Search

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον “Μαύρο Πάνθηρα”

Ο Chadwick Boseman ως Μαύρος Πάνθηρας. (Credit: Marvel / Walt Disney Studios Κινηματογράφος / Everett).

O «Μαύρος Πάνθηρας» είναι μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες του 2018 και έχει ήδη σπάσει ταμεία η προπώληση εισιτηρίων για την μητρική του εταιρεία Marvel Cinematic Universe. Το ταξίδι από το κόμικ στην μεγάλη οθόνη έχει διανύσει περισσότερο από 50 χρόνια: ο Μαύρος Πάνθηρας, ο πρώτος μαύρος superhero της Marvel Comic, έκανε το ντεμπούτο του στο «Fantastic 4» της Marvel το 1966, έγινε μέλος των Τιμωρών δύο χρόνια αργότερα και με δικό του χαρακτήρα το 1977.

Η σειρά βασίζεται στον T’Challa, βασιλιά της Wakanda, και τον πιο πλούσιο φανταστικό χαρακτήρα της Marvel Universe. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους ήρωες, ο T’Challa κληρονομεί το μανδύα του από τον πατέρα του T’Chaka (τον προηγούμενο βασιλιά) και αποκτά τις δυνάμεις του – συμπεριλαμβανομένων των υπερευαισθησιών και της ενισχυμένης δύναμης και ταχύτητας – από συνδυασμό δεξιοτήτων, θεϊκής εύνοιας και ειδικού βοτάνου. Σε μια συνέντευξη του 1990 στην εφημερίδα The Comics Journal, ο συν-δημιουργός Jack Kirby περιέγραψε γιατί δημιούργησε τον χαρακτήρα: «Έφτασα στον Μαύρο Πάνθηρα επειδή συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μαύρους στην ταινία μου … είχα, όμως, πολλούς μαύρους αναγνώστες. Ο πρώτος μου φίλος ήταν … μαύρος! Και εδώ τους αγνοούσα γιατί συσχετίζονταν με όλους τους άλλους. “

Fantastic 4, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Μαύρος Πάνθηρας (Image courtesy of LiveAuctioneers.com and Heritage Auctions)

Η ιστορία του Μαύρου Πάνθηρα προέρχεται από το φανταστικό έθνος της Wakanda, το οποίο παρουσιάζεται στο κόμικ ως η μοναδική αφρικανική χώρα που ποτέ δεν αποικίστηκε – αν και πολλοί προσπάθησαν. Με την πάροδο των χρόνων, οι παρατηρητές έχουν συνάψει πραγματικές παραλλαγές μεταξύ της Wakanda και της Αιθιοπίας, η οποία ποτέ δεν αποικίστηκε επίσημα, αλλά καταλήφθηκε από την Ιταλία στη δεκαετία του 1930.

Χωρίς εξωγενείς δυνάμεις εξάγουν τους πόρους ή επιβάλλουν πολιτικές εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα η Wakanda να ανθίσει και να γίνει η πιο προηγμένη τεχνολογικά χώρα της γης, πλούσια σε φυσικούς πόρους, όπως το φανταστικό στοιχείο Vibranium. (Ήχος γνωστός; Είναι o ήχος που δραπετεύει από την ασπίδα του Captain America.)

Ο συγγραφέας Adilifu Nama, συγγραφέας του Super Black: Αμερικανική ποπ κουλτούρα και μαύροι υπερήρωες μας διαφώτισε σχετικά με το “Μαύρο Πάνθηρα” και την ιστορία του.

BLACK PANTHER, Talon μαχητής πάνω από την Wakanda, από την ταινία Black Panter, 2018. (Credit: Marvel / Walt Disney Studios Motion Pictures / Everett)

Ιστορία: Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο «Μαύρος Πάνθηρας»;

Adilifu Nama: Αυτό που κάνει τον Μαύρο Πάνθηρα τόσο σημαντική προσωπικότητα στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα – καθώς και στη μαύρη λαϊκή κουλτούρα – είναι η πρωτοποριακή αναπαράσταση του ‘μαύρου’ ως κάτι περισσότερο από ένα στερεότυπο και ρατσιστικό status κατωτερότητας. Πρέπει να έχουμε κατά νου το ιστορικό πλαίσιο της πρώτης εμφάνισης του υπερήρωα – το 1966, στο πλαίσιο των πολιτικών δικαιωμάτων και του εκρηκτικού κινήματος της μαύρης εξουσίας. Αυτό γίνεται σημαντικό επειδή με πολλούς τρόπους [η εμφάνιση ενός μαύρου υπερήρωα] … σηματοδοτεί έναν φυλετικό μετασχηματισμό που συμβαίνει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μαύρος πάνθηρας. (Credit: Marvel / Walt Disney Studios Κινηματογράφος / Everett)

Ποια είναι η σημασία του έθνους της Wakanda;

Η Wakanda συμβολίζει τη χώρα των θαυμάτων: Τι θα συνέβαινε σε μια κοινωνία που [δεν επηρεάστηκε] από τις καταστροφικές επιπτώσεις του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας; Με αυτή την έννοια, η ταινία είναι ένας φάρος για τη μαύρη φαντασία … τι θα μπορούσε να είναι το ‘μαύρο’ στο μέλλον.

Γιατί πιστεύετε ότι η ταινία έχει τέτοια αποδοχή ευρέως πριν ακόμη κυκλοφορήσει;

Εκτιμώ ότι ο «Μαύρος Πάνθηρας» ως κινηματογραφικό έργο είναι πιθανότατα πιο εναρμονισμένο με μια μαύρη ταινία επιστημονικής φαντασίας παρά με μια προσαρμογή κόμικς. To τεράστιο ενδιαφέρον και οι εξαιρετικές προβλέψεις για την ταινία, ιδιαίτερα στις μαύρες κοινότητες στις Η.Π.Α. και στον κόσμο, δεν είναι μόνον συνάρτηση εκατομμυρίων αναγνωστών κόμικς που ακολουθούσαν τον «Μαύρο Πάνθηρα» στις διάφορες επαναλήψεις της Marvel Comics, αλλά η ταινία πραγματεύεται μια ευρύτερη ζήτηση και επιθυμία να δει μια εκδοχή μαύρης επιστημονικής φαντασίας, που να είναι ισοδύναμη με ένα “Star Wars … Δεν έχουμε δει ποτέ Αφρικανική / μαύρη αναπαράσταση της επιστήμης και της τεχνολογικής προόδου, καθώς και της κοινωνικής στάσης, εκτός του ιστορικού πλαισίου της αποικιοκρατίας.

Πώς νομίζετε ότι αυτός ο χαρακτήρας, που είναι ένα προϊόν της δεκαετίας του 1960, αντανακλά σήμερα;

Είναι μια τόσο ισχυρή αλληγορία της σύγχρονης στιγμής μας, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι φυλετικές εντάσεις – ειδικά στην αμερικανική κοινωνία – έχουν έρθει στο προσκήνιο. Ιδιαίτερα μετά το κίνημα του Black Lives Matter και τα σχόλια του Προέδρου που απογοήτευσαν τα αφρικανικά έθνη, οι μαύροι ποδοσφαιριστές γονάτισαν… Ενάντια σε αυτό το σκηνικό, ταινίες όπως “Get Out” και “Black Panther” έχουν ζωηρή απήχηση.

Πιστεύετε ότι η ταινία θα διατηρήσει τις πολιτικές πτυχές του κόμικς;

Το κόμικ είναι πιο συμβολικό.

Απόδοση, επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη, Επικοινωνιολόγος 

Πηγή: http://www.history.com/news/

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close