Search

Διεθνές Βραβείο Επιστήμης για την Ελληνίδα Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά και για τον Ολλανδό ερευνητή Dick Mol

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca για την Επιστήμη της Παλαιοντολογίας έρχεται στην Ελλάδα και στην Καθηγήτρια Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ευαγγελία Τσουκαλά καθώς επίσης και στον φιλέλληνα Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Dick Mol, τιμώντας τους για το σημαντικό έργο και τις ανακαλύψεις τους.

Το σπουδαιότερο επίτευγμα της ανασκαφικής ομάδας Τσουκαλά είναι η ανακάλυψη στη Μηλιά Γρεβενών του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από μαστόδοντα 5,02 μέτρων παγκοσμίως (χαυλιόδοντα από πρόγονο ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή), 3.000.000 χρόνων που απέσπασε και το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες. Σήμερα βρίσκεται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών.

Μηλιά Γρεβενών. Ανασκαφική ομάδα Ευαγγελίας Τσουκαλά

Τα απολιθώματα του γίγαντα μαστόδοντα της Μηλιάς (μοναδικός σε μέγεθος παγκοσμίως) αποδεικνύουν ότι η περιοχή των Γρεβενών ήταν μια πυκνή σε βλάστηση ζούγκλα με άφθονα νερά, ο τελευταίος παράδεισος των 3.000.000 ετών, όπου ζούσαν πολλά ζώα που σήμερα ζουν στην Αφρική και στην Ασία (ρινόκεροι, αιλουροειδή κ.λπ). Ο μαστόδοντας είχε ύψος 3,5 μέτρα μήκος 8,5 μ. μήκος, ενώ ο χαυλιόδοντας ήταν 5,02 μήκος.

Η αποκάλυψη των ζώων γιγάντων αποδεικνύει τις διαφορετικές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της γης. Ο μαστόδοντας των 8 τόνων ήθελε καθημερινά 300 κιλά φυτικής τροφής, και 200 λίτρα νερού, ο ρινόκερος 150 κιλά και 100 λίτρα αντίστοιχα. Τα ζώα αυτά ζούσαν σε κοπάδια. Στη διπλανή λεκάνη της Πτολεμαΐδας, η παρουσία των λιγνιτών που προέκυψαν από πυκνά δάση αποδεικνύουν την πυκνή βλάστηση.

Ελλάδα: Ευαγγελία Τσουκαλά

Αποδεικνύεται επίσης ότι η Γη είναι ένας«ζωντανός πλανήτης» τα τελευταία 500.000.000 χρόνια που αλλάζει συνέχεια με φυσικές διεργασίες..

Ο Πρόεδρος των Βραβείων, Αιδ. Καθ. Bruno Lima και η Ελληνίδα Γενική Γραμματέας, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη με ιδιαίτερη χαρά ανακοίνωσαν την βράβευσή των δυο Παλαιοντολόγων, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο Βατικανό για την απονομή του Βραβείου στις 16 Νοεμβρίου 2013.

Η υποψηφιότητα ετέθη από την Γρεβενιώτισα εικαστικό Δήμητρα Λαμπρέτσα που εθελοντικά κάνει τις παλαιοντολογικές αναπαραστάσεις μέσα από την σύνθεση των απολιθωμάτων, συμβάλλοντας με τη σειρά της στην ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων της περιοχής.

Η Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας, Ευαγγελία Τσουκαλά, δήλωσε για την βράβευσή της «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κριτική Επιτροπή για την αναγνώριση και την εξαιρετική τιμή που μας αποδίδει με την απόφασή της, τόσο για μένα όσο και για τον Dick Mol.

Eλπίζουμε η βράβευση να αποβεί προς όφελος της Παλαιοντολογίας που είναι υποβαθμισμένη στην Ελλάδα».

