Search

“Παλιά Πολύ Παλιά” του Πέτρου Μάρκαρη

Το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη «Παλιά Πολύ Παλιά» είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από τα μάτια του Αστυνόμου Χαρίτου. Ο γνωστός λοιπόν, ήρωας του αποφασίζει με την γυναίκα του Αριάδνη να επισκεφτούν την Πόλη για λίγο καιρό. Θαυμάζουν τα αξιοθέτα και την πολίτικη κουζίνα και μέσα από την γλαφυρή του πένα, ο Μάρκαρης περιγράφει την ελληνική μειονότητα, όπως την έζησε ο ίδιος για 30 χρόνια. Δίχως εθνικισμούς ή συγκινησιακούς συναισθηματισμούς.

Παρόλα αυτά, η μαγευτική περιγραφή διακόπτεται, καθώς μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Πόντο, που ζει στη Δράμα επιστρέφει στην Πόλη. Η ίδια βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά παρόλα αυτά επιδίδεται σε μια σειρά παράξενων φόνων με θύματα Έλληνες και Τούρκους.

Ο Αστυνόμος Χαρίτος γίνεται ο σύνδεσμος της ελληνικής αστυνομίας με την τουρκική και συνεργάζεται με τον Τούρκο αστυνομικό Μουράτ με τον οποίο τους «συνδέει» μια αμοιβαία καχυποψία. Αυτή την φορά ο Χαρίτος πρέπει να προλάβει τον επόμενο φόνο σε ένα ανατρεπτικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που θα μπορούσε να ονομάζεται «Ο Αστυνόμος Χαρίτος στην Πόλη».

Ο αληθινός «Αστυνόμος Χαρίτος»

Ο Αστυνόμος Κώστας Χαρίτος είναι ο μικροαστός Έλληνας που έχει μια κλασσική οικογένεια και μεγαλώσει με το δόγμα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», ενώ δηλώνει πολιτικά ουδέτερος. Η μεγάλη του επιτυχία και οι πάμπολλες μεταφράσεις της, οφείλονται στην πένα του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη.

Με γραφή απλή και συνάμα μαγευτική, οι περιπέτειες ενός θνητού αστυνομικού (στη θέση του οποίου θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας), κυριαρχούν στο αστυνομικό ελληνικό μυθιστόρημα. Ποιο είναι όμως το λαμπρό μυαλό που κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Λίγα λόγια…
Ο Πέτρος Μάρκαρης κατάγεται από την Χάλκη. Μεγαλώνει στην Κωνσταντινούπολη και φοιτά στο Αυστριακό Λύκειο της Πόλης. Σπουδάζει οικονομικά στη Τουρκία, χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του και επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964.

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης

Το αμέσως επόμενο έτος γράφει το θεατρικό έργο Η ιστορία του ΑλήΡέτζο και δουλεύει για έντεκα χρόνια στα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ. Σταματάει όμως, το 1976 για να ασχοληθεί με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων. Μάλιστα, είναι από τους ελάχιστους που γνωρίζουν γερμανικά και ασχολείται ιδιαίτερα με τον Μπρέχτ και το Φάουστ του Γκαίτε. Παράλληλα γράφει θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια για τον Θοδορή Αγγελόπουλο και την τηλεοπτική σειρά Ανατομία ενός εγκλήματος. Με την λογοτεχνία ασχολείται στα 58 του χρόνια, όταν κι εμφανίζεται ο Κώστας Χαρίτος ή αλλιώς «Αστυνόμος Χαρίτος».

«Δεν θα είχα καταλήξει ποτέ στο μυθιστόρηα εάν δεν είχε εμφανιστεί μπροστά μου ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος… Ξεφύτρωσε μπροστά μου το φθινόπωρο του 1993… Μόλις έμπαινα στο γραφείο μου, τον έβρισκα να με περιμένει, έτοιμος να τριβελίσει το μυαλό. Πάνω στο μήνα, η παρουσία του είχε μετατραπεί σε καθημερινό μαρτύριο… Ένα πρωί καθώς έκανα την απέλπιδα προσπάθεια να τον διαολοστείλω, μου πέρασε σαν αστραπή η ιδέα ότι αυτός ο τύπος, για να με βασανίζει έτσι, ή οδοντίατρος είναι ή αστυνομικός. Μόλις ξεκαθάρισε ότι ήταν αστυνόμος, τα υπόλοιπα κομμάτια του χαρακτήρα του άρχισαν να ταιριάζουν από μόνα τους» εξομολογείται ο Μάρκαρης για τον ήρωα των βιβλίων του.

Ο Πέτρος Μάρκαρης αρχικά εκδίδει το Νυχτερινό δελτίο και μετά την Άμυνα ζώνης, ο Τσε αυτοκτόνησε, Βασικός Μέτοχος και το Παλιά Πολύ Παλιά. Τοποθετεί την δράση στην πρωτεύουσα και αναδεικνύει την Αθήνα στο εξωτερικό ως noir πόλη.

Το 2008 τοποθετείται πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και αποσύρεται με την λήξη της θητείας του, τον Μάιο του 2009. Με την είσοδο της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τα μνημόνια γράφει την Τριλογία της Κρίσεως. Παρόλα αυτά κυκλοφορεί τέσσερα βιβλία τα Ληξιπρόθεσμα Δάνεια, την Περαίωση, το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και το Τίτλοι Τέλους.

Βραβεύεται για το λογοτεχνικό και μεταφραστικό του έργο με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας το Μάίο του 2014 σε τελετή που γίνεται στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η παραπάνω διάκριση αποδίδεται από το κράτος της Γερμανίας στην πρεσβεία της στην Ελλάδα.

Ακούραστος και γεμάτος όρεξη κυκλοφορεί το 2015 και το 2016, αντίστοιχα την Τριημερία και το Offshore, που είναι τα δύο τελευταία του βιβλία.
Ο Πέτρος Μάρκαρης συνεχίζει ακάθεκτος στα 81 του να σκιαγραφεί στα βιβλία του την ελληνική οικογένεια και τη ζωή του Έλληνα μικροαστού, δίχως να φορά παροπίδες. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός της μεγάλης αναγνωσιμότητας του μιας κι έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, στα ιταλικά, τα αγγλικά.

Γράφει ο Πάνος Φλώκης 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close