Search

Στον σκηνοθέτη του Hollywood Greg Bonnan το τιμητικό Διεθνές Βραβείο Giuseppe Sciacca Κινηματογράφου & Εθελοντικής προσφοράς 2013

Καλοκαίρι 2013. Ο διάσημος δημιουργός του Baywatch και του SAF3 (που θα προβληθεί τον Σεπτέμβρη στην Αμερική), θα τιμηθεί με το «Διεθνές Βραβείο Giuseppe Sciacca Κινηματογράφου & Εθελοντικής προσφοράς 2013»
τον Νοέμβριο στην πόλη του Βατικανού.
Πριν από μια δεκαετία, θαυμάζαμε τους ναυαγοσώστες του Baywatch με τα όμορφα σώματα στην τηλεόραση. Κανείς δεν σκέφτηκε ποιος δημιούργησε την νούμερο ένα σειρά όλων των εποχών, ούτε κι αν ο άνθρωπος αυτός έχει να επιδείξει άλλες «περγαμηνές» στην ζωή του. Ο Gregory J. Bonann, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Los Angeles, και το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει ναυαγοσώστης.
Bonnan1_sΤο πραγματοποίησε το 1970 και από τότε υπηρετεί αυτό το επάγγελμα έως σήμερα. Μετά την αποφοίτησή του από το California State University, ο Greg συνδύασε την παιδεία του στις επιχειρήσεις με το χάρισμά του στην διήγηση ιστοριών και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο.
Στα νιάτα του υπήρξε κολυμβητής. Ο ίδιος διηγείται ότι του άρεσε να κολυμπάει παρέα με καλούς κολυμβητές, παρόλο που ήξερε ότι δεν μπορούσε να τους συναγωνιστεί. Του άρεσε όμως να αποτελεί μέρος της ομάδας.

Η αγάπη του για τον αθλητισμό και κυρίως για τους Ολυμπιακούς αγώνες, τον οδήγησε στην παραγωγή και διεύθυνση της επίσημης ταινίας της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ στην Λίμνη Placid. Η ταινία του αυτή με τίτλο “Fire and Ice” απόσπασε 8 βαρύτιμα βραβεία.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν, ότι αυτές οι διακρίσεις του έδωσαν την ώθηση για την παραγωγή και σκηνοθεσία των επισήμων ταινιών για τους Χειμερινούς και Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σεράγεβο το 1984 (“Frozen in Time”), στο Los Angeles (“Elements of Gold”) και το 1988 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Calgary (“City of Gold”).

Το 2012, ήταν ο Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής Κινηματογράφου στο International Aquatic History Symposium & Film Festival που οργανώθηκε από το International Swimming Hall of Fame.

Ο Greg έχει μια πλούσια καριέρα στον κινηματογράφο. Εργάστηκε ως Παραγωγός στο “Steel Chariots” (20th TV/FOX, 1996), “Avalon” (Viacom/UPN, 1999), “Shadow Warriors” (Rysher/Syn, 1997), Παραγωγός και Σκηνοθέτης στο “She Spies” (MGM/NBC, 2002-2004).

bonnan2_r

Παραγωγός/ Σκηνοθέτης βίντεο κλιπς διαφόρων καλλιτεχνών (1988-2001). Παραγωγός και Σκηνοθέτης περίπου 60 βιομηχανικών, εκπαιδευτικών, και ταινιών ντοκιμαντέρ με θέματα: περιβάλλον, οικολογία, ενέργεια, εκπαίδευση, τεχνολογία, κουλτούρα, θρησκεία και την επιστήμη την περίοδο 1978-1987.

Το 1988, ο Greg δημιούργησε ένα βίντεο κλιπ στο οποίο απεικόνιζε τους συναδέλφους του ναυαγοσώστες να κάνουν ό,τι καλύτερο ήξεραν  να κάνουν μια ζεστή μέρα στην παραλία, στον ρυθμό της μουσικής επιτυχίας του Don Henley, “Boys of Summer.” Αυτό αποτέλεσε και τον προπομπό της δουλειάς που θα έφερνε λίγο αργότερα τον τίτλο “Baywatch” στο NBC ένα χρόνο αργότερα.

bonnan4_rΤο Baywatch έχει μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης, με περισσότερα από 300 επεισόδια που προβλήθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες, και δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Ήταν ένα φαινόμενο της ποπ κουλτούρας που μετέτρεψε τους ηθοποιούς της σε διεθνείς αστέρες. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι έδωσε κύρος στο επάγγελμα του ναυαγοσώστη, βοήθησε τους οργανισμούς διάσωσης να προβάλλουν την ανθρωπιστική τους δράση, και συνέβαλε στην «κατ’ οίκον» εκπαίδευση των τηλεθεατών πάνω στις τεχνικές διάσωσης και τους κινδύνους που κρύβει το νερό.

