Search

Τα διεθνή βραβεία «Giuseppe Sciacca». Βραβεύσεις 2015 στο Βατικανό

Μόλις γύρισα από τη Ρώμη όπου έλαβα μέρος στην πολύ σημαντική XIV Επίσημη Τελετή Απονομής των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Aula Magna του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Ubraniana, στην πόλη του Βατικανό στις 7, Νοεμβρίου 2015. Παρουσία των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, και με τη συμμετοχή εθνικού και διεθνή τύπου και τηλεοπτικών δικτύων. Σήμερα θα ήθελα να σας παρουσιάσω, τα Διεθνή Βραβεία των οποίων είμαι η Επίσημη Εκπρόσωπος στην Ελβετία.

Τι είναι το Διεθνές Βραβείο «Giuseppe Sciacca»;

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως, αποτελεί μια επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα, στηριζόμενο στις αρχές του εθελοντισμού, στις αξίες και τα ιδεώδη, στην αγάπη και την φιλία των λαών. Διαδραματίζει ήδη έναν καταλυτικό ρόλο στην αριστεία νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο που ξεχωρίζουν και διακρίνονται σε διαφορετικούς τομείς δράσης. Ταυτόχρονα επιβραβεύει το έργο και την προσωπικότητα αξιοσήμαντων ανθρώπων παγκοσμίως.

Πότε θεσπίστηκε το βραβείο «Giuseppe Siacca»;

Η ιστορία των βραβείων ξεκίνησε το 2001 στη πόλη L`Aquila της Ιταλίας, όπου και ιδρύθηκε από τον κληρικό του Βατικανού και καθηγητή νομικής, Bruno Lima.

Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Giuseppe Sciacca (Ρώμη 12.08.1960-21.09.1986), ενός 26 χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής , πρότυπου ήθους και προσφοράς στην κοινωνία. Ένα ατύχημα του στέρησε πρόωρα την ζωή. Το Διεθνές Βραβείο Sciacca … αφιέρωσε τον θεσμό εις μνήμην του κι ως έγινε διαχρονικό πρότυπο για τις νεότερες γενιές. Από το 2002 οι τελετές απονομής σε υψηλά πνευματικά ανθρώπους λαμβάνουν χώρα στο Βατικανό (Ρώμη). Εδώ και καιρό τα Βραβεία έγιναν γνωστά στην παγκόσμια σκηνή, έχοντας κοντά τους σημαντικότατους ανθρώπους από όλους τους τομείς. Η παρουσία των βραβείων κυρίως βασίζεται στην εθελοντική εργασία των νέων μελών από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Ποιους αφορά; Σε ποιους απευθύνονται τα Βραβεία;

Είδη Βραβείων « Giuseppe Sciacca»

1. Βραβεία Νέων έως 35 ετών, στους οποίους είναι αφιερωμένο ένα μεγάλο μέρος της τελετής που γίνεται κάθε χρόνο στο Βατικανό. Νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες και αθλητές συμμετέχουν σε 9 μεγάλες διαγωνιστικές κατηγορίες με της μελέτες, τα έργα τους και κατόπιν η Κριτική Επιτροπή αποφασίζει σε ποιον υποψήφιο θα απονεμηθεί το Βραβείο. Συγκεκριμένα τα Βραβεία Νέων χωρίζονται στις ακόλουθες 9 υποκατηγορίες: ( Επικοινωνία, Δημοσιογραφία, Κινηματογράφος και Θέατρο,
Αθλητισμός και Τέχνες, Σχέδιο, Γραφικές Τέχνες , Φωτογραφία και Μουσική, Πολιτισμός της Ειρήνης, Προστασία Ανηλίκων,
Αφήγηση, Δοκιμιογραφία και Ποίηση, Νομικές και Ιστορικές Επιστήμες, Οικονομία, Έρευνα και Ανάπτυξη, Νέοι Επιχειρηματίες,
Κοινωνικές και Εθελοντικές Δραστηριότητες)

2. «Ειδικά» Τιμητικά Βραβεία Κριτικής Επιτροπής, τα οποία απονέμονται σε σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως, άνω των 35 ετών. Η κατηγορία των « Ειδικών Βραβείων» της Κριτικής Επιτροπής εμπεριέχει και το Βραβείο Πολιτισμού .