Ο Ολλανδός διάσημος ερευνητής Dick Mol που έχει αφιερώσει μέρος της ζωής του εθελοντικά στην Παλαιοντολογία στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, δήλωσε «Είναι μεγάλη τιμή η βράβευσή μου. Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική αναγνώριση του έργου μας, γιατί η Παλαιοντολογία για μένα είναι τρόπος ζωής».

Η Γενική Γραμματέας, Βίκυ Μπαφατάκη ανέφερε «Η Ελλάδα συστήνει την επιστήμη της Παλαιοντολογίας στον κόσμο, μέσω της Καθηγήτριας Ευαγγελίας Τουκαλά και της ομάδας της με το ανυπέρβλητο έργο. Την ίδια στιγμή επιβραβεύει έναν σπουδαίο άνθρωπο και ερευνητή, τον Ολλανδό Dick Mol που έχει αφοσιωθεί στην Παλαιοντολογία και δίνει τις πολύτιμες γνώσεις του εθελοντικά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Είμαι περήφανη γι’ αυτό το διπλό βραβείο, γιατί έζησα από κοντά την αγάπη και το μεράκι τους για την Παλαιοντολογία».

Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών. Θεανώ Καρατσιουμπάνη, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Ευαγγελία Τσουκαλά, Βίκυ Μπαφατάκη, Dol και συνεργάτες εθελοντές της ανασκαφικής ομάδας

Ο Δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης απέστειλε επιστολή ευχαριστίας στον Πρόεδρο και την Γενική Γραμματέα των Βραβείων, μετά την ανακοίνωση βράβευσης Τσουκαλά – Mol, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «Η βράβευση των δύο Επιστημονικών Συνεργατών μας, αποτελεί τιμή για το Δήμο Γρεβενών, αλλά και μία ακόμη διεθνή αναγνώριση μετά το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες, του Παλαιοντολογικού θησαυρού της Γής των Γρεβενών. Δύο σημαντικές διεθνείς αναγνωρίσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια που κάνουμε για την ίδρυση του Κέντρου Παλαιοντολογίας στη Μηλιά Γρεβενών».

Βραβείο Ελλάδας: Ευαγγελία Τσουκαλά & το έργο της

Συνένετυξη τύπου στο Δημαρχείο Γρεβενών για τη βράβευση Τσουκλά – Mol. Από αριστερά Ευαγγελία Τσουκαλά, Δημοσθένης Κουπτσίδης – Δήμαρχος Γρεβενών, ο δημοσιογράφος Αντώνης Πουγαρίδης, η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη, ο Dick Mol και ο Γεωλόγος Βαγγέλης Βλάχος

Η Ευαγγελία Τσουκαλά, Γεωλόγος – Βιολόγος, Δρ. Παλαιοντολογίας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει σπουδαίο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Το κύριο αντικείμενο της έρευνας της είναι η Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών με εξαιρετικές ανακαλύψεις που ορίζουν και καθορίζουν το σύγχρονο τοπίο της Παλαιοντολογίας.

Έρευνες και Ανακαλύψεις

Η Ευαγγελία Τσουκαλά οργάνωσε και πραγματοποίησε παλαιοντολογικές ανασκαφές στην περιοχή των Γρεβενών από το 1992 – 1996, ενώ από το 1997 έως σήμερα οι ανασκαφές συνεχίζονται στη Μηλιά και Άγιο Γεώργιο Γρεβενών με τη συμμετοχή συνεργατών και φοιτητών.


Ευαγγελία Τσουκαλά & Dick Mol

Αποτέλεσμα των ανασκαφών στη θέση Αμπέλια ήταν η ανεύρεση απολιθωμένων οστών ελέφαντα 200.000 ετών. Τον Ιούλιο 1997 στη Μηλιά Γρεβενών, η ομάδα ανακάλυψε τους επιμηκέστερους στον κόσμο χαυλιόδοντες πλειοκαινικού προβοσκιδωτού (μαστόδοντα), μήκους 4.39 μέτρα.