Μετά από 10 χρόνια ως δημιουργός/παραγωγός/σκηνοθέτης, ο Greg μετέφερε το Baywatch στις όμορφες παραλίες τις Χαβάης.
Έχει συνολικά σκηνοθετήσει περισσότερα από 80 επεισόδια του Baywatch, καθώς επίσης και τις περισσότερες από τις σκηνές δράσης και διάσωσης κατά την διάρκεια της σειράς. Επίσης περισσότερα από 400 μουσικά βίντεο κλιπς της σειράς φέρουν την υπογραφή του.

bonnan_baywatch_006_
Κατά την διάρκεια της πρώτης χρονιάς των γυρισμάτων του Baywatch, ο Greg έσωσε ένα αγόρι από πνιγμό. Έκανε 3 βουτιές κάτω από το νερό για να εντοπίσει το αναίσθητο αγόρι, που ήταν βυθισμένο στον σκοτεινό πυθμένα της θάλασσας για πάνω από 5 λεπτά. Κάνοντάς του τεχνητή αναπνοή στην επιφάνεια του νερού, το ρυμούλκησε μέχρι την στεριά και παρέλαβε για αυτή την ηρωική του πράξη το βαρύτιμο «Medal of Valor».
bonnan7_resize
Μερικές από τις πολλές τιμητικές διακρίσεις του Bonann, περιλαμβάνουν το  Χρυσό Μετάλλιο (International Swimming Hall of Fame), ο Τίτλος του Διοικητή στην Υπηρεσία της Διάσωσης (Belgian Life Saving Federation), και ο τίτλος του Ιππότη στην Υπηρεσία της Διάσωσης (International Life Saving Federation).
bonnan5_resize
Το 1992, ο Greg και η σύντροφός του στην ζωή και την εργασία, Tai Collins, ίδρυσαν το «Camp Baywatch». Πρόκειται για ένα ίδρυμα αφιερωμένο στο να δώσει μια ευκαιρία σε άστεγα και επιρρεπή στον κίνδυνο παιδιά, ώστε να πετύχουν στην ζωή τους.
bonnan8_resize

Όταν τελείωσε το σίριαλ, μετονομάστηκε σε “A Chance For Children”. Το ίδρυμα διανύει φέτος το 21ο έτος λειτουργίας του και έχει βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά! Το σλόγκαν του ιδρύματος είναι “τα παιδιά πάνε όπου υπάρχει κάτι συναρπαστικό… αλλά μένουν όπου υπάρχει αγάπη”. Το σλόγκαν του Greg είναι “Είναι ευκολότερο να χτίσεις δυνατά παιδιά παρά να αποκαταστήσεις γκρεμισμένους ενηλίκους”. Η Tai Collins είναι πρώην μοντέλο, ηθοποιός, σεναριογράφος στο Baywatch / SAF3 και πρώην Miss Virginia USA (1983), ενώ τηλεοπτικά συμμετείχε ως σεναριογράφος και ηθοποιός στο Baywatch.

Τώρα, ο Greg και η Tai πραγματοποιούν στην Νότια Αφρική τα γυρίσματα της νέας τηλεοπτικής σειράς “SAF3” που στοχεύει στην επανάληψη της επιτυχίας του Baywatch, προβάλλοντας την δράση, τις σχέσεις και τα συναισθήματα μιας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας διάσωσης.
Το 2010 έγινε η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στον Greg Bonann και τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη, τον Έλληνα συγγραφέα ναυαγοσωστικής. Και οι δυο τους έχουν τιμηθεί από τον ίδιο οργανισμό το International Swimming Hall of Fame για την συνεισφορά τους στην ναυαγοσωστική. Ο Στάθης, εμπνευσμένος από το πλούσιο έργο του σπουδαίου αυτού Αμερικανού, έγραψε ένα παιδικό παραμύθι με τίτλο ίδιο με το όνομα του εθελοντικού οργανισμού που ίδρυσε ο Greg, ενώ συμπεριέλαβε σε αυτό αληθινά γεγονότα από την ζωή του σκηνοθέτη.

Greg_Tai_Stathis_Mix_resize_resize

Tai Collins, Στάθης Αβραμίδης, Greg Bonnan

Ο τίτλος του παραμυθιού, είναι «A Chance For Children» («Μια Ευκαιρία Για Παιδιά»). Ο Greg, έγραψε στον Στάθη: «Στάθη, εσύ και ο σκιτσογράφος (Νίκος Κουρεμένος) είσαστε πολύ ταλαντούχοι. Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω. Η Tai μου διάβαζε το παραμύθι στο αυτοκίνητο δακρυσμένη και γελαστή». Η Tai λίγες μέρες αργότερα, συμπλήρωσε: «Στάθη, λάβαμε το βιβλιαράκι σου και μας άρεσε πολύ. Ο Greg μου λέει σπουδαία πράγματα για την δημιουργικότητά σου. Ελπίζω να κάνουμε κάτι καλό μαζί σύντομα».
bonnan9_resize
Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης δεν σταμάτησε εκεί. Κατέθεσε στην Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, αίτηση υποψηφιότητας για τον Greg, στην κατηγορία «Θέατρο & Κινηματογράφος», επισημαίνοντας ταυτόχρονα το σπουδαίο εθελοντικό έργο. Η Γενική Γραμματέας των Βραβείων Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής (νικητής του βραβείου στον τομέα Θεάτρου & Κινηματογράφου 2008) και νυν μέλος της Επιτροπής Προεδρίας G. Sciacca και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Θεοδώρα Αυγουλίδου διέκριναν την δύναμη της υποψηφιότητας και την υποστήριξαν στην διεθνή κριτική επιτροπή.

Τελικά η κριτική επιτροπή των Διεθνών Βραβείων ψήφισε τον Greg ως νικητή στην τιμητική κατηγορία των Βραβείων για το “Διεθνές Βραβείο Giuseppe Sciacca Κινηματογράφου & Εθελοντικής προσφοράς 2013”. Τα υπόλοιπα όπως λένε οι διηγήσεις, είναι ιστορία… Η απονομή θα γίνει στην πόλη του Βατικανού στις 16 Νοεμβρίου 2013.

Παυλίνα Μακρή  

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close