3. Απόλυτο Βραβείο (Premio Assoluto), που δίνεται σε μια εξέχουσα προσωπικότητα (με το βραβείο αυτό έχουν βραβευτεί ο Πάπας Βενέδικτος, ο 12χρονος αμερικανός υπεραθλητής Cody McCasland άτομο με αναπηρία, ο 10χρονος Ουκρανός Καθηγητής Πανεπιστημίου Vitali Nechaiev, ο 15χρονος Jacob Barnett, ιδιοφυία στα Μαθηματικά και τη Φυσική, ο 16ος αμερικανός ερευνητής Jack Andaka το 2013 με το βραβείο Έρευνας και Ανάπτυξης, μαθητής λυκείου που έγινε διάσημος παγκοσμίως για τον αισθητήρα που ανακάλυψε για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος των ωοθηκών και του πνεύμονα κ.ά. ).

Βραβεία «Giuseppe Sciacca» 2015

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana στο Βατικανό, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία η λαμπρή ετήσια τελετή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Siacca , όπου εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βραβεύτηκαν για το έργο, την πορεία και την προσωπικότητα τους.

Όλο το κοινό αμφιθέατρο όρθιο χειροκρότησε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ Αναστάσιο μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής μας, με παγκόσμια ακτινοβολία, τίμησαν τα Διεθνή Βραβεία με το ειδικό βραβείο κριτικής Επιτροπής «Ιεραποστολικής Δράσης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπισμού».

Τον Αρχιεπίσκοπο βράβευσαν με περγαμηνή, μετάλλιο και εγκόλπιο, ο καθηγητής .Αιδ. και Πρόεδρος των Βραβείων Bruno Lima η Γ.Γ Βίκυ Μπαφατάκη και ο Πρίγκιπας Don Flavio Borghese.

Η πρόταση για την βράβευση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έγινε από την Γενική Γραμματέα Βίκυ Μπαφατάκη, η οποία δήλωσε μετά την ανακοίνωση του βραβείου «Είναι ύψιστη τιμή για όλους μας η βράβευση ενός σπουδαίου ιεράρχη, μοναδικού ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Με τη σοφία του οδηγεί σε ξέφωτα πνευματικότητας και ανθρωπισμού»

O Αρχιεπίσκοπος στον λόγο του αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του καταλήγοντας «Είμαι πεπεισμένος πως για να βρούμε τον εαυτό μας πρέπει να προσφέρουμε τον εαυτό μας, να μοιραζόμαστε με απλότητα όσα έχουμε λάβει από τον Θεό. Πρόκειται για μια αρχή που παραμένει καίρια για άτομα, οικογένειες και έθνη. Ο εθελοντισμός λοιπόν δεν είναι μια ιδεολογία, αλλά ένα όραμα προσέγγισης και υπέρτατης πραγματικότητας, που είναι ο Θεός της αγάπης και ουσιαστικής προσφοράς στην ανθρωπότητα.

Στον σπουδαίο νεαρό επιστήμονα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο MTI University της Αμερικής, απονεμήθηκε το βραβείο’’ Επιστήμης και Έρευνας ‘’, ο οποίος δήλωσε «Αυτό το βραβείο έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου , γιατί αντιπροσωπεύει τον κοινωνικό αλτρουισμό του εθελοντισμού και είναι κοντά στις Ελληνικές αξίες».

Μια ακόμη λαμπερή προσωπικότητα βραβεύτηκε ο καθηγητής και Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού Dusan Sidjanski με Δίπλωμα Αξίας, για την προσφορά του στον Πολιτισμό και τον αγώνα του για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στην Τουρκάλα Tuba Buyukuotun πολυβραβευμένη νέα ηθοποιό απονεμήθηκε το βραβείο ‘’Θεάτρου και ηθοποιίας ‘’.

Το βραβείο Αρχιτεκτονικής κέρδισε η Ισπανίδα Olga Felip Ordis.

