωστές προθέσεις και τις σωστές θέσεις. Έχουμε μελετήσει, έχουμε γνώση για την Περιφερειακή Πολιτική και έχουμε αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαπραγμάτευση στον Ευρωπαϊκό χώρο, η έλλειψη της οποίας σήμερα αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα. Αυτό που θέλουμε επίσης είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και μέσω ανοικτής διαβούλευσης, ώστε να εμπεδωθούν στην πολιτική μας νέες ιδέες από τη βάση, ιδέες και προτάσεις απευθείας από τους πολίτες, διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Η μελέτη και αναδιάρθρωση των μηχανισμών εφαρμογής είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση, για την ευόδωση της περιφερειακής αλλά και των διαρθρωτικών πολιτικών».

Ειδικά για τις σημερινές ελλείψεις που εντοπίζει, συμπεραίνει πως «Η κυβέρνηση μπορεί σήμερα να εγκλωβίζεται στις προκρούστειες λογικές του Μνημονίου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι π.χ. φορολογία, επιχειρηματικότητα, περιβάλλον και δόμηση, είναι ενιαίες ‘συνταγές’ για όλη τη χώρα. Σε καμία χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Υπάρχει ανάλυση, μελέτη αναγκών, εξειδίκευση πολιτικών, ανά κλάδο και ανά γεωγραφική περιοχή. Ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, πρέπει να μελετηθούν επιπτώσεις και να σχεδιαστούν λύσεις, ανά περίπτωση. Τώρα, που δεν υπάρχουν ενδείξεις, υπάρχουν αποδείξεις».

Ποιος είναι ο Κωστής Μουσουρούλης!

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι έγγαμος και έχει δυο κόρες και ένα γιο Είναι Οικονομολόγος, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Υπήρξε για 18 έτη Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εργάστηκε στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικού Ελέγχου, Έρευνας – Τεχνολογίας και Περιφερειακής Πολιτική. Στη συνέχεια επιστρέφει στην Ελλάδα και υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών (2004-2007), αρμόδιος για το συντονισμό των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων (κυρίως Γ΄ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) και τη διαχείριση των Κοινοτικών και εθνικών πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις. Ακόμη, την εποπτεία των ιδιωτικών επενδύσεων και κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών (Αναπτυξιακός-Επενδυτικός Νόμος). Θήτευσε επίσης ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Την περίοδο 2007-2009, Την περίοδο 2007-2009, υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Ενέργεια και τους φυσικούς πόρους.

Τον Οκτώβριο του 2009 εκλέγεται για πρώτη φορά, Βουλευτής Νομού Χίου με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Αντιπρόεδρος της ομάδας Κοινοβουλευτικής Φιλίας Ελλάδας – Ισπανίας.

Το Νοέμβριο του 2010 εκλέγεται επίσης Δημοτικός Σύμβουλος Χίου με την παράταξη της Νέας Αντίληψης. Τον Ιανουάριο του 2011 με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής.

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: “Κόσμος Σαββατοκύριακο”

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close