Search

Bραβείο Επιστήμης για την Παλαιοντολογία για Ελλάδα & Ολλανδία… στο Βατικανό

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στις 17.30, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στην αίθουσα Magna della Pontificia Università Urbaniana στην πόλη του Βατικανό, η 12η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Σε συγκινητικό κλίμα έγινε η βράβευση της Καθηγήτριας Παλαιοντολογίας ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, η οποία βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Επιστήμης για την Παλαιοντολογία. Το σπουδαιότερο επίτευγμα της ανασκαφικής ομάδας Τσουκαλά είναι η ανακάλυψη στη Μηλιά Γρεβενών του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από μαστόδοντα 5,02 μέτρων παγκοσμίως (χαυλιόδοντα από πρόγονο ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή), 3.000.000 χρόνων που απέσπασε και το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες.

H Eυαγγελία Τσουκαλά και ο Dick Mol λαμβάνουν το Βραβείο από τον Γερουσιαστή Gaetano Rasi και τον δικηγόρο και Αν. Γενικό Γραμματέα Francesco Saverio de Nardis

Η Ευαγγελία Τσουκαλά δήλωσε: «Το βραβείο Giuseppe Sciacca είναι μεγάλη τιμή. Eίναι σημαντικό για την παλαιοντολογία, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για την Ελλάδα. Είμαι αφοσιωμένη στους φοιτητές μου, που έχουν συνεισφέρει γι’ αυτή την επιτυχία».

Το Βραβείο μοιράστηκε με τον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Dick Mol για το απαράμιλλο εθελοντικό έργο και την προσφορά του στην Παλαιοντολογία. Ο ίδιος ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, να δεχτώ αυτό το διεθνές βραβείο. Δεν είναι σπουδαίο μόνο για την παλαιοντολογία, αλλά και για την ανθρωπότητα. Επίσης, επιδεικνύοντας το παρελθόν, προσελκύουμε νέους ανθρώπους».

Την βράβευσή τους έκαναν ο Γερουσιαστής και Αντιπρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Gaetano Rasi, λάτρης της Παλαιοντολογίας και ο Αν. Γενικός Γραμματέας Francesco Saverio de Nardis.

Η Γρεβενιώτισα εικαστικός Δήμητρα Λαμπρέτσα, υψηλόβαθμο στέλεχος των Βραβείων, που έθεσε την υποψηφιότητα των δυο βραβευμένων και ανήκει στην εθελοντική ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου ΑΠΘ με επικεφαλής την Ευαγγελία Τσουκαλά δήλωσε «Είμαι ευτυχής για την παγκόσμια διάκριση του Dick Mol και της Ευαγγελίας Τσουκαλά. Είναι οι άνθρωποι που με μύησαν στον δρόμο της Παλαιοντολογίας και κοντά τους έμαθα το σημαίνει συνεργασία με αγάπη πέρα από σύνορα και εθνικότητες».

Ο Καρδινάλιος Peter Turkson δέχεται το μπρούτζινο γλυπτό της δημιουργού Δήμητρας Λαμπρέτσα

Η Δήμητρα Λαμπρέτσα έκανε τις αναπαραστάσεις του μαστόδοντα που κοσμεί τους τοίχους του παλαιοντολογικού Μουσείου Γρεβενών. Για την τελετή στο Βατικανό φιλοτέχνησε έργα με κύριο το μπρούτζινο γλυπτό που δώρισε στον έγχρωμο Καρδινάλιο Peter Turkson που αναπαριστά έναν καθιστό άνδρα που κρατά στα χέρια του το φως, δηλαδή την ελπίδα για τον εθελοντισμό. Ο Καρδινάλιος Turkson ενθουσιασμένος ευχαρίστησε θερμά την εικαστικό για την δημιουργία της, και την συνεχάρη για το έργο της.

Dick & Friedje Mol, o 10χρονος vitalli Nachaiev και η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη

Η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την χώρα μας το Βραβείο Παλαιοντολογίας που δόθηκε στην Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά καθώς επίσης και sτον ολλανδό φιλέλληνα Dick Mol.

Συνεργάτες στην ανασκαφική ομάδα πλαισιώνουν την της Ευαγγελία Τσουκαλά, η Δήμητρα Λαμπρέτσα, τα μέλη των Βραβείων και δημοσιογράφοι, Αντώνης Πουγαρίδης, Αντώνης – Μάριος Παπαγιώτης, Αγγελική Τριάντη και ο κοσμηματοποιός Τάσος Θεοδωρακέας

H προσφορά τους είτε σε ανασκαφικό επίπεδο, είτε σε μουσειακό ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση η ομαδικότητά τους για σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα».

Ο γνωστός τηλεοπτικός αστέρας Savino Zaba και παρουσιαστής των Βραβείων αποδέχεται τα δώρα από τα Γρεβενά με βάση το μανιτάρι από τη Δήμητρα Λαμπρέτσα

Γρεβενιώτικες γεύσεις από μανιτάρια δώρισε ο Δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης με στόχο πέρα από τα παλαιοντολογικά ευρήματα της Μηλιάς Γρεβενών να συστήσει και το σημαντικότερο προϊόν της περιοχής, το μανιτάρι. Σημαντική στάθηκε η αρωγή του στην Ελληνική αποστολή.

Tα βραβεία που απονεμήθηκαν σε Τσουκαλά και Mol φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Γιάννης Σουβατζόγλου και συμβολίζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη.

Στο Βατικανό παρέστησαν μέλη της ανασκαφικής ομάδας καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας Πτολεμαίος, Αντώνης Πουγαρίδης από την Πτολεμαΐδα.

Σημαντικότατο βραβείο για την Ελλάδα ήταν το Διεθνές Βραβείο Αθλητισμού που κέρδισε ο Βασίλης Σπανούλης.

Θερμές ευχαριστίες στην ανασκαφική ομάδα των Ευαγγελία Τσουκαλά & Dick Mol είναι: Βασίλης Μακρίδης που ανακάλυψε και τους πρώτους χαυλιόδοντες, Νίκος Μπαχαρίδης γλύπτης, ερευνητής, οι γεωλόγοι Βαγγέλης Βλάχος, Κατερίνα Τσεκούρα, Γιώργος Λαζαρίδης, Σπυριδούλα Παππά, Άννα Μπατσή, Αλέξανδρος Ξάφης, Ιωακείμ Ιωακειμίδης, Όλγα Κουκουσιούρα, Κατερίνα Χατζοπούλου, ο βιολόγος Χαράλαμπος Κεβρεκίδης, ο αρχιτέκτων Ηρακλής Καλογερόπουλος.

Γραφείο Τύπου Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca

segreteriagr@premiosciacca.it
premiosciaccagr@gmail.com
www.premiosciacca.it

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close