Το χειροκρότημα απέσπασε η 14χρονη Αμερικανίδα παιδί θαύμα Autumn De Forest που βραβεύτηκε στον τομέα της ‘’ Τέχνης και Ζωγραφικής ‘’.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Χρυσός Παραολυμπιονίκης Federico Morlachi, παρέλαβε το βραβείο ‘’ Αθλητισμού ‘’.

Το ‘’Απόλυτο Βραβείο ‘’ απονεμήθηκε από τον Επίτιμο Πρόεδρο των Βραβείων Dario Castillon Hoyos στον 10χρόνο Ισπανό Carlos Perez Naval πολυβραβευμένο φωτογράφο από το BBC και το National Geographic.

Υπήρξαν ακόμη πολλές εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που βραβεύτηκαν με τα Διεθνή Βραβεία Giusepppe Siacca.

************

Η Κριτική και οργανωτική Επιτροπή Βραβείων, αποτελούνται από προσωπικότητες του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Ιταλίας και όλης της Ευρώπης, όπως είναι ο Επίτιμος Πρόεδρος των Βραβείων Καρδινάλιος DARIO Castrillon de Hoyos. Μέλη της Επιτροπής Προεδρίας είναι άνθρωποι υψηλού κύρους , Υπουργοί, Γερουσιαστές, Αξιωματούχοι του Βατικανού, των Ενόπλων Δυνάμεων, επιστήμονες, βεληνεκούς κ.ά.

Έλληνες που τιμήθηκαν με τα βραβεία μέχρι σήμερα είναι ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, η Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά, ο μουσικοσυνθέτης και Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας Μίμης Πλέσσας, ο Επίτροπος της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, και στα Βραβεία Νέων πρώτευσαν η νυν Γενική Γραμματέας των Βραβείων, Βασιλική Μπαφατάκη, ο καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας Βασίλης Σπανούλης. Εξέχουσα προσωπικότητα που πήρε βραβεύτηκε ο Παιδοκαρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Γενεύη, κάτοχος της πατέντας ( Kalangos Ring), ένα πρωτοποριακό «δαχτυλίδι» που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς και δημιουργός του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Cœurs pour tous» (καρδιές για όλους).

Παράρτημα Ελλάδας και Κύπρου Ελληνική Γραμματεία των Βραβείων

Σημαντικό ρόλο παίζει και η Ελλάδα στ Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, μια χώρα που γέννησε τον εθελοντισμό. Τον Φεβρουάριο του 2012 ιδρύθηκε η Ελληνική Γραμματεία. Επίσημος εκπρόσωπος είναι ο πρώην Ευρωβουλευτής και νυν Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Φαρμακοποιός – Χημικός , Μανώλης Αγγελάκας.

Η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca , Αρχαιολόγος –Επικοινωνιολόγος Βασιλική Μπαφατάκη αποτελεί στην πράξη την πρέσβειρα του Βραβείου όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα όσον αφορά στην προώθηση των αξιών της Αλληλεγγύης και του Εθελοντισμού.

Παράλληλα πολλά αξιόλογα στελέχη από την Ελλάδα πλαισιώνουν το παγκόσμιο οργανόγραμμα μεταξύ αυτών ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, μέλος της Επιτροπής προεδρίας και εκπρόσωπος Κινηματογράφου – θεάτρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών ( I.S.G.E.S.I).

Παράλληλα η Ελλάδα επικουρεί οργανωτικά το νησί της Κύπρου, όπου Επίσημος Εκπρόσωπος της Κύπρου είναι ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και νυν πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου, Καθηγητής Ουράνιος Ιωαννίδης.

Που αποσκοπούν τα Βραβεία;

Τα βραβεία στοχεύουν στη διάδοση του πολιτιστικού, επιστημονικού και κοινωνικού εθελοντισμού, στη φιλία των εθνών και στην προαγωγή των ανθρώπινων αξιών. Ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην εξωστρέφεια των λαών και στην πολιτιστική διπλωματία. Πολλά Πανεπιστήμια ασπάζονται τη φιλοσοφία μας και υποδέχονται με θέρμη την πιθανότητα ανάδειξης των επιτευγμάτων ταλαντούχων νέων, ανεξαρτήτως εθνικότητας οι οποίοι διακρίνονται στις σπουδές και στην εργασία τους. Το Βραβείο …είναι ένα πολύτιμο εργαλείο επιστημονικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και εξέχων συνεργάτης στον ακαδημαϊκό χώρο. Πρεσβεύοντας πως οι νέες γενιές αντιπροσωπεύουν ζωτική πηγή ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινωνίας.