Η μεγάλη ανακάλυψη ήρθε το 2007 με τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες μαστόδοντα, (πρόγονο του ελέφαντα) μήκους 5.02 μέτρα. Τα απολιθώματα του γίγαντα μαστόδοντα της Μηλιάς (μοναδικός σε μέγεθος παγκοσμίως) αποτελούν παγκόσμιο υλικό αναφοράς που έδωσε τα στοιχεία για την ακριβή αναπαράστασή του και την μοναδική αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος.


Συμπέρασμα: Τα απολιθώματα του γίγαντα ελέφαντα και των άλλων ζώων μας διηγούνται την εικόνα των Γρεβενών πριν 3.000.000 χρόνια, τη βιολογική ανάπτυξη των εξαφανισμένων ζώων, το παλαιοπεριβάλλον, στο οποίο ζούσαν, καθώς τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που οδήγησαν τα προϊστορικά ζώα στην εξαφάνιση. Μελετώντας το παρελθόν, κατανοούμε το παρόν και προβλέπουμε το μέλλον.

Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από την Ευαγγελία Τσουκαλά (και ημιτελών σκελετών) οδήγησε στην απονομή του Βραβείου Γκίνες το 2009 (Τσουκαλά και Dick) και δημοσιεύτηκε το 2011.

Επιπροσθέτως το 1998 η Ευαγγελία Τσουκαλά δημιούργησε την πρώτη Παλαιοντολογική Έκθεση η οποία θεσμοθετήθηκε ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το 2003 στη Μηλιά Γρεβενών. Όλες αυτές οι ανασκαφές και οι ανακαλύψεις αλλά και οι εκθέσεις στηρίζονται σε μεγάλο μέρος στο σπουδαίο εθελοντικό της έργο με ομάδα φοιτητών και συνεργατών.

Ολλανδία: Dick Mol

Η συμβολή του Ολλανδού ερευνητή Παλαιοντολογίας Dick Mol με το τεράστιο εθελοντικό του έργο είναι μια μεγίστης σημασίας προσφορά στην επιστήμη της Παλαιοντολογίας και στην ανθρωπότητα.

Έχει αφιερώσει όλη του την ζωή στο ερευνητικό του έργο. Ο Dick Mol στις ανακαλύψεις της Μηλιάς Γρεβενών ήταν ένας από τους πρωτεργάτες και η τεράστια εμπειρία του βοήθησε στην επιστημονική αναπαράσταση του μαστόδοντα της Μηλιάς και στην διάδοση της ανακάλυψης.

Έχει προσφέρει εθελοντικά όλη τη γνώση του για τη ίδρυση τριών μουσείων στη Βόρεια Ελλάδα (Σιάτιστα –Κιλκίς –Θεσσαλονίκη).

Οργανώνει Διεθνή Συνέδρια και κάθε βδομάδα δίνει διαλέξεις που αφορούν το σημαντικό κομμάτι της Παλαιοντολογίας στη Ελλάδα.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς ανασκαφές στην Αυστρία, στην Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Παταγονία-Βόρεια θάλασσα.

Έχει επιβλέψει τις αναπαραστάσεις πολλών ζώων και πολλών σκελετών από μαμούθ. Είναι σε εξέλιξη το μουσείο του πάγου που ιδρύει στη Σιβηρία.

Έχει χιλιάδες δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε ντοκιμαντέρ, στο National Geographic και στο Discovery.

Εκτός από το εθελοντικό έργο έχει κάνει πολλές δωρεές απολιθωμάτων.

Με βάση το διεθνή αντίκτυπο του μεγαλύτερου μαστόδοντα (ελέφαντα) παγκοσμίως ανατέθηκε στη Ελλάδα η διεξαγωγή του 6ου Διεθνούς συνεδρίου για τα Μαμούθ και τους συγγενείς τους στα Γρεβενά.

Eπιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Γραφείο Τύπου Διεθνων Βραβείων
Giuseppe Sciacca

segreteriagr@premiosciacca.it
www.premiosciacca.it

(Οκτώβριος 2013)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close