Το βραβείο έχει αποδείξει ευθύς εξ αρχής την ευαισθησία του για τους νέους και έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες του, τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον αθλητισμό, στις τέχνες και στα γράμματα. Πρόσφατα υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το Βραβείο έχει αναπτύξει σημαντικό εθελοντισμό και φιλανθρωπικό έργο υποστηρίζοντας πολλούς φιλανθρωπικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και άτομα που έχουν ανάγκη.

Πέρα από την τελετή απονομής των Βραβείων, γίνονται πολιτιστικές και και κοινωνικές δράσεις σε όλο τον κόσμο. Υιοθετούνται ιδρύματα, όπως με παιδιά με κινητικά προβλήματα, ιδρύματα με κακοποιημένα παιδιά κλπ.

Εκδηλώσεις – δράσεις στην Ελλάδα.

Πολλές είναι οι δράσεις στην Ελλάδα που έχουν την υπογραφή των βραβείων’’ Giuseppe Sciacca ‘’.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Απρίλιο του 2015 την εκδήλωση ενάντια στην αρχαιοκαπηλία που έγινε στην Ξάνθη, την εκδήλωση για την διαχρονική γυναίκα της Σαντορίνης (17ος αι.) στο νησί το 2014, τον Μάρτιο 2013 στην Πτολεμαίδα για την ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων της περιοχής και στην Ρόδο τον Σεπτέμβριο του 2013 όπου βραβεύτηκε μια σημαίνουσα προσωπικότητα παγκοσμίας εμβέλειας, ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας για την πολυετή προσφορά του στη μουσική και στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το μήνυμα των βραβείων

Τα βραβεία εμπνέουν, πρωτοστατούν και συνηγορούν όλοι μαζί να ξεχυθούμε ψηλά ενώνοντας τις φωνές μας για ένα κόσμο πολιτισμένο γεμάτο αγάπη, ανθρωπιά και ηθικές αξίες.

Αναμφισβήτητα, η προβολή του έργου σημαντικών προσωπικοτήτων, βοηθά στην πολιτιστική αφύπνιση των λαών.

Η ανάδειξη και επιβράβευση των προσπαθειών και των επιτευγμάτων αξιόλογων και καταξιωμένων προσώπων, στο εσωτερικό μιας χώρας αλλά και εκτός συνόρων, αποδεικνύει περίτρανα το μεγαλείο ενός πολιτισμού και δίνει την απαραίτητη ελπίδα για το αύριο.

Τα βραβεία ‘’ Giuseppe Sciacca’’ τελούν υπό την αιγίδα της Ε.Ε, της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, ιταλικών Υπουργείων, εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών κ.ά . Λίαν συντόμως θα υπογραφούν συνεργασίες και με Ελληνικούς φορείς και Πανεπιστήμια, όπως έγινε με την Ολυμπιακή Επιτροπή.

**********

Αγαπημένοι Αναγνώστες ‘’ και εγώ είμαι «πεπεισμένη ότι για να βρούμε τον εαυτό μας πρέπει να προσφέρουμε τον εαυτό μας». Ειδικά στις δύσκολες αυτές εποχές που βιώνουμε ο Εθελοντισμός και προπαντός η αγάπη και ανθρωπιά είναι απαραίτητα στοιχεία τα οποία συμβάλουν και στην δική μας ψυχική ισορροπία. Είναι ηθικές αξίες, ικανές να μας δώσουν φτερά.
Με τους φιλικούς μου χαιρετισμούς
Η παθιασμένη συγγραφέας της Γενεύης
Βενετία Πιτσιλαδή – Σούαρτ

wanda.chuard @bluewin.ch
venetiapitsiladi